Türkiye bu Pazar geleceğine yön veriyor: Referandum hakkında bilmeniz gerekenler

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında, 16 Nisan’da yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmenin, 167 bin 140 sandıkta oy kullanması bekleniyor. Oy verme işlemi, doğudaki 32 ilde 07.00-16.00, diğer kentlerde 08.00-17.00 saatlerinde gerçekleştirilecek.

Seçmenler, YSK’nın ‘www.ysk.gov.tr’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebiliyor. Seçmenlerin “seçmen bilgi kağıdı” ile gelmesi beklenirken, bu belgeyi yanında bulundurmayan vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebiliyor.

Anayasa değişikliği, yeni getirilecek cumhurbaşkanlığı sistemi kapsamında anayasadaki 18 maddenin değişmesini öngörüyor. Partili Cumhurbaşkanlığı ile cumhurbaşkanına bakanlıkların ve meclisin fesh edilmesini de kapsayan geniş yetkiler veriliyor. Bu linke tıklayarak, BBC tarafından hazırlanan referandum anketi ile anayasa değişikliği konusundaki bilginizi ölçebilirsiniz.

Referandumda, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde ‘Evet‘, kahverengi renk üstünde “Hayır” ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile “tercih” mührü kullanılacak.

Seçmenlerin “tercih” mührünü birleşik oy pusularının bütünlüğü bozmayacak bir şekilde kullanması bekleniyor. Aşağıdaki resimde geçerli ve geçersiz oy pusula örneklerini görebilirsiniz.

Referanduma sunulan cumhurbaşkanlığı sistemi mevcut sisteme göre çok büyük değişiklikler getirecek. Bununla beraber araştırmalar toplam seçmenin %17’sinin yani 9 milyon 860 bin kişi oy kullanmayı düşünmediğini söylüyor. Özellikle sayısı 6 milyonu bulan üniversiteli gençlerin %45’i yani 2 milyon 700 bin genç sandığa gitmeyeceğini belirtiyor. *

Partilerin ve seçim barajının olmadığı, %1 oy ile anayasamızda çok büyük değişiklerin olacağı bu seçim ülkemizin geleceğinde söz sahibi olduğumuz anlardan birisi.

Türkiye’de demokratik değerlere toplum olarak sahip çıkma kültürünün yerleşmesi için çalışan Oy ve Ötesi bu problemi görüp, seçmenlere 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu için oy verme çağrısında bulundu.

BUNU DA OKU:  Hava raporunda biraz da iklim değişikliği olsa?

Oy ve Ötesi aynı zamanda seçmenlerin referandumda oy verdiği veya görev aldığı sandığın tutanağın sonuçların kontrol edilmesini sağlayabildiği T3 Tutanak Gönder uygulaması ile de sonuçların teyit edilmesine katkıda bulunmasını sağlıyor. T3 Tutanak Gönder uygulaması Google Play ve App Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

16 Nisan’da yapılacak referandum için aynı zamanda internet üzerinden sürücülü araç kiralama hizmeti veren Uber, isteyenleri sandıklara ücretsiz ulaştıracağını duyurdu.

Sadece İstanbul’da geçerli olacak kampanya kapsamında kulanıcılar, ‘REFERANDUM’ promosyon kodunu hesaplarına tanımlamalarının ardından oy kullanacakları sandıklara ücretsiz bir şekilde gidebilecek. Uber uygulamasına kaydolmak için buraya tıklayabilirsiniz.

BONUS: Gandalf bile oy vermeye çağırıyor “Koş Frodo, Oy ver!”

İstanbul Film Festivali kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde sinema sohbetine katılan ünlü oyuncu Ian McKellen konuşmasına başlamadan önce elindeki kağıtta Türkçe yazan “Koş Frodo, oy ver” yazısını okuyarak gençleri oy vermeye çağırdı.


*Gezici Araştırma anketlerinin açıkladığı sayı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Gündem, Hayat, Kendin yap, Kent, Yeşil alanlar
Doğadan ilham almış 8 teknoloji

Rüzgar türbinlerden, acısız iğnelere, cırt cırttan suya dayanıklı yapıştırıcıya bu teknolojilerin hepsi ilhamını doğadan aldı.

Kapat