Kuzey Buz Denizi diğer okyanuslardan dört kat daha hızlı asitleniyor

Çin'deki Jirnei Üniversitesi ile ABD'deki Delaware Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü çalışmada, atmosferdeki karbondioksitin üçte birini emen Kuzey Buz Denizi'nin fosil yakıt kullanımı nedeniyle daha asidik hale geldiği görüldü. Bölgede son otuz yılda yaşanan yoğun buzul kaybı uzun vadeli asitleşme oranını da hızlandırdı.

Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre hızlı deniz buzu kaybı, deniz suyunu atmosfere maruz bırakıyor ve karbondioksit emilimini hızlandırıyor.

Delaware Üniversitesi’nden deniz kimyası uzmanı Wei-Jun Cai, okyanus sistemlerindeki asitlenmenin, yılda yaklaşık milyonda iki parçacık (2 ppm) oranında artan atmosferik karbondioksitten kaynaklandığını açıkladı.

Bilim insanları, 1994 ve 2020 yılları arasında Kuzey Kutbu'ndan toplanan verileri başka yerlerdeki okyanus havzalarıyla karşılaştırdıklarında, Kuzey Kutbu'nda asitlenmenin çok daha hızlı gerçekleştiği sonucuna vardılar.

Cai, "Asitlenmenin üç ila dört kat daha hızlı gerçekleştiğini görmek bizi şok etti," dedi.

Cai, değişen deniz suyu kimyasının etkisinin deniz yaşamı için büyük olumsuz etkileri olacağını tahmin ediyor. Örnek olarak da okyanus asitlenmesinin mercan resifleri için bir tehdit olduğunu gösteren çalışmalara atıfta bulunuyor.

"Alt enlemlerde mercan resifleri bulunuyor ve sudaki karbondioksit oranı yükseldikçe karbon doygunluk oranı artacak böylece mercanlar da büyümeyecek. Deniz suyunun düşük pH'ı veya asitliği birçok sistemi etkileyebilir ve hatta bazı metalleri daha zehirli hale getirebilir," diyor. Asitleşme, mercan iskeletleri oluşturmak için gereken karbonat iyonlarını azaltır.





BUNU DA OKU:  Deniz çayırlarının mucizevi dünyası
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Kuş cıvıltılarını dinlemek kaygı ve paranoyayı azaltıyor. Kaynak: Neuroscience #2 PTT, 2030 yılına kadar filosunun yüzde 80’nini elektrikli araca

Kapat