Plastik pipetlerin vücudunuza verebileceği 5 zarar

Plastik pipet kültürü özellikle dışarıdaki restoran ve kafelerde veya evlere gelen yemek servislerinde sıklıkla kullanılıyor. Öyle ki, bazen özellikle istemediğinizi belirtseniz bile bir şekilde pipetler masanıza ulaşıyor.

Son zamanlarda ise uluslararası çapta plastik pipetlere karşı bir hareket başlamış durumda. Starbucks pipet kullanımının önüne geçecek bir bardak hazırlıyor, otel zincirleri ve havayolları plastik pipetleri artık kullanmayacağını açıklıyor. Bunları duymak gerçekten önemli.

Eğer ciddi bir sağlık sorununuz yoksa aslında plastik pipetlerin kullanımı gerçekten gereksiz. Gerçekten önemi olmayan plastik pipetlerin kullanımına son vermek ise tek kullanımlık plastikleri azaltmaya başlamak için güzel bir başlangıç

Geçtiğimiz günlerde burnuna plastik pipet giren kaplumbağanın videosu oldukça dikkat çekmişti.

Plastik pipetler, küresel plastik kirliliğinin yaklaşık %8’ini oluşturmakta ve sahillerde kirliliğe yol açan plastik pipetlerin sayısının 8 milyardan fazla olduğu düşünülmekte. Bu rakamlar hiç öyle küçük rakamlar değil.

Plastik pipetler aynı zamanda su canlıları içinde tehlike yaratmakta. Pipetlerin yemek olarak görülmesinin yanısıra bazı durumlarda, bu plastik pipetler hayvanların vücutlarına saplanabiliyor. Bu yüzden plastik pipetlerin kullanımının giderek azalması oldukça önemli.

Doğaya ve doğal hayata zararlarının dışında plastik pipetlerin aynı zamanda insan sağlığına da büyük zararları var. En ciddi 5 zararı ise sizler için listeledik:

1. Gaz ve şişkinlik

Kimsenin bu durumda gününü geçirmek isteyeceğini sanmıyorum. Hem fiziksel hem de sosyal anlamda rahatsız edici bu durum; pipetlerin direkt olarak sindirim organlarına hava doldurmasından dolayı oluyor.

2. Diş sağlığı

Plastik pipetler ile şekerli ve asitli içecekleri içtiğinizde, pipet ağzınızın içinde bir hortum gibi çalışıyor ve ağzınızın belirli bir kısmına şeker ve asit akışına yol açıyor. Bu durum da aşınmaya ve çürümeye yol açabiliyor.

3. Kimyasallar

Plastik pipetlerin ana maddesi olan polipropilen belirli seviyelere kadar gıda için sağlıklı olarak kabul edilmiş. Ama bazı araştırmalar pipetlerdeki polipropilenin, sıcaklık, UV ışıkları ve asidik ortamlarda sıvılara karışabildiğini ve bu sıvıya karışan kimyasalların bireylerdeki östrojen seviyesini etkileyebileceğini belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Real Madrid ve Juventus'un yeni formaları okyanus plastikleri kullanılarak üretildi

Plastik pipetler aynı zamanda denizlere ve su kaynaklarına karıştığında burada mikro plastiklere dönüşmekte ve bu mikroplastik parçalar ise bize deniz canlıları ve deniz tuzu üzerinden geri gelmekte. Bu yüzden denizde ne kadar az plastik pipet varsa bizim için o kadar iyi diyebiliriz.

4. Fazla şeker ve alkol tüketimi

Bazı uzmanlar alkol ve şekerli içeceklerin pipetle içilmesi durumunda daha fazla tüketildiğini kabul ediyor. Bu uzmanlar bardaktan direkt içmektense pipet kullanıldığında aha fazla içeceğin daha kısa sürede içildiğini belirtiyor. Bu durumda da yeni bir içecek alma ihtiyacı doğduğundan, daha fazla şeker ve alkol tüketmiş oluyorsunuz.

5. Kırışıklıklar

Uzmanlar, nasıl sigara içenlerin ağız kenarlarında kırışıkların artıyorsa, plastik pipet kullanların da aynı şekilde ağız kenarlarında kırışıklıkların artabileceğini belirtiyor.

Eğer bir sağlık sorununuz yoksa plastik pipetleri gerçekten kullanmak zorunda değilsiniz. Araştırmalar pipetlerin ek olarak bir hijyen sağlamadığını göstermekte, bununla beraber pipetlerin doğaya, doal hayata ve kendinize verdiği zararlar düşününce, pipetin masanıza gelmemesi için bir çok neden ortada.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Dayan Komşu! Yunanistan’daki yangınlar hakkında bilmeniz gerekenler ve yardım yapabileceğiniz kuruluşlar

Batıdaki komşumuz Yunanistan, son günlerde başına gelen en büyük trajedilerden birini yaşıyor. Yunanistan'da olanlar hakkında bilmeniz gerekenleri ve bölgedekilere destek...

Kapat