Mikroplastiklerin atmosfer aracılığıyla Dünya turu attığı ortaya çıktı

Fransız ulusal araştırma enstitüsü CNRS tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, bilim adamları, yüksekliği ve yerel iklim ve çevre şartlarından oldukça sınırlı olarak etkilenmesi nedeniyle sözde ‘temiz bir istasyon’ olan Fransız Pireneleri’ndeki Pic du Midi Gözlemevi’nde havayı örnekledikleri sırada mikroplastiklerin (beş milimetreden küçük plastik parçaları) varlığını tespit ettiler.

Araştırmacılar, havadaki mikroplastiklerin Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’ya kadar uzanan coğrafyalardan buraya ulaştığı sonucuna vardı.

Raporun baş yazarı, Kanada Dalhousie Üniversitesi’nden Steve Allen’a göre, mikroplastikler Dünya’nın troposferine (gezegen atmosferinin en alt katmanı) ulaştığında, parçacıklar çok uzak mesafeler kat edebilirler.

Allen, mikroplastikler serbest troposfere bir kez ulaştığında, kirlilik hareketi için aşırı elverişli bir otoyol oluştuğunu; bu katmanda yüksek rüzgâr hızı ve çok az yağmur bulunduğundan, mikroplastiklerin aşağıdaki gezegensel sınır katmanından çok daha hızlı hareket ettiğini söylüyor.

Bazı mikroplastik parçacıkların Fransız Pireneleri havasına ulaşmadan önce ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Kuzey Afrika gibi yerlerden ve Atlantik Okyanusu ve Akdeniz gibi su kaynaklarından ortalama 4.500 km yol kat ettiği söyleniyor. Araştırmacılar ayrıca bazı parçacıkların Batı Avrupa’dan gelmiş olabileceğini ve mikroplastiklerin kıtalar arasında değil, Dünya’nın atmosferi boyunca seyahat ettiğini öne sürdüler.

Allen, “Denizlerden gelen plastikler en ilginç olanı,” diyor. “Plastiklerin okyanustan çıkıp bu kadar yükseklere ulaşması asla dibe çökmediğini gösteriyor. Bu kirleticiler belirsiz bir döngü içinde durmadan hareket ediyor,” diyor.

Çalışma ayrıca, seyahat eden mikroplastik parçacıkların solundukları ve solunum sorunlarına neden olabileceği için oluşturabileceği potansiyel sağlık risklerine de işaret ediyor. Çalışmada, polietilenin bu partiküllerde bulunan en yaygın plastik malzeme olduğu ve plastik ambalajlarda sıklıkla kullanıldığı belirlendi ve diğer ülkelere plastik atık ihraç etmekten daha iyi bir stratejiye olan acil ihtiyacın altı çizildi.

BUNU DA OKU:  Meteoroloji Genel Müdürlüğü: 2019 en fazla aşırı hava olayının yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti.

Kaynaklar:
Nature.com
New Scientist

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm
Yukarı Bakma Takiyüddin Efendi

İklim krizi konusuyla uzaktan yakından ilgili herkes gibi Netflix’te çıkacak olan Don’t Look Up (Yukarı Bakma) filmini kaç zamandır ben

Kapat