Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Kuş cıvıltılarını dinlemek kaygı ve paranoyayı azaltıyor.

Kaynak: Neuroscience

#2 PTT, 2030 yılına kadar filosunun yüzde 80’nini elektrikli araca dönüştürmeyi hedefliyor.

Kaynak: Hürriyet

#3 Türk mühendisler tarafından tasarlanan “Ayn Green” isimli gemi, yakıt olarak denizden elde edeceği hidrojeni kullanarak karbon ayak izini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Kaynak: DENİZ HABER AJANSI

#4 IPTO’nun verilerine göre Yunanistan’ın elektrik ihtiyacı 7 Ekim tarihinde 5 saat süreyle tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.
Kaynak: electrec

#5 Ambient müziğin öncüsü Brian Eno’nun yeni albümü ForeverAndEverNoMore nesli tükenen kuşlardan yola çıkarak iklim krizini vurguluyor.

Kaynak: WIRED

#6 Bloomberg Initiative for Cycling Infrastructure bisiklet yollarının altyapılarını desteklemek adına bir milyon dolar ayırdı.

Kaynak: Bloomberg

#7 Kanada’nın kuzeyindeki Yukon bölgesinde sıcaklıklar, önümüzdeki 50 yıl içinde 0,7 ila 3,7 santigrat derece arasında artacak.

Kaynak: CBC

#8 Mısır’ın ilk iklim-pozitif çiftliği Tulima’nın ana hedefi tarımda kullanılabilecek ve fayda getirecek her şeyi geri dönüştürmek.

Kaynak: AL-MONITOR

#9 8 bin metre derinliğe sahip Atacama Çukuru’nda yeni bir derin deniz balığı keşfedildi.

Kaynak: TECH EXPLORIST

#10 ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde 2025 yılından itibaren, tekstil ve kozmetikte PFAS yasaklanacak. Kaynak: THE HILL

#11 İskoçya bu yıl nisan, mayıs ve haziran aylarında rekor seviyede yenilenebilir enerji üretti.

Kaynak: BBC

#12 2022 yılında Birleşik Krallık’ta sıcaklık rekoru kırıldı.

Kaynak: BBC

BUNU DA OKU:  Boğaziçi'nin halka açık dersleri başlıyor: İlk ders iklim değişikliği
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Haftanın Yeşil Haberleri
İş yaşamınızdaki stresi azaltacak 3 çay önerisi

“Stresiz bir yaşam istiyorum!” bu sözü o kadar çok kişiden duyuyoruz ki -bu kişilerin içine kendimizi de dahil edebiliriz- tam

Kapat