Sağlıklı beslenme çantaları

Okulların açılmasıyla beraber, her annenin telaşı haklı olarak, ‘beslenme çantasına ne koysam?’ oluyor.. Bir beslenme çantasının olmazsa olmazları sağlıklı yemek kutusu ve tabii matara. Her ne kadar son zamanlarda BPA’sız plastikler çıktıysa da, bunlarla ilgili sorular var. Bizim tavsiyemiz, içleri paslanmaz çelik olan mataralar ve yemek kutuları. Mümkün olduğunca plastikten uzak durmak da fayda var.

Aşağıda bizim favori beş tarifimizi bulabilirsiniz.

1 Köfte

Inegol-Kofte
Köfte sevmeyen çocuk ben bugüne kadar tanımadım. Köfteyi de küçük birkaç revizyonla hem daha sağlıklı hem daha besleyici yapabilirsiniz.
Benim favorim Nursen Doğan’ın Bulgurlu Pırasa Köftesi. Hem çocuklar pırasa yiyorlar, hem de ekmek yerine bulgur yiyorlar. Besin değeri açısından çok zengin.
İşte size tarifi:
-250 gr kıyma
-1/2 su bardağı ince köftelik bulgur
-2 kok pırasa
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çorba kaşığı un
-1 yumurta
-tuz, karabiber, kimyon
Bulguru bir kaseye alın. Üzerine bir bardak sıcak su gezdirin, soğumaya bırakın. Pırasaları ince ince doğrayıp, yağda çevirin. Sonra aynen normal köfte yapıyormuşsunuz gibi, süzdüğünüz bulguru, kıymayı, pırasayı, şeker, karabiber, tuz, kimyon, yumurta ve unu karıştırıp yoğurun. Hafif unlayıp tabağa dizin ve kızartın.

2 Fırında kabak mücver

thumbnail_1411989518
Fırında kabak hemen her evde sevilen bir tariftir. Akşamdan yapıp, ertesi sabah da çocuğunuzun beslenme çantasına koymanız sabahınızı da rahatlatır. Ben genelde bunları ayrı ayrı kaplarda yapmayı tercih ediyorum. Fırında muffin kapları bu iş için biçilmiş kaftan.

• 500 gr. sakız kabağı rendelenmiş
• 1 adet küçük kuru soğan rendelenmiş
• 2 yumurta
• 150 gr. labne peyniri
• 1 avuç doğranmış dereotu
• 1 su bardağı un
• 1/4 su bardağı zeytinyağı
• Tuz ve karabiber
• Yağlamak için sıvı yağ

BUNU DA OKU:  Mudanya Belediyesi ihtiyaç sahiplerine zeytinyağı dağıtıyor

Tarif:
1. Fırını 180 dereceye getirin.
2. Orta boy bir kasenin içine rendelediğiniz kabağı, kuru soğanı, yumurtayı, peyniri, dereotunu, unu, zeytinyağını koyun ve çatalla iyice karıştırın. Bu karışımı tuz ve biberle tatlandırın
3. 2 adet, standart boy, 6’lı mafın kalıbını sıvı yağla yağlayın ve kabaklı karışımı bu kalıplara bölüştürün.
4. Kalıpları fırının orta rafına koyun ve 25-30 dakika ya da üzeri kızarana kadar pişirin.

3 Minik kinoa kekler

thumbnail_1411989940
Son yıllarda sofralarımıza dahil olan kinoa protein açısından çok zengin bir gıda. Biz açıkçası çok uzaklardan gelen kinoa yerine daha ziyade karabuğdayı tavsiye ediyoruz. Protein açısından en az kinoa kadar besleyici karabuğday da.

Tarif:
1 bardak kinoa veya karabuğday
2 bardak su
1 bardak ince kıyılmış brokoli
3 adet orta boy havuç
1 orta boy soğan (ince kıyılmış)
2 yumurta
İsteğe göre tuz, karabiber

Fırını 180 dereceye getirin.
Kinoa veya karabuğdayı kıvama gelene kadar haşlayın. (yaklaşık 15 dakika)
Ayrı bir kaşık zeytinyağında soğanı pişirin.
Kinoa veya karabuğday soğuyunca, sebzeleri, çırpılmış yumurtayı, soğanı, tuz, karabiberi karıştırın. Önceden yağlanmış muffin kaplarına döküp fırına verin.
Soğuk yenebileceği gibi, yanına yoğurt da vererek son derece besleyici bir hale getirmeniz mümkün.

4 Buzlu limonlu çay

thumbnail_1411990276
Beslenme çantasında buzlu çayın ne işi var demeyin. Arada bir içecek açısından da çantada çeşni olması çocuklara eğlenceli gelir. Çay az içildiğinde çocuklar için de son derece faydalı olabilir. Sokaktan hazır ve içlerinde katkı maddesi olan buzlu çaylar yerine, siz evde kendi buzlu çayınızı yapın. Evde sabah demlediğiniz çaydan ılıkça biraz alın. Çayın içine halen sıcakken biraz bal koyun. Üzerine su ilave edin. Bir tam limon sıkın. İşte size evde yapılmış harika bir buzlu çay. Hem sağlıklı hem de ev yapımı.

5 Fırın makarna
thumbnail_1411990364
Makarna aynı köfte gibi her çocuğun olmazsa olmazıdır. Hem soğuk da yenebilir. İçine kaşar peyniri koyduğunuz gibi, eğer çocuğunuz seviyorsa haşlanmış brokoli de fırına vermeden ekleyebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Tarifler
Türkiye’de ve dünyada organik tarım

Organik tarımla ilgili bilgileri sizler için derledik.

Kapat