Okyanustaki plastik çöp girdaplarının sonu geldi mi?

Yaz geldi ve özledğimiz güneşin tadını deniz kenarlarında çıkarmaya başladık. Ama maalesef düşünmeden denize atılan plastik şişelerin sayısı da artmaya başladı. Siz de, bizim gibi, bunu görüp sinirleniyorsanız, hiç de haksız değilsiniz.

Doğal döngünün bir parçası olan deniz ve okyanus akıntıları yüzünden plastik atıkların çoğu, kendisini okyanusun ortasındaki 5 büyük plastik çöp girdabında buluyor. Bu plastikler okyanusta yavaş yavaş çözünüp, mikro parçalara ayrılarak en sonunda deniz canlılarını zehirliyor. Deniz canlıları gezegenin en büyük gıda kaynaklarından biri ve plastiğin içindeki PCB ve DDT gibi kimyasallar kanser, sakatlık ve üreme ilgili problemlere yol açıyor.

12321421412

Plastik atıkların bu şekilde toplanmasının ironik şekilde iyi bir yanı da var. Doğaya oldukça zarar veren bu plastik çöp girdapları, atıkları belli bir yerde topladığı için onları temizlemeye başlamak için bir avantaj sağlıyor. Plastik atıkların 3’te 1’nin yukarıdaki haritada 1 ile numaralandırılmış “Büyük Pasifik Çöp Girdabı”ında bulunduğu hesaplanıyor.

Daha önce de bahsettiğimiz, Boyan Slat adlı genç 18 yaşında iken bu avantajdan nasıl yararlanabileceğinin planlarını kurmaya başlamıştı. TED konuşmalarında tanıttığı proje, sudan daha hafif olduğu için su yüzeyinde dolaşan plastikleri toplayan bir makine inşaa etmekti ve bu proje Japonya kıyılarında artık gerçek oluyor.

450715060952633344

Gemiler ve ağlarla temizlense idi, 70,000 yıl sürmesi ve tahmin edilemez bir bütçe kullanması öngörülen sorun; bu makine ile 100 km’lik bir alandaki plastik atıkların %42’sini sadece 10 yılda temizlenecek. 2016 yılında denize indirilmesi beklenen makine topladığı plastik atıkları biyoyakıta dönüştürerek petrol bağımlılığını da azaltımış olacak.

Umarız artık çözüm zaten var diye insanlar çöplerini denize atmaya başlamaz. Umduğumuz geri dönüşüm ve farkındalık, bu makinenin görevini tamamlayıp sonra bir daha sulara inmemesi.

BUNU DA OKU:  Denizlerdeki plastik miktarı korkutucu: Deniz kuşlarının %90'ının midesinde plastik atık bulunuyor

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm
Kampa Gidelim mi Baba?

Gün geçtikçe betonlaşan şehirlerden kaçmak, doğanın parçası olmak ve en önemlisi çocuklarımızı doğaya yakınlaştırmak için kampa gitmek harika bir yol.

Kapat