NASA: Düşen su seviyeleri ile 4 milyar kişi risk altında

Biliminsanları tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, küresel kuraklığın daha önceki araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlardan etkisinin daha fazla olabileceğini ortaya çıkardı. Dünya nüfusunun 3’te 2’sini yani, 4 milyar kişiyi etkileyecek bu problem yüzyılın en büyük mücadelelerinden biri olarak tanımlanıyor.

Daha önceki analizler küresel kuraklığı yıllık süreçlerde analiz edip, su kıtlığının 1.7 ile 3.1 milyar kişiyi etkileyebileceğini belirtmişti. Bu yeni analiz su kıtlığını aylık olarak ele alıp, yılın hangi dönemlerinde su kıtlığının sorun yaratabileceğini daha açıkça ortaya koyuyor.

Hollanda’da bulunan Twente Üniversitesi’nin araştırması, Hindistan, Çin, Bangladeş, Nijerya, Pakistan ve Meksika gibi gibi nufüsu fazla ülkelerde su kıtlığının bir aydan daha uzun sürebileceğini ve bunun da 4 milyardan fazla kişiyi düşünülenden daha büyük bir riskin altına sokabileceğini belirtiyor.

Rapora göre, 2014 yılında bir kuraklık alarmı veren Türkiye, gelecekte de orta ve şiddetli kuraklık tehlikesi altında. Hatta, 2016 için Ocak ayında yağışlar geçen seneye göre artmış olmasına rağmen, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kuraklık İzleme Sistemi’nin analizleri,Türkiye’nin 2014’e benzer bir kuraklık tehlikesi altına girebileceğini gösteriyor.

21324567588

Araştırmalar, 500 milyon kişinin ise yıl boyunca su kıtlığı problemi ile yüzleştiğini belirtiyor. Suyun gereğinden fazla kullanılması kuraklık dönemlerinde su kıtlığı yaşanması ile beraber, azalan tarım mahsülleri ile çiftçileri de oldukça derinden etkiliyor. Suyu bir kaynak olarak kullanan işletmeler ile beraber biyoçeşitliliğin altında kaldığı risk ve toprağın susuz kalması ile beraber ortaya çıkan tuzlanma da su kıtlığı ile beraber gelen sorunlardan bir kaçı.

Araştıma, insanlığın giderek artan temiz su ihtiyacını karşılamanın ve aynı zamanda ekolojik dengeyi korumanın yüzyılın en zor mücadelelerinden biri olacağını belirtiyor. Bu araştırma, NASA tarafından yönetilen ve Kaliforniya Irvine Üniversitesi tarafından yapılan başka bir araştırma ile de aynı noktada buluşuyor.

BUNU DA OKU:  Büyük Anadolu Yürüyüşü

Küresel İklim Değişikliği ile beraber gelen ısınma ve temiz suya olan talebin artması ile beraber küresel su seviyelerini tehlikeli bir şekilde aşağıya çektiğini belirten araştırma, Dünya’da bulunan suyun sonsuz bir miktarda olduğu yanılsamasını kırmaya çalışıyor. NASA’nın su başlığı altında çalışan üst düzey biliminsanı Jay Famiglietti özellikle yer altı sularını dikkatli kullanmamızı belirtiyor, çünkü bu kaynak yok olmak üzere.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent
Diren Cerattepe! Artvin’de maden cinayettir

Karadeniz Artvin'de Cengiz İnşaat'a direniyor!

Kapat