Kuzey Kutbu’ndan çıkardık ama Shell artık yanı başımızda

Volkswagen’in dizel araç testlerinde yaptığı hilekarlık haberlerine siniriniz bozulduysa, Shell’in Kuzey Kutbu’nda arama yapmaktan vazgeçtiği haberine sevinebilirsiniz. Şimdilik…

Her ne kadar kendi açıklamalarında da başarısız araştırma çalışmalarını, yükselen maliyetleri ve ABD’nin sıkı çevreci yönetmeliklerini Kuzey Kutbu’ndan çıkma nedenleri olarak gösterseler de, bir çok sivil toplum kuruluşundan ve özellikle Greenpeace tarafından düzenlenen imza kampanyasına destek veren 7 milyon kişinin imzası ile gelen baskılar, Shell’in imajını çok da iyiye götürmüyordu.

Greenpeace vs Shell

Shell’in kutuptaki petrol aramasını durdurmasının ardından Rus şirketleri Rosneft ve Gazprom da petrol aramalarını erteleme kararı aldı. Ama maalesef bu erteleme kararları, bu iki petrol ve doğalgaz devinin bölgeden çekildiği anlamına gelmiyor.Erteleme ile 2019 yılında 19 olarak planlanan açık denizlerdeki sondaj sayısı 28’e çıkıyor.

Kuzey Kutbu konusunda Shell cephesinden şimdilik güzel haberler alsak da, Rosneft ve Gazprom’un da planlarında gördüğümüz üzere, yapılan analizler gittikçe büyüyen dünya nüfusunun 2030 ve 2040 yılları arasında ekstra 10 milyar varil petrole ihtiyaç duyacağını belirtiyor.

2345432345

 

İşte bu yüzden Shell, her ne kadar Kuzey Kutbu’ndaki çalışmalarını şimdilik ertelemiş olsa da, projelerini geliştirmeye devam ediyor. Bu projelerden iki tanesi ise direkt yanı başımızda.

Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova, basına yaptığı açıklamada Karadeniz’in Silistar bölgesindeki aramalar için Shell ile en geç bir aya kadar imzalanacak anlaşmanın hükümetin onayı sonrası yürürlüğe gireceğini, 2016 yılının Şubat ayından sonra ise sondaj çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

Shell Karadeniz

 

Türkiye sınırına sadece 6 km uzakta olan bu bölgede yapılacak çalışmalarda şirket 84 milyar kübik metre gaz çıkarmayı amaçlıyor.

Shell’in Karadeniz’deki planları bununla da sınırlı değil. Türkiye’de Shell, 2014 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile mavi bayraklı plajları ile ünlü Şile açıklarında; İstanbul’un 100 km kuzeyinde sondaj çalışmaları yapmak için anlaşmıştı.

BUNU DA OKU:  Maltepe Organik Pazarı güneş enerjisiyle aydınlanacak

 

Shell İstanbul

 

Shell’in sondaj gemisi Noble Globetrotter II, Ocak ayında boğazdan geçmiş, Şile-1 adlı kuyuda yaklaşık 2.000 metre derinlikte bir arama kuyusu açmak için çalışmalara başlamıştı. Noble Globetrotter’ın geçişinin videosunu Shell’in web sitesinden izlemek isteyenler buraya tıklayabilir.

Karadeniz’de hele bu kadar yakınımızda yapılacak bu iki projenin çevreye vereceği zararlar ise rahatsız edici boyutlarda. Yakın zamanlarda bahsettiğimiz Rus şirketlerden, Rosneft adlı şirketin Rusya’nın Tuapse şehri yakınındaki petrol borularında yaşanan bir sızıntı nedeni ile WWF’in açıklamalarına göre 500 ile 700 ton arasında bir petrol Karadeniz’e dökülmüş ve 15 kilometrelik bir alanı etkilemişti.

Yalnız sorun sadece petrol sızıntısı değil. Shell kendi tanıtım broşüründe, deniz kuşlarının trasferler için kullanılacak helikopterlerden, tedarik gemilerinin ve sondaj çalışmalırının sesinden ve çarpma riskinden yunus gibi deniz hayvanlarının etkileneceğini belirtmekte.

Petrol kazası

Aynı durumda İstanbul ve Trakya sahillerin’de yaşanacak bir tehlike zaten aşırı avlanma ve kirlilik yüzünden dengesi bozulmuş deniz ekosistemini nasıl bir durumda bırakır, düşünmek bile istemiyoruz. Elden ele gezdirilen, patlamaya hazır bir bomba gibi dünyayı dolaşan sondaj gemilerinin evimizden uzaklaştığına sevinmektense tamamen etkisiz hale getirmek için çaba sarfetme zamanı!

Kaynaklar:
Shell Upstream Turkey
Anadolu Ajansı – Shell, Turkish Petroleum to explore Black Sea in 2015
AFP – Russia battles to contain Black Sea oil spill
Reuters – Shell to explore for oil and gas in block offshore Bulgaria
The Guardian – Shell has frozen its Arctic oil drilling – but it’s still hungry for fossil fuels
Bloomberg – Shell’s Alaska Exit Means Arctic Oil Reserves Remain Locked Away

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Yenilenebilir Enerji
Dünyanın en etkili enerji tasarrufu yapan 10 şehri

Avustralyalı bir dekorasyon firması olan halfprice, yaptığı araştırmalar sonucu dünyanın en iyi enerji tasarrufu yapan 10 şehrini açıkladı.

Kapat