Parıltılı plastik kirliliği: Biliminsanları sim tozunu yasaklamak için çağrı yaptı

Kozmetik ürünlerde kullanılan mikroplastiklerin çevre için oluşturduğu zararları daha önceden ele almıştık peki hiç sim tozunun yarattığı zararları düşündünüz mü? Bu parıltılı süs aslında küçük plastik parçalarından yapılmakta ve mikroplastikler kadar zararlılar.

Mikroplastikler gibi aynı şekilde su kaynaklarına karışan sim tozları, aynı şekilde deniz canlıları tarafından tüketiliyor. Plymouth Üniversitesi’nden Profesör Richard Thompson’un yaptığı bir araştırma Birleşik Krallık’ta yakalanan balıkların üçte birinin plastik parçaları içerdiğini ortaya çıkardı.

TIKLAYIN: Mikroplastik nedir, ABD’de neden yasaklandı?

Uzmanlar sim tozlarının bazı kumsallarda deniz kumuna karıştığını belirtiyor.

Küçük plastik parçalarından oluşan sim tozları eğlence sektörünün yanı sıra, özellikle suya karışma riski oldukça yüksek olan kozmetik ürünlerde son zamanlarda çokça kullanılmaya başladı. Yeni Zelanda’nın Massey Üniversitesi’nden görevili Dr. Trisia Farrelly, her ne kadar biz farklı görsek de doğa için küçük plastiklerin aynı sorunlara yol açtığını belirtiyor.

Son zamanlarda mikroplastiklere karşı ABD ve İngiltere’de yasa tasarıları oluşturulmuş olsa da, sim tozunun etkilerine karşı böyle bir girişim yok. Bu yüzden biliminsanları kamuoyuna sim tozlarına küresel bir yasak getirmeyi öneriyor.

 

Geçtiğimiz günlerde bazı İngiliz çocuk yuvaları çevreye yaptığı etkiyi göz önüne alarak sim tozu içeren boyaları ve süsleri yasaklama kararı almıştı. ABD’nin bazı eyaletlerinde ise sim tozu kullanan kozmetik ürünleri yasaklanmış durumda.

BUNU DA OKU:  Sürdürülebilir moda aşkına: Modanın geleceğini değiştirecek projeyi siz seçin!
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm
Denizlerdeki plastik miktarı korkutucu: Deniz kuşlarının %90’ının midesinde plastik atık bulunuyor

Dünyada her dakikada bir milyon plastik şişe satılıyor, her yıl üretilen 500 milyar plastik şişenin yarısından fazlası doğaya atılıyor.

Kapat