Moda Devrimi Türkiye’de

Büyük indirimler, beyaz ışıklı cilalı mağazalar, kendinizi daha “cool” hissetmenizi sağlayacak şarkılar… Hepsi büyük mağazaların sattığı en son moda ürünleri almaya iten tasarlanmış etkilerden biri.

Moda sektörünün bu fast food tarzı giysi üretim ve tüketim şeklinin sürdürülebilir olmadığına kanaat getirmek çok zor olmasa gerek. Kaynak kullanımı, kâr’ı arttırmak için saniye başına ücret kazanan işçilerin çalıştıkları 3. dünya ülkelerindeki fabrikaların güvenliği, fast food moda sektörüne karşı giderek büyüyen bir tepkiye yol açıyor.

Büyük markaların güvendikleri fabrikaların sahipleri, daha düşük maliyet uğruna nereden fiyat keseceklerini şaşırıyorlar. 24 Nisan 2013 tarihinde Bangladeş’te Rana Plaza tekstil fabrikasının bakımsızlıktan çökmesi nedeni ile 1133 kişi hayatını moda dünyasının tüketim ihtiyacını karşılamak için çalışırken yitirmişti.

m1

Bu felaket toplumda geniş bir yankı buldu. Çünkü Rana Plaza ilk ve son değil; neredeyse köleliğe yakın bir şekilde çalışan işçilerin ürettiği ürünleri 400-500 kat daha pahalı satan ve sadece kâr odaklı çalışan büyük markalar varolmaya hala devam ediyor.

Ama 24 Nisan’daki felaketi bir devrimin başlangıç noktası kabul eden ve küresel olarak büyüyen bir hareket en sonunda Türkiye’de de şekil almaya başladı. 24 Nisan’ı Fashion Revolution Day yani Moda Devrimi Günü olarak kabul eden bu grup, kıyafetlerle kurduğumuz ilişkiyi bir gözden geçirmemiz gerektiğini belirtiyor.

m4

Uluslararası Fashion Revolution Günü, 2016’da ilk defa Türkiye’de kutlanacak, Fashion Revolution grubu sizlerle tanışmak, beraber neler yapabileceğinizi öğrenmek ve daha iyi bir moda dünyasına doğru ilerleyişimizi kutlamak için 24 Şubat Çarşamba günü saat 19:00’da Beyoğlu’na Closet Circuit’e Fashion Revolution lansman partilerine davet ediyor.

Geçen sene 24 Nisan’da dünyanın dört bir yanından on binlerce tweet #whomademyclothes (#giysilerimikimyapti) #fashrev hashtagleri ile beraber elbiselerinin etiketlerini paylaşarak büyük bir ses getirmişti. Fashion Revolution ile daha fazla bilgi almak için Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilir, 24 Şubat Çarşamba günkü etkinlik ile daha fazla bigi almak için etkinliğin Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Ortak Fanzin'in ilk sayısı "Tarım ve Tekstil" çıktı

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Moda
Çamaşırınızı yıkamak için pedallayın!

Tek seferde iki iş halletmek isteyenlere müjde! The Bike Washing Machine (Bisiklet Çamaşır Makinası) çamaşırlarınızı yıkarken hem enerjiden tasarruf etmenizi...

Kapat