T-shirt’ünle fark yarat

Okuya dinleye, izleye göre artık hepimiz çok iyi öğrendik. Dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri, belki de en büyüğü: Su.

Su, en büyük yaşamsal ihtiyacımız olduğundan; varlığı, miktarı, içeriği ve kalitesi yaşamlarımızı birebir etkiliyor. Dünyanın altıda birinin temiz suya erişiminin olmadığı günümüzde, su kullanımına dikkat etmek artık bizim gönlümüzden kopan bir iyilik, bir lütfumuz değil bir zorunluluk. Dünya nüfusunun her gün mücadele etmek zorunda olduğu su hakkındaki sıkça unutulan gerçeklerden daha önce bahsetmiştik.

Lafı fazla uzatmanın alemi yok, durum vahim. Su kullanımınızı kısıtlamak ve daha akıllıca su kullanmak çok çok önemli. Birey olarak gösterdiğimiz özen çok önemli. Bu konuda en az bizler kadar fark yaratabilecek bir diğer grup ise markalar. Günümüz tüketim toplumunun tepesinde durup yönlendiren üreticiler.

Özellikle büyük markalar, ürünleri her ne olursa olsun üretim aşamasında bolca su tükettiklerinden küçük, büyük tüm markaların akıllı su kullanma tekniklerini benimsemesi çok önemli ve kesinlikle şart. Bu durumun çok farkında olan ve kendini dünyayı kurtarmaya adamış dernek ve kişiler de bunun bilincinde. Her gün büyük firmalara yüzlerce mesaj, mektup ve kampanyalar katılım daveti göneriliyor ve bu kampanyalar genel algının aksine işe yarıyor.

 

Son olarak tekstil endüstrisinin %40’lık payını oluşturan pamuk üretimini mercek altına alan NatioDahanal Geographic ve WWF, bir t-shirt’ün üretiminde 2700 litre su kullanıldığını sempatik, ama bir okadar da çarpıcı bir video hazırlamış. Video sayesinde IKEA 2015 yılına kadar %100 iyileştirilmiş pamuk üretimine geçme sözü verdi. İyi üretim taktikleri ve organik serisi ile oldukça beğenimizi kazanan H&M ise 94.000 çalışanına pamuk üretimi ile ilgili eğitim vermeye ve iyileştirilmiş tarım uygulamalarını firmalarına nasıl uyarlayabilecekleri üzerine kafa patlatmaya başladı ve WWF ile üç yıllığına ortak çalışarak üretim tekniklerini tamamen iyikeştirmeye karar verdi.
Bunun yanında Daha İyi Pamuk İnisiyatifi (Better Cotton Initiative) 75.000 çiftçiyle beraber çalışarak bu çiftçilerin su kullanımının %39 düşmesini, aynı zamanda buna bağlı olarak da kâr marjlarının %11 artmasını sağladı.

BUNU DA OKU:  Hava kirliliği böbrek hastalıklarına da yol açıyor olabilir

Bir tüketici olarak siz de satın aldığınız ürün üzerinden çevreye karşı sorumluluğunuz olduğunu unutmayın. İyi tarım uygulamaları ile üretilmemiş ürünleri satın almayarak, firmalara en büyük dersi verecek olanlar bizleriz.

Herp dediğimiz gibi dünyanın en büyük üreticileri, en zengin CEO’lar ne yapacaklarına karar vermek için sizin ağzınızın içine bakıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Moda
Hamile domuzları Kristen Bell kurtaracak

Kristen Bell; hamileliği ile birlikte, ABD'deki hamile domuzların haklarını savunan bir kampanya başlattı.

Kapat