Sürdürülebilir bir yaşam sürmenin 12 kolay yolu

Geçtiğimiz hafta sürdürülebilirlik kavramının ne olduğuna dair, sürdürülebilirliğe giriş niteliğinde bir yazı hazırlamıştık. Bu hafta ise yapacağınız basit davranış değişiklikleri ile nasıl daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçiş yapabileceğiniz hakkında tüyolar derledik. Bu 12 alışkanlığı hayatınıza adapte ederek çok daha çevre dostu, sürdürülebilir bir yaşama sahip olabilirsiniz.

#1 Kendi gıdanızı yetiştirmeyi öğrenin
Yakınlarınızda bir topluluk ya da hobi bahçesi sistemi varsa üye olun. Bahçeniz varsa bahçede, yoksa balkonda ya da pencere önündeki saksılarda gıda yetiştirmeyi öğrenin. Evinizin uygunluk durumuna göre mevsimlik sebze meyveler ile baharatlar yetiştirebilirsiniz. Yani başlayanlar için balkon bahçeciliği yazımıza buradan ulaşabilirsiniz

#2 Minimalizmi hayatınıza dahil edin
Minimalizm, insanların sahip olduğu her şeyi olabildiğince efektif kullanması, gereksiz eşya ve rutinlerin hayattan çıkarılması temeline dayanır. Zihninizi sakinleştirecek 9 minimalist öneriye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

#3 Lambalarınızı değiştirin
Evinizdeki tüm ampülleri enerji tasarruflu olanlarla değiştirin. Bu lambalar normal lambalara göre daha uzun ömürlü olduğundan enerji tasarrufu yapmanın yanında atık toplama alanlarına giden ampül sayısının da azalmasını sağlar. Gün boyunca perdelerinizi olabildiğince açık tutarak evinizi gün ışığı ile aydınlatın.

#4 Doğal temizlik malzemeleri kullanın
Marketlerdeki zehirli kimyasallar içeren temizlik malzemeleri yerine kendi temizlik malzemelerinizi yapın ya da doğal temizleyiciler içeren markaların ürünlerini kullanın. Evinizin her alanında kullanabileceğiniz dört doğal temizlik reçetesine buradan ulaşabilirsiniz.

#5 Yürüyün, bisiklete binin ve araç paylaşın
Hem sağlığınız hem de karbon ayak iziniz için 20 dakikanın altındaki mesafelere yürüyerek gidin. Şartlarınız el veriyorsa bisikleti sadece hobi olarak değil, bir ulaşım aracı olarak hayatınıza dahil edin. İşe ya da tatile giderken aynı rotayı kullanan insanlarla araç paylaşımı yapın.

#6 Daha çok okuyun ve oyun oynayın
Elektronik alet kullanılmayan aktivitelere daha çok zaman ayırın. Açık havada zaman geçirin, oyunlar oynayın, daha çok kitap okuyun ve bol bol yürüyüş yapın.

BUNU DA OKU:  Earthship: Şebekeden bağımsız sürdürülebilir evler

#7 Doğal bir uyku düzeni oturtun
Uyku düzeninizi ve biyolojik saatinizi gün ışığına göre ayarlayın. Havanın aydınlık olduğu saatleri mümkün olduğunca uyanık geçirmeye çalışın.

#8 Azaltın, tekrar kullanın ve geri dönüştürün
Sürekli yeni bir şeyler almaktan vazgeçin. Tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirerek daha az şey satın almaya çalışın. Uzun ömürlü ürünler satın alın, bozulan eşyaları tamir ettirin. Kullanılmayacak durumda olan eşyalarınzı geri dönüştürün.

#9 Fişleri çekin
Kullanmadığınız elektronik aletler fişe takılıyken elektrik harcamaya devam eder. Kapatma düğmesi olan çoklu prizler kullanın ya da kullanmadığınız elektronik aletlerin fişini çekmeyi alışkanlık haline getirin.

#10 Ev alırken ya da tutarken boyutuna özen gösterin
İhtiyacınız olandan büyük bir evde oturmak, o evi ısıtmak ve aydınlatmak için gereksiz enerji kullanmanıza neden olur. Ayrıca büyük evleri dekore etmek için daha çok eşya almak gerekir. Size yetecek büyüklükte bir evde, sade bir yaşam sürün.

#11 Eve yollanan gereksiz kağıt ve plastikleri iptal edin
Posta yoluyla gelen fatura ve tanıtım broşürlerini iptal edin. Elektronik faturaya geçin. Yemek siparişi verirken restorandan size tek kullanımlık çatal bıçak, peçete, baharat ve pipet yollamamalarını rica edin.

#12 Su tüketiminize dikkat edin
Banyo yapmak yerine kısa duşlar alın. Yüzünüzü yıkarken ve dişlerinizi fırçalarken kullanmadığınız anlarda musluğu mutlaka kapatın. Sebze ve meyveleri bir kap içerisinde yıkayın ve kapta biriken suyla bitkilerinizi sulayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Hayat, Kent, Kişisel Bakım, Mimari, Ofis, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Plastik pipetlerin vücudunuza verebileceği 5 zarar

Sadece doğaya değil, size de zararı var

Kapat