Lüfer Bayramı’nda buluşalım

Bundan böyle her yıl Ekim ayının 3. Cumartesi’si, İstanbul’un Lüfer Bayramı!

Ortak Mirasımız İstanbul

Binlerce yıllık tarihi boyunca hemen her daim göç almış; enerjisini ve rengini bu göçlerin getirdiği çeşitlilik sayesinde kazanmış; fevkalade güçlü, fevkalade ışıklı bir çekim merkezidir İstanbul. Öyle ki pek çokları gelmiş, geçmiş, kimi de ama tepelerine, rüzgarına, Boğaziçi’ne, balığına, erguvanlarına, sularına, camiilerine, siluetine aşık olmuş, öyle kalmıştır bu şehirde.

Işığından, renginden kaynaklanmaz cazibesi sadece; İstanbul kucaklayıcıdır da. Nereden geldiğine bakmaz, kucak açar herkese. Gelip geçene gösterdiği bu bitmez tükenmez konukseverlik bir yana, İstanbul, ama, her şeyden önce ona sahip çıkanındır.

Oysa 15 milyona dayanmış nüfusu, çılgınca yayılan ve her an biraz daha yükselen binaları, yok olan memba suları, fıstık çamları ve balığıyla, eğer bir durup bakmaz, ona sahip çıkmazsak, geçmişin fotoğraflarında sararan bir anı olmak üzere, bugünlerde.

Lüferin de dahil olduğu “Boğaz’ın Beş Efendisi” üzerine yazan Artun Ünsal’ın verdiği bir röportajda “Bu kitapta ben aslında bir güzelleme yazdım, amacım oydu; ama yer yer bir cenaze marşı havası da var.” demesi boşuna değil. O İstanbul ki kıtaların buluştuğu bir noktada kültürler arası köprü vazifesi görmesi bir yana, 3000 yıllık muazzam geçmişi, imparatorluklar başkenti kimliği ve ekolojik bir koridor olarak fevkalade değerli Bağaz’ı ile, aslında, bir dünya kültür mirasıdır da. Yokolan bir miras, ama. Durup bakmamızı, ona sahip çıkmamızı bekleyen bir miras.

Lüfer İstanbul’un Sembolü

Bu nedenle İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın ile başlattığımız kampanyamızı, bir adım daha ileriye taşıyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile başlattığımız İstanbul’un Lüfer Bayramı‘na tüm İstanbulluları davet ediyoruz. İstanbul kültürü, tarihi ve onu bereketli kılan tüm kaynakları ile ortak mirasımızdır.

BUNU DA OKU:  Şehir yaşamına dokunan kolektif: İPK

Dileriz bundan böyle her yıl Ekim ayının 3. Cumartesi’si kutlamayı arzu ettiğimiz İstanbul’un Lüfer Bayramı, lüferle kısıtlı bir bayram olmasın, uskumruyu, fıstık çamlarını, erguvanları, memba sularını, çeşmeleri İstanbul’u alsın beraberine; bu bayram İstanbul’a sahip çıkanların gururu olsun, bu gurur da ortak mirasımızın bereketine teminat olsun.

timthumb.php

İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın!

Program:

1. Gün 14 Ekim 2011, Cuma:

 

İstanbul Su Ürünleri Hali – Yenikapı

08:00 – 10:00

Mehdi Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Mehdi Eker’in katılımıyla yapılacak ve Yenikapı’daki İstanbul Su Ürünleri Hali’nde gerçekleşecek açılışa SürKoop, İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği, İstanbul Kabzımallar Derneği, İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği gibi belli başlı balıkçı STK’larının yanı sıra, Profesyonel Balıkçı Forumu gibi kıyı balıkçılarının temsilcisi sivil gruplar da katılacaklardır.

“Sucul Kaynaklarımızın Sürdürülebilirliği ve Yeme İçme Sektörü”

Mutfak Sanatları Akademisi – Maslak

14:00 – 17:00
Mehmet Gürs, chef/işletmeci, Kaya Demirer, Turyid başkanı, Ramazan Öztürk, SürKoop başkanı, Meriç Albay, SÜMDER başkanı

Mutfak Sanatları Akademisi, Maslak’ta gerçekleşecek bu etkinlikte sucul kaynakların küresel ve ulusal durumuna dair bir özet sunumun ardından; genel çerçevesiyle dünya, dar çerçevede ise Avrupa Birliği balıkçılık politikaları bağlamında Türkiye sucul kaynaklarının yönetimi ve yeme içme müesseselerinin geleceğine bu politikaların nasıl etkileri olabileceği tartışılacaktır.

 

II. Gün 15 Ekim 2011, Cumartesi:

 

“İstanbul’un En Baba Lüferi” olta avı yarışması
Fındıklı Parkı – Fındıklı 08:00 – 11:30

Amatör ve profesyonel tüm balıkçılara açık bir olta ile balık avı yarışmasıdır.

Yarışmanın birincisine “fish finder” (balık bulucu) armağan ediyoruz! İlk 10’a giren amatör ve profesyonel olta avcılarına da çeşitli süprizlerimiz olacak!

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği maalesef çikolatasız bir haftasonu demek

“Anne bak! Lüfer Çizdim!”
Enstitü – Meşrutiyet caddesi, Tepebaşı 13:30 – 15:30

“Beş yaşındakinin karışı kadardır defneyaprağı’nın boyu, annesinin karışı kadar da sarıkanat’ınki” ya da “Artık büyümüş, olgunluğa erişmiş bir lüferi sırtındaki sarı çizgisinden tanırsın” gibi sözel ifadelerin duvarları bezediği bir ortamda, çocuklarla “lüferin resmi”ni çizeceğimiz ve 05-15 yaş grubuna yönelik olmakla beraber her yaştan katılımcıya açık bir resim atölyesi…

“Boğaz’ın Efendileri”
Yemek Sanatları Merkezi – Nuruosmaniye, Çemberlitaş 15:30 – 17:30

İstanbul’un son 50 yılında gerçekleşen balıkçılığa denizden tanıklık etmiş emektarları bir araya getiren bir sohbet.

 

Paralel Etkinlikler

 

“Neden lüfer?”

11 Ekim 2011, Mutfak Sanatları Akademisi – Maslak 13:00-14:00

Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek Mutfak Sanatları Akademisi öğrenci ve mezunlarıyla buluşuyor. 15 Ekim’de gerçekleşecek olan İstanbul’un Lüfer Bayramı öncesi İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın! kampanyasının bir değerlendirmesi yapılacak ve lüferde son durumu paylaşılacak.

“İstanbul’da hiç aç kalınır mı?!!”

11 Ekim 2011, SALT Beyoğlu – İstiklal Caddesi, Beyoğlu 18:30 – 19:30

Geçmiş ve yarının kesiştiği noktada, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek, şehre bir de “gıdası” üzerinden bakmayı ve İstanbullu’nun hayatta kalma şartlarını birlikte gözden geçirmeyi öneriyor.

“İstanbul Boğazı’nda Balıkların Dünü, Bugünü ve Sorunlar”

14 Ekim 2011, Saint Joseph Lisesi – Moda, Kadıköy

Saint Joseph Lisesi 9. sınıf öğrencileri arasından bir grup gönüllünün Bilimsel Aktiviteler Koordinatörleri yönetiminde hazırladığı 10 dakikalık bir kısa film tüm gün okulun çeşitli yerlerinde gösterilecek.

“Sergi”

14 Ekim 2011, Terakki Vakfı, Özel Şişli Terakki Lisesi – Akatlar, Levent

Şişli Terakki Lisesi, Slow Food Kulübü’nün gün boyu sürecek “İstanbul’un Lüfer Bayramı” konulu afiş ve fotoğraf sergisi Akatlar kampüsü koridorları boyunca gezilebilir.

BUNU DA OKU:  Ağaçların Gizli Yaşamı: Birbiri ile konuşan, yardımlaşan ve sosyal ilişkiler kuran ağaçların dünyasını keşfedin

“İstanbul’un Denizleri ve Sürdürülebilir Balıkçılık”

19 Ekim 2011, Yeşil Ev – Balo Sokak, Beyoğlu 19:30 – 21:00

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Yalçıntaş’ın “Türkiye, 2010 yılında 360 milyon dolarlık su ürünü ihraç etti. Bu yılın ilk 6 ayında ihracat yüzde 25 artarken, yıl sonu için 450 milyon dolar hedefliyoruz.” dediği ve”Bana göre bu ihracat Türkiye’nin potansiyeline göre çok küçük.” diye yakındığı bir sezon açılışı yaşandı, 1 Eylül 2011 günü İstanbul’da.

Oysa İstanbul’un denizlerini orkinos, kolyos ve uskumrunun terk ettiğini, lüferin ise bu sularda can çekişmekte olduğunu hepimiz biliyoruz.

İstanbul’un sucul bereketinin korunmasını şehrin hayatta kalabilmesinin teminatı olarak gören Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek, yokoluşun koşullarını ve korumanın metodlarını bu paylaşımda tartışmaya açıyor.

“Konferans”

20 Ekim 2011, Doğa Bilimleri Merkezi – Moda, Kadıköy 18:30 – 19:30

Eski İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği yönetim kurulu üyesi ve Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi başkanı, kıyı balıkçısı Müfit Çıkrıkçıoğlu ve Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek denizlerimizin sürdürülebilirliği ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında tüketiciye düşen sorumluluk üzerine konuşacaklar.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, Gıda, Gıda Gündemi, Hayvanlar, Kent
Bu sene sizin kampüste ne gibi doğa dostu uygulamalar var?

Kazananlar listesi burada.

Kapat