Modadan masaya: İsveçli giyim markası doğada çözünen giysilerinden yemek yapıyor

Geri dönüşüm trendleri giderek yayılmaya ve kendini geliştirmeye devam ediyor. En son gelişme ise geri dönüştürecek çöpü kalmayan İsveç’ten geldi. Spor giyim markası Houdini, giysilerinin doğallığını kanıtlamak için onları yemeğe dönüştürdü.

Houdini kendini sürdürülebilir olarak tanımlayan markalardan biri. Eskimiş giysilerinizi markanın mağazalarına geri iade edip, tamir ettirebiliyorsunuz. Ama Houdini’nin yeni ürünleri, geri dönüşümü “ileri” taşıyor.

İleri dönüşüm atılacak durumda olan ürünlerden yeni ve çevreye duyarlı eşyalar elde edilmesini sağlayan bir sürdürülebilirlik kavramı. Kırılmış eşyalarınızdan, eski kıyafetlerinize her kullanmadığınız eşyayı tekrardan hayata geçirebiliyor ve doğaya verilen zararı önemli ölçüde azaltıyorsunuz.

TIKLAYIN: İsveç’te bozulan eşyalarını tamir edenler vergi indirimi kazanıyor

Bunu sağlamak için 7 yıldır çalışmalarını sürdüren Houdini giysilerini sadece biyoçözünür malzemelerden üretmiş. Bu giysiler ise daha sonra kompost kutularına yerleştirilip, doğada çözünmesi sağlanıyor. 6 ay sonra giysiler tamamen çözündükten sonra siyah altın olarak tabir edilen kompost ile sebze ve baharatların yetişmesi sağlanıyor. Bu sebzeler ve baharatlar ile de dünyaca ünlü şeflerden Sebestian Thureson dünyada ilk defa spor giysilerinden üretilen yemekleri hazırlamış.

Houdini’nin CEO’su Eva Karlsson, ilk başladıkları zamandan bugüne bakış açılarının hiç değişmediğini belirtiyor. Karlsson Houdini’nin spor yapanların doğa ile olan ilişkisini geliştirmek istediklerini bunun için de “döngüyü” kapatacak bir ürün tasarladıklarını söylüyor.

Karlsson’un bahsettiği döngü, yeni bir ekonomik kavram olan döngüsel ekonomiye bir gönderme. Döngüsel ekonomide üretime giren her bir hammadde doğaya olan etkisi en aza indirilecek şekilde tekrar kullanılır. Burada Houdini’nin ürünleri döngüsel ekonominin biyolojik döngüsü içerisinde bir ham maddeden (biyoçözünür kumaş) başka bir ham madde için kaynağa (kompost) dönüştüğü için döngüyü kapatmış sayılıyor.

Kaynak:Creativepool

BUNU DA OKU:  COVID-19 sonrası sürecin enerji talebi üzerindeki etkileri, iklim hedeflerine ulaşmayı nasıl etkiliyor?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kendin yap, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Tekstil
Taze gıdanın, tarladan markete fiyat farkı yüzde 600’ü aştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yayınladığı yeni rapor, geçtiğimiz ay taze gıdada üretici ile market arasındaki fiyat farkının giderek arttığını,...

Kapat