Şehirde karşımıza çıkacak, baharı müjdeleyen 9 çiçek

Bütün bir kış yağmur ve kar altında dinlenmiş toprağın, güneşin iç ısıtan dansı ile doğanın en renkli ve en cezbedici hali olan baharı bize çiçeklerle sunduğu vakit nihayet geldi. Şehir hayatına sıkışıp kalmış bizler için bile bu güzelliklerle her gün, pek çok yerde karşılaşmak olası. Bu rengârenk şölene tanık olmak ve baharın müjdecisi olan çiçekler hakkında bilinçlenmek isteyenler için önümüzdeki dönemde şehir sokaklarında karşımıza çıkacak, baharın müjdecisi olan çiçekleri daha yakından inceledik.

1 – Erguvan

Boğaz boyunca bahar aylarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz, adı İstanbul’la birlikte anılan erguvan çiçeğinin rengi o kadar etkileyicidir ki, Roma İmparatorluğu’ndaki toplumsal sınıfların belirlenmesinden tutun İsa’nın ihanet eden havarisi Yahuda için utancın rengine bürünmesine kadar birçok mitolojik hikâyeye konu olmuştur. Mart ve nisan ayarlı boyunca, Yıldız Parkı, Rumeli Hisarı ve Emirgan Korusu’na yapılacak ziyaretler İstanbullular için erguvan çiçeklerine ulaşmanın en kolay yolu olacaktır.

2 – Sümbül

Soğanlı bir bitki olan sümbül çiçeği, göz alıcı renkleri ve etkileyici kokusuyla bilinir. Şehirler içerisinde özellikle peyzaj çalışmalarında rastlayabileceğimiz mor ve beyaz renkler başta olmak üzere, birçok renk çeşitliliğiyle baharın en güzel habercilerinden biridir.

3 – Morsalkım

Bir asma türü olan morsalkımlar, mor çiçekleri ile toplu halde aşağı doğru sarkık biçimde salkım halinde gelişirler. Özellikle şehirlerde binaların dış dekorasyonlarında rastlayabileceğimiz morsalkımlar, hoş kokusu ile ilkbaharın ilk günlerinden sonbaharın sonlarına kadar çiçekli kalabilirler. Morsalkım yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli kural, yakındaki ağaçlara ulaşmalarını engellemek olmalıdır. İstanbul’da morsalkım arayanlar en güzel örneklerini Adalar’daki tarihî evlerin dış cephelerinde bulabilirler.

4 – Papatya

En bilinen çiçek türlerinden biri olan papatya, gerek yaban papatyası olarak gerekse bilinçli ekimi ile en çok ilkbahar aylarında güzelliğiyle gözümüze çarpar. Papatya bitkisi sezonluk bir bitkidir. Sadece bahar aylarında açmaya başlar ve tüm yaz çiçekli kalır. Derin bir toprak tabakasına ihtiyaç duymadan yetişen papatyalar, şehirlerde her ufak yeşil alanda karşınıza çıkıp size yoğun gün temponuz içinde baharı hatırlatabilirler.

BUNU DA OKU:  Bu tatili İstanbul’da geçirsek ama nasıl?

5 – Erik çiçeği

Zaman zaman bahar tam gelmeden çiçeklenen erik ağaçlarının en güzel, en saf halidir çiçeklenmiş halleri. Narin görünümüyle beyaz ya da pembe renkler arasında değişen erik çiçekleri baharın en güzel ve en küçük müjdecisidirler. Mahalle aralarında kalmış ender erik ağaçlarının meyve vermeden önce çiçeklenmesini görmek hâlâ bazı şehirliler için mümkündür.

6 – Lale

Doğu mitolojisinde önemli yere sahip Lale çiçeği, yıllar içerisinde Avrupa’da da yaygınlaştıktan sonra dünya çapında en çok ilgi gören ve sevilen çiçeklerden biri olmuştur. Eylül ile mart ayları arasında ekimi gerçekleştirilebilen lale soğanları, çeşit çeşit renklerle ilkbaharda çiçek açar. Lale soğanlarının en önemli özelliği ise aynı soğanın birden fazla kez çiçek açabilmesidir. Bu sebeple birden fazla dönemde ekimi yapılabilir. Nisan ayı boyunca süren İstanbul Lale Festivali’nin yanı sıra peyzaj çalışmalarında ve şehir korularında rengârenk bir sürü lale topluluğuna denk gelmeniz mümkündür.

7 – Karahindiba (Radika Çiçeği)

Papatya ailesine üye olan karahindiba çiçeği, en ufak rüzgârda bile kolayca yayılan tohumları sayesinde çok sık ve her yerde rahatlıkla görülebilir. Sarı renkli çiçekleri ilkbaharda açıp, sonbaharda dökülürler. Bu bitkiye dair en önemli bilgi, bitkinin zengin bir potasyum kaynağı olmasıdır. Karahindiba otu yemek ve salatalarda ek olarak da karahindiba çayı olarak tüketilebilmektedir.

8 – Mimoza

Baharın en erken habercilerinden mimozalar, martın başlangıcıyla birlikte çiçek açmaya başlarlar. Kokusu son derece etkileyici olan mimozalar, fiziksel temasa karşı çok hassastırlar ve bu sebeple halk arasında ‘küstüm otu’ olarak da anılırlar. Özellikle Adalar’ın sahillerini donattıkları altın sarısı renkleriyle İstanbullulara baharı en sıcak haliyle yaşatırlar.

9 – Katır Tırnağı

Yabani olarak yetişen katır tırnağı bitkisi, yuvarlak, yeşil gövdeli ve az yapraklıdırlar. İlkbahar aylarının gelmesiyle küçük sarı çiçekleriyle Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde sıkça karşımıza çıkarlar. İdrar ve balgam sökücü özelliği vardır fakat tohumları zehirli madde içerir. Fazla tüketimi kusma ve ishale sebebiyet vermesi sebebiyle dikkat edilmelidir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Irmak Kara

Çevre Mühendisliğini kendi özgür kararıyla seçmiş, harcadığı her emekte dünya ve toplum yararını gözetmeye çalışan bir İTÜ öğrencisi. En büyük ilgi alanı çevre politikaları. En büyük hayali ulaşılabilir su odaklı bir sosyal girişim başlatmak.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, İyi haberler, Kent, Mimari, Yeşil alanlar
Türkiye bu Pazar geleceğine yön veriyor: Referandum hakkında bilmeniz gerekenler

16 Nisan'da gerçekleşecek referandum ile karar verilecek anayasa değişiklikleri mevcut sistemi ciddi anlamda değiştiriyor.

Kapat