San Fransisko’dan tarihî karar

Dünyanın başta gelen şehirlerinden birinde sizce pet şişede su yasaklanabilir mi?

“Ekonominin çarkları var, olur mu öyle şey?” diyebilirsiniz. Fakat 60 milyar dolarlık bu endüstriye, San Fransisko şehri başkaldırdı ve pet şişe su satışını yasaklama kararı aldı. 2014’ün Mart ayında alınan bu karardan sonra, önümüzdeki dört yıl boyunca pet şişe suyun San Fransisko’da yaşayanların hayatından çıkması için bir plan yapılmış bile. Plana göre iç mekanlarda Ekim 2014 itibarıyla, dış mekanlarda 2016 itibarıyla pet şişe yasaklanacak.

San Fransisko; çevreye verilen önem konusunda çok iddialı. 2020 itibarıyla çöplüğe gidecek atık bile istemiyorlar. Çöpe ulaşmayan atıktaki başarıları ise şaşırtıcı. Çöplerinin %80’ini geri dönüştürüyorlarmış bile. Ancak pet şişelerin yasaklanmasını San Fransiskolular davranış değişikliği için şart olarak görüyor.

plastic bottles ISTOCK PHOTO.COM Library Tag 04072011 Business

Pet şişe kullanımının yasaklanması dendiğinde, bazıları hemen, “Ama en çok geri dönüşüme uygun olan pet şişe,” diyor. Evet, fakat kullanılan pet şişelerin gerçekten yüzde kaçı geri dönüşüyor? Amerika‘da pet şişenin geri dönüşümü %23 oranında. Avrupa’da bu oran %30‘larda. Bizde ise tüm geri dönüşüm %4-5 seviyelerinde.

Pet şişelerin ülkemizde kapasitenin çok altında geri dönüştürüldüğünü düşünecek olursak, bizdeki pet şişe tüketimi çok çarpıcı. Ülkemizde 2007 yılında kişi başına pet tüketimi 124 litre iken, bu rakam 2012’de 138 litre olmuş. Bunları geri dönüşüm oranı ise oldukça düşük.

Rakamlara bakınca bir anlam ifade etmeyebilir, ama bir pet şişenin çevreye maaliyetine bakınca, insan sağlığına maaliyeti çok yüksek. San Francisco’nun çevreye ve insana verdiği değer bir hayli çarpıcı:

  • 1 ton pet şişe için yaklaşık 7950 litre petrol kullanılıyor. Buna bir de taşıma maaliyeti eklendiğinde pet şişe fosil yakıtlar kullanılarak üretilen ve üretim maaliyeti çok yüksek bir ürün.
  • Her 1 ton pet şişe üretimi için 3 ton karbon dioksit salınımı oluyor.
  • Ayrıca üretimi için de bol su harcanıyor. Her 1 litre için 3 litre su kullanılıyor.
BUNU DA OKU:  Adidas’ın okyanuslardaki plastik kirliliği ile mücadelesi: Atık plastikten ürettiği ayakkabılardan 1 milyon çift satıldı!

Pet şişenin nereden baksanız elle tutulur yanı yok.

Kaynaklar:

http://www.sfgate.com/bayarea/article/S-F-supervisors-back-ban-on-sale-of-plastic-5289089.php

http://www.bloombergview.com/articles/2014-03-14/san-francisco-s-dumb-ban-on-bottled-water

www.suder.org.tr

http://www.msnbc.com/msnbc/san-francisco-bans-sale-plastic-water-bottles-climate-change

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, İyi haberler
İklim Değişikliği Raporu: Bildiklerinizi bir kere daha gözden geçirin

Ankara toplantılarından alıntılar.

Kapat