Sayılarla “su”

Sayılar bazen gerçekleri daha iyi görmemize yardımcı olur düşüncesi ile suyun önemini bir de sayılarla anlayalım dilerseniz.

Su bütün canlı varlıklarda yüksek oranda bulunan bir yapı taşıdır. Bedenimizin %65’ini oluşturur. Bedenimizin ısı dengesi, hücre içi yaşamın devamı, besinlerin yakılması ve sindirilmesini sağlar. Az alınması halinde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşırız. Bütün canlılar yaşamlarını sürdürmek için suya bağımlıdırlar. Yeryüzündeki suyun %97’si okyanus ve denizlerde bulunuyor. Bu sular tuzlu olduğundan içilemiyorlar. Geriye kalan %3’lük bölümü ise tatlı su. Ancak tatlı suların da %77’si kutup bölgelerinde donmuş durumda. %22’si ise yeraltı kaynaklarında bulunuyor. Bize de kala kala %1’lik bir bölümü kalıyor. İşte bu su, yalnızca göller ve nehirlerde bulunuyor.

Bir insan içmek için her gün 5 lt., kişisel temizlik için 25 lt. suya gereksinim duyuyor. Su tasarrufu için; Musluğu açık bırakmayın. Damlayan bir musluktan ise günde 24 lt. su boşa akıyor. Hergün sebzeleri elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabilir. Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın.- 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız 84-126 lt. Su kullanırsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 lt. Su ile yıkar. Bu da bir yılda tam 26-40 ton suyu kurtarmamız demektir. Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Diş fırçalarken ve tıraş olurken açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam 48 tondur. Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız. Haftada bir kez bile küveti doldurursanız, yılda 7.4 ton su harcarsınız.

Duş başlığınızı değiştirin. Yeni model, suyu daha iyi şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak, daha tazyikli bir duş alabilirsiniz. Muslukları tamir ettirin. Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olun. Gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla su akıtan musluk, yılda 1 ton su harcar. Su kaçaklarını engelleyin. Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar. Tasarruflu rezervuar kullanın. 4 kişilik bir aile tasarruflu rezervuar kullanarak yılda 17,5 ton suyu kurtarabilir. Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Bir çamaşır makinesi tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Makineyi tam doldurmadan çalıştırmayın. Makinenizi haftada bir kez bile kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

BUNU DA OKU:  Bir günde 8245 litre su tasarrufu yapmak ister misiniz?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat
Cesur Yeni Dünya

Gelin hayallerimizi yaşamaya bugünden başlayalım!

Kapat