Mayısta da dikebileceğiniz 5 çiçek

Parklar, bahçeler ve evlerin balkonları rengârenk bahar çiçekleriyle dolu. Siz de sokağa çıkıp renkli balkonları gördüğünüzde ‘bu yıl da dikim mevsimini kaçırdım, balkonum, pencere önlerim renksiz kaldı’ diye düşünüyorsanız üzülmeyin. Mayıs sonu, hatta haziran başına kadar dikilebilen çiçekleri bir araya getirdik.

  1. Kadife çiçeği

2343424

Kolay bakımı ve güçlü bünyesi sayesinde hemen her yerde karşımıza çıkan bir yaz bitkisi kadife çiçeği. Geçirgen ve nemli toprağa sahip hemen her yerde yetişip hızla büyüyen bu çiçeğin tohumu mart ayında atılır fideleri ise haziranda toprağa dikilir. Dikine büyür ve solan kısımlarının kesilmesi daha çok çiçeklenmesini sağlar. Bu bitki aynı zamanda sebze meyve bahçelerine dikildiğinde fidelerin istenmeyen böcek ve organizmalardan korunmasını da sağlar.

  1. Şebboy

may2

Güzel kokusundan dolayı parfüm üretimde yaygın olarak kullanılan şebboy Farsça’da gece kokusu anlamına gelmektedir. Sıcağı çok sevmez ama yine de dayanıklıdır. Tüm gün ya da en azından günde dört saat güneş görmek ister. Doğal olarak duvar dibi ve kayalıklarda yetişen şebboy, saksıda yetiştirildiğinde de taşlı ve havadar toprak ister. Toprağı nötr olmalıdır, asitli toprakta ölür. Susuzluğa dayanıklıdır ama daha bol çiçeklenmesi için susuz bırakılmaması gerekir.

  1. Fesleğen

may3

Mayıs ayı fesleğen için en iyi aydır. Güzel kokusuyla bilinen fesleğen çok güneş sevmez, yarı gölge ortamda yetiştirilmelidir. Çok fazla sulamak da fesleğenin çürümesine yol açar. Bu bitkinin taze yapraklarını salata, makarna ve yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.

  1. Hüsnü Yusuf

may4

Karanfil ile aynı aileden olan bir çiçektir. Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır, kar altında bile kalabilir. Nötr ya da alkalinli toprakta günde bir saat güneş alarak büyüyebilir. Tohumla çoğalır ve tohumları ilkbahardan yaz sonuna kadar ekilebilir. Mayıs sonuna kadar fideleri de dikilebilir.

  1. Mine çiçeği
BUNU DA OKU:  140 milyon yıl önce dünya üzerinde açan ilk çiçek ile tanışın

may5

Görünümü en zarif ve hassas çiçeklerden biri olmasına rağmen oldukça dayanıklıdır. Kırmızı, mor, sarı ve hemen her renkte mine çiçeği bulunur. Herhangi bir bahçe toprağında yetişebilir, fazla sulanmayı sevmez. Solan ve kuruyan kısımlarının kesilerek bitkiden ayrılması gerekir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Dekorasyon, Ev ve Bahçe, Hayat, Kendin yap
Uçsuz bucaksız bir sanat anlayışı: Halka Sanat

Ücretsiz kuruluşa katılan herkes atölyelere katılabilir ve belgeseller izleyebilir.

Kapat