Permakültür ile geleceğinizi tasarlamak ister misiniz?
Geleceğinizi Tasarlayın
Dünyada hızla yaygınlaşan bir yaşam tarzı haline gelen Permakültür hareketinin farklı ülkelerden temsilcileri bu yaz Türkiye’de üç önemli etkinlikte bir araya gelecek.
Kendi kendine yeterliliği temel alan Permakültür hareketi, dünyanın hemen her ülkesinde giderek yaygınlaşan bir sosyal dönüşüm. Doğum yeri olan Avustralya’da yaygın olarak uygulanan bu yaklaşım, eğitmenler, ekolojik eylemciler, girişimciler, tasarımcılar, öğrenciler, çiftçiler, ev hanımları da dahil olmak üzere, her meslek grubundan on binlerce kişinin hayatını değiştirmeye devam ediyor.
Türkiye’de de Permakültür tasarımını uygulayanların sayısı artıyor. 2010’da kurulan Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü (TPAE), bu yıl Temmuz ayında üç önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyor: Permakültür tasarımının tüm detaylarıyla ele alındığı Permakültür Tasarım Sertifikası Kursu, Akdeniz Bölgesel Permakültür Konferansı ve Akdeniz Bölgesel Permakültür Buluşması.
Doğaya karşı mücadele etmek yerine doğayla birlikte çalışmak ve gözlem üzerine kurulu, kendi kendine yeterli bir yaşamın nasıl mümkün olabileceğinin yöntemlerini içeren Permakültür Tasarımı Sertifikası Kursu (PDC), 30 Haziran-12 Temmuz 2012tarihleri arasında İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi’nde yapılacak.
Kuzey Somali’de önemli permakültür projelerine imza atan Rhamis Kent ve TPAE kurucularından Mustafa F. Bakır’ın eğitmenliğinde gerçekleştirilecek 13 günlük kursa katılanlar, insan yaşamına dair her alanda ve her ölçekte uygulanabilir permakültür yöntemleri konusunda bilgi sahibi olacaklar. Gıda güvenliği, enerji tasarrufu, ekolojik ev inşası gibi temel konulara ışık tutan permakültür, kentli kuşağın kaybettiği bilgileri bizlere yeniden hatırlatıyor. Permakültür, şehirlerdeki aşırı kaynak tüketimi ve beraberinde getirdiği atık sorununa da farklı çözümler sunuyor.
Toplam 72 saatlik kursa katılanlar, uluslararası geçerliliği olan PDC sertifikasını alarak Permakültür Tasarımcısı olma yolunda adım atıyor. Dünya çapında birçok üniversitede PDC kredi olarak sayılıyor. Permakültür tasarımcısı bir apartman balkonundan, kalabalık insan yerleşimlerine kadar her ölçekteki yaşam alanlarını permakültür etikleri çerçevesinde tasarlayabiliyor. Bu beceriyi edindiği deneyimlerle geliştirerek farklı projelere danışmanlık yapabiliyor ve kendi projelerini üretebiliyor.
PDC kursunun hemen ardından 14 Temmuz 2012’de, İstanbul, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek Akdeniz Bölgesel Permakültür Konferansı’na ev sahipliği yapacak. Teması “Toprak” olan konferans, permakültür uzmanlarıyla meraklılarını buluşturacak. Konferansta Akdeniz ülkeleri ve Türkiye’deki permakültür çalışmalarıyla ilgili deneyimler paylaşılacak, öncü nitelikteki permakültür projelerini yürüten uzmanlar deneyimlerini aktaracak.
Konferansın ardından Permakültürü bir yaşam tarzı olarak benimseyen farklı ülkelerden tasarımcılar, 17-21 Temmuz 2012 tarihleri arasında Marmariç Permakültür Köyü’ndeki uygulama alanında Akdeniz Bölgesel Permakültür Buluşması için bir araya gelecek. Pek çok yetkin uygulayıcı, eğitmen ve uzmanın katılacağı buluşmada, sertifikalarını yeni alan tasarımcılar ile saha deneyimi edinmek isteyenlere yol gösterici etkinlikler gerçekleştirilecek.
Permakültür ailesine katılmak için Permakültür Tasarım Sertifikası Kursu’na katılarak Permakültür Tasarımcısı olma yolunda bir adım atabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü, Senem Tüfekcioğlu, Tel: (0533 321 78 80)
http://permacultureturkey.org www.rpc2012.com
EDİTÖRE NOTLAR
Permakültür nedir?
Etik temelli bir tasarım bilimi ve sosyal dönüşüm hareketi olan Permakültür, yeryüzüne ve insana saygı duyan, bunu yaşamlarına yansıtmak isteyen pekçok kişinin seçtiği alternatif bir yaklaşımdır.
Temelinde doğaya karşı mücadele vermek yerine doğayla birlikte çalışmak, düşüncesiz eylemler yerine uzun ve özenli gözlemler yaparak doğadan öğrenmek olan permakültür yaklaşımı 1970’lerde Bill Mollison tarafından geliştirilmiştir.
Bu yaklaşım, doğada bulunan çeşitliliğin doğal sistemlere sağladığı esnekliği ve yarattığı dayanıklılığı bir tasarım yöntemi olarak inceler; ekonomiden tarıma, kırsaldan kentsele insan yaşamına dair her alanda ve her ölçekte uygulanabilir hale getirir. “Bilinçli tasarım” olarak da nitelendirilen Permakültür, doğal sistemleri örnek alarak uygulanabilir yöntemlere dönüştürüyor. 1970’lerde Bill Mollison tarafından geliştirilen permakültür yaklaşımı, doğada bulunan çeşitliliğin doğal sistemlere sağladığı esnekliği ve yarattığı dayanıklılığı bir tasarım yöntemi olarak inceliyor ve insan yaşamının her alanında uygulanabilir hale getiriyor.
Bilgi ve katılım için: Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü
http://permacultureturkey.org/
Permakültür Tasarım Sertifikası Kursu İçeriğinden Bazı Konular
Permakültür Kuramı ve ilkeleri, Ekolojik ev konumlandırması ve tasarımı, Soğuk iklimler için enerji tasarrufu yöntemleri, Geri dönüşüm ve atık yönetimi, Kentsel ve kırsal stratejiler, Doğadaki örüntülerin anlaşılması, Tasarım yöntemleri, Organik gıda üretimi, Su hasadı ve yönetimi, Ekolojik zararlı mücadelesi, Kuraklık için çözümler, Toprak ıslahı ve erozyon önlemleri, Toprak işleri, Çiftlik hayvanları, Su kültürü (su ürünleri), Afete hazırlık ve önleme, Biyobölgesel organizasyon, Şehir Bahçeleri, Uygulama çalışmaları.
Eğitmenler hakkında
Rhamis Kent: Üniversitede makine mühendisliği eğitimi alan Kent, daha sonra temeli permakültüre dayanan iyileştirici bütüncül sistem tasarımı alanında eğitim gördü. Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nde permakültür uzmanı ve eğitimci Geoff Lawton’dan eğitim aldı. Ardından Lawton’la birlikte Birleşmiş Arap Emirlikleri’nde bulunan Masdar City için sıfır karbon salımı kısıtlamasına uyan projede tasarımcı olarak yer aldı. Detroit kentinde endüstri sonrası dönemde permakültür uygulamaları konusunda İngiltere’deki Schumacher College’da ders verdi. Halen, Kuzey Somali’de ekolojik onarım ve eğitim konularında girişimde bulunmak isteyen sürgündeki Somalili bir delegeler grubuyla işbirliği içinde.http://youtu.be/0Mur0Nz9W3Q
Rhamis Kent, Gezegen Onarımı/Ekosistem Onarım Projeleri ve iyileştirici tasarım gibi gelişmekte olan sürdürülebilir ekonomi alanlarına yatırımcıların dikkatini çekmeyi umuyor.
www.slideshare.net/tbliconference/rhamis-kent
http://permaculture.org.au/author/Rhamis%20Kent
Mustafa Fatih Bakır: Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 2007 yılında Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın, Tazmanya’da Bill Mollison’ın çiftliğinde verdikleri PPC (Permaculture Practical Certificate-Permakültür Uygulama Sertifikası) kursuna katıldı. 2008’de Mollison ve Lawton’ın Melbourne Üniversitesi’nde düzenledikleri PDC (Permaculture Design Certificate-Permakültür Tasarım Sertifikası) kursuna katıldı. 2009’da Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nde, Geoff Lawton’ın yanında iki ay staj yaptı. Staj döneminde PEAWT (Permaculture Aid Worker Training-Permakültür Projesi Çalışan Eğitimi) ve PDC Teacher Training (PDC Eğitmen Eğitimi) eğitimlerini tamamladı. Mustafa Bakır, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdürü