Ofis çalışanları için 18 yeşil tüyo
Zamanının büyük bir bölümünü ofiste çalışarak geçirenler bir zaman sonra kendini hayatın oldukça dışında hissediyor, temas ettiği noktaları ve değişim imkanlarını kaçırıyor. Oysa nerede olursak olalım daha yeşil bir dünya için yapabileceğimiz bir şeyler mutlaka var. Ofis çalışanları da bu değişimden muaf değil!
Doğru zaman, hemen şimdi. Uygulayabileceğiniz tüyoları seçin ve harekete geçin.
Masanızla başlayalım
1- Plastik kullanmayın: Ofiste plastiğin en yaygın kullanımı içecek tüketimi sırasında gerçekleşiyor. Çayınızı, kahvenizi ya da suyunu plastik bardaklarda içmek istediğinize emin misiniz? Özellikle sıcak içecekleri tüketirken ağzınıza plastik ya da kağıt bardakların tadı gelmiyor mu? Kendi zevknize uygun bir mug’la hem plastik tüketiminin azalmasını sağlayın hem de içeceğinizin tadını alın. Şekersiz içemeyenler bir de kaşık bulundursa ne hoş olur tabi. Sağlığınız için de içeceğinize şeker yerine bal ya da tarçın koyun.
2- Çiçeklenin: Küçücük masalarda kendine zor yer bulanlar, evet, siz de çiçeklenenin. Öyle serpilerek çok yer işgal etmeyen, düşük seviyede ışık ve su ile yaşamını sürdüren, hem ofisinizin havasını hem de sizin modunuzu olumlu yönde etkileyecek bitkileri sizin için şurada derledik. Mutlaka göz atın, edinin.
Ofis ortamına genel bakış
3- Işıkları söndürün: Olabildiğince gün ışığından faydalanmaya çalışın. Sürekli ışıl ışıl bir ortamda bulunmak bünyeye de zarar veriyor, üstelik doğal ışıktan faydalanmak varken ofisten çıktıktan sonra da maruz kalacağınız ışıkla neden gününüz geçsin?
4- Elektronik cihazları kapatın: Ofisten çıkarken masanızdaki elektronik cihazların kapandığından emin olun. Bekleme moduna almayın, elektrik kullanımını azaltmada önemli bir etken olduğunu unutmayın. Bu kural öğle tatili için de geçerli.
5- Isı sorunu: Isı, ofis için her daim sorun. En iyisi duvar ve pencerelerde sağlıklı ısı yalıtımlarının bulunması. Ancak bu mevcut değilse, klima ile ortamın ısısı belirleniyorsa 21 derecelik üst sınıra dikkat edin. Eğer bol pencereli bir ofisteyseniz ve mümkünse camlarınızı sonuna kadar açın. Ama tek çare klimaysa da enerji tasarruflu klima kullanımına yöneticilerinizi teşvik etmeye çalışın, pes etmeyin.
6- Yazıcı ve kağıt kullanımı seçeneklerinizi gözden geçirin: Doğa dostu yazıcı ve kartuş seçenekleri olduğunu biliyor muydunuz? Yazıcıyı siz seçemiyorsanız dahi yapabileceğiniz çok önemli bir şey var, o da kağıt kullanımı. Daha önce kullanmış olduğunuz kağıtların her iki yüzeyini de kullanmadan o kağıdı geri dönüşüm kutusuna atmayın. Ayrıca çıktı alacağınız zaman yazıların olabilecek en küçük puntoda ve en tasarruflu fontta olmasına özen gösterin. Ecofont bunun için biçilmiş kaftan.
7- Cam damacana kullanın: Plastiği hayatınızın her yerinden olabildiğince çıkarmaya çalışırken suyu plastikten içmek mi? Doğa için attığınız her adım aslında sağlığınızı da doğrudan etkiliyor, unutmayın.
8- Geri dönüşüm şart: Çöp kutusu ile yetinmeyin. Ofis ortamında oluşacak kağıt atıklarınız için ve olası ambalaj atıklarınız için birer tane geri dönüşüm kutusu edinmeye çalışın. Baktınız bina yönetimi pek de ilgilenmiyor, ofisinizin bulunduğu ilçenin belediyesini arayarak siz geri dönüşüm kutusu talep edin, göndersinler. Dolunca da arayın, gelip alsınlar.
9- Bisikletli kurye: Kurye işleriniz için de alternatifler mevcut. Bisiklet Kurye, karbon nötr teslimat ile karbon ayak izinizi küçülterek gönderilerinizi ulaştırmanızı sağlıyor. Eğer sizin ilinizde de varsa kaçırmayın. Aynı gün içerisinde teslimat ve toplu gönderim seçenekleri var, hemen belirtelim.
Hijyen konusu
10- Gri su kullanımı mümkün: Gri su, kısaca foseptik atık içermeyen evsel atık suları. Evsel atıkları düşündüğümüz zaman ofislerde oluşan gri suyun dönüşümünü sağlamak çok daha kolay olacaktır. Bu dönüşümle kullanım suyu olarak içme suyu kaynaklarımızın tüketilmesini de büyük ölçüde önlemek mümkün. Ofisinizde böyle bir dönüşüm yaratmak sizin elinizde.
11- Havlu kağıt kullanımını azaltın: Oldukça önemli. Bir şekilde hayatlarımıza dahil oldular ve şimdi onlarsız yapamıyoruz. Ellerinizi yıkadıktan sonra kaç havlu kağıtla kuruluyorsunuz, hiç saydınız mı? 2, 3, 4? Oysa tek bir havlu kağıtla ellerinizi kurulamanız mümkün. Yöntem basit: Salla ve katla. Videoya mutlaka göz atın.
12- Musluklara dikkat: Eğer musluklarınız sensörlü değilse su kullanım oranını ayarlamak sizin elinizde. Hijyeninizi sağlamaya yetecek tazyikte su kullanmaya ve işiniz bitince musluğun kapalı olduğundan emin olmaya özen gösterin. Açık olan musluk gördüğünüzde de kapatıverirseniz harika olur.
Yedikleriniz ve yemedikleriniz
13- Yemekhanesi olanların dikkatine: Yemekhanelerinizin yemeğini nasıl bir iştahla tükettiğinizi bilemiyoruz, ama yemek artığının oluşmama ihtimalinin çok düşük olduğunu kestirmek mümkün. Siz de yemekhanenizin bir hayvan barınağı ile anlaşmasını sağlayarak gün sonunda oluşan yemek artıklarını barınaklardaki dostlarımızla paylaşabilirsiniz.
14- Paket servislerle beslenenler: Siparişinizi verirken servis seçeneklerini işaretlemeyi ve “Servis istemiyorum,” demeyi unutmayın. Ne demiştik, plastiği hayatımızdan çıkarıyoruz. Bunu yapmak için de ofiste kaşık-çatal-bıçak bulundurmanız gerekiyor. Bu sayede ambalaj ve plastik tüketimini azaltmış olacaksınız.
Gelelim iş ilişkilerine
15- İmzanızı değiştirin: Maillerinizde kullandığınız imzanıza bir ibare ekleyerek büyük bir değişimin parçası olmak elinizde. Bazen ne kadar gerekli olduğunu düşünmeden bir cümlelik not için hemen printer tuşuna basıveriyoruz ya hani, bunu engelleyebilirsiniz. Aşağıda bizim yazışmalarımızda kullandığımız görseli bulabilirsiniz, buyurun siz de kullanın. Ayrıca ecofont ile sağlayacağınız tasarrufu da es geçmeyin.
16- Kartvizit dağıtmadan önce düşünün: Artık akıllı cep telefonları ve aplikasyonlar ile kartvizitlerin görüntüsünü alıp doğrudan rehberinize eklemeniz mümkün. Hem sizi bir kartvizit yığınından kurtarır hem de tasarruf sağlamış olursunuz. Ama diyelim ki bu teknolojiyle mesafeli bir haliniz var, o zaman kurduğunuz ilişkinin ne derece ‘formal’ olduğunu bir düşünün, kartvizitini almadan iletişim bilgilerinizi paylaşmanız mümkünse bu yolu tercih ederek daha yeşil olacaksınız.
Ve ofise giden yollar
17- Servisi olmayanlar da var: Olabildiğince toplu taşıma kullanmaya çalışın. Evet, özellikle mesai saatlerinde şehir allak bullak oluyor, toplu taşıma araçlarında istifler halindeyiz, ama trafiği bu sayede asgariye çekebiliyoruz. Hem bu sayede karbon salımını azaltma konusunda önemli bir adım atmış oluyoruz (İstanbul’da yaşayanlar buraya bir baksın lütfen). Toplu taşıma imkanlarını kendiniz de yaratabilirsiniz elbette. Yol masraflarını paylaşım ağı olarak yolyola ve aracında boş yer olanla bir nevi otostopçunun buluşma noktası ekoyol oldukça aktif ağlar. Unutmayın, trafikten eksilecek her araçla daha temiz hava soluyacak ve istediğiniz yere daha kısa sürede ulaşabileceksiniz.
18- Yürüyün: Günboyu oturuyorsunuz, hatta fırsat bulursanız ulaşım araçlarında da öyle. Güzel havalarda ofisinize en yakın durakta inmek yerine bir önceki durakta inin ve temiz havayı soluyarak yürüyün, çıkışta da dizlerinizi açmak iyi gelecektir. Öğle aralarınızda kavurucu sıcak yoksa, herhangi bir mesafede egzersiz yapmış olmak için yine hareket halinde olmaya çalışın.