Şeker kullanmadan aşure yapın

Hep anneden ya da büyük anneden gelen tarifler vardır ya, bizim evde yapılan aşurede de portakal kokusu eksik olmazdı. Aşure diyince aklıma hep portakal kokuları gelir. Ama benim versiyonda bir değişikliğe uğruyor tarif. Ben aloe vera veya hurma şurubu kullanıyorum tariflerimde. Evet, organik ürünler de kullanıyorum farklı olarak ama büyük ihtimalle anneannemin kullandıkları da sağlıklı idi.

Malzemeler

Yarım kg. organik buğday
1 su bardağı organik nohut
1 su bardağı organik kuru fasulye
1 çay bardağı organik organik pirinç
100 gr organik kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. organik çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir
1 su bardağı organik aloe vera veya hurma şurubu
½ su bardağı organik süt
2 adet organik portakal rendesi, portakalınız sulu değilse biraz da küp küp kesip içine atın mutlaka.

Bir gece önce buğdayı bir tencereye koyup üzerini 5 parmak geçecek kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Kuru fasulye ve nohutu yıkayıp ayrı bir tencereye alın ve aynı işlemi tekrarlayın. Her iki tencereyi de kaynadıktan sonra altını kapatın ve gece dinlendirin.Sabah tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte ara sıra karıştırarak buğday, nohut ve kuru fasulye yumuşayıncaya kadar tencere kapağını kapamadan 3 saate yakın pişirin.

Kıvamını bozmadığınız sürece dilediğiniz kadar su ekleyebilirsiniz. Bizim evdeki aşureye pirinç unu veya nişasta eklenmezdi, bazıları eklerler. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin ve nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra da aloe vera veya hurma şurubunu ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. hemen ardından ısıttığınız sütü ve portakal rendesini ekleyin. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın, ceviz, fındık ve elbette nar ile süsleyin.

BUNU DA OKU:  Sağlıklı diye bildiğiniz 4 zararlı şey
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler
Gerçek tehlikenin farkında mısın?

Tehlikenin farkında olanlar, yardımınıza ihtiyaç var!

Kapat