Su Aşkına “FLOW” (“For Love Of Water”)

İki gün önce beni çok etkileyen 2008 yapımı bir belgesel seyrettim. Adı Flow – For Love Of Water.

İçilebilir suyun kirletilmesi, uluslararası şirketlerin su üzerinde kurdukları hakimiyet ve çok yakın gelecekte karşılaşacağımız su sıkıntılarını konu alan bu belgesel beni iki gündür düşündürüyor. Nasıl olur da çözümü basit olabilecek bu en önemli doğal kaynağımız, en doğal hakkımız şirketler tarafından sahip olunuyor ve biz insanlara satılıyor?! Tüylerim ürperiyor. Üstelik içecek temiz suya erişimi olmayan ne denli büyük nüfus olduğunu da görmek korkutucu. Nerede ise korku filmi kadar etkileyici bu belgesel insanlık adına. Yüzyılın savaşı Mavi Altın için artık… “Film, suyun doğasını ve bizlerin onunla olan ilişkisini anlatıyor,” diyor filmin yönetmeni, Irena Salina. Michigan’dan Bolivya’ya, Hindistan’dan Güney Afrika’ya uzanan bir hikaye. Hepimizin ihtiyacı olan su tüm insanlığın ortak noktası. Film Sundance Film Festivali’nde özel gösterimde imiş, Mumbai Film Festivali, Flagsatff Mountain ve Vail Film Festivali’nde de Özel Jüri ödülleri kazanmış. Belgesel boyunca verilen rakamlar etkileyici olduğu için size bunlardan bir kaçını iletmek istiyorum.

For_Love_Of_Water_TShirt2DIRECT

  • Dünya üzerindeki 6 milyar insandan 1,1 milyarının temiz içecek suyuna erişimi yok.
  • Bir Amerikalının ortalama günlük su harcaması 700 litreye yaklaşırken gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bazı insanlar 25 litreyi bile zor bulabiliyorlar.
  • Sudan dolayı oluşan hastalıklar bugün bildiğimiz her türlü savaştan daha çok can alıyor.
  • Doğal Kaynakları Koruma Örgütü‘nün (National Resources Defense Council) bir açıklamasına göre bilimsel araştırmalar doğrultusunda 103 farklı su markasından alınan 1000 adet şişlenmiş suyun üçte birinde, sentetik organik kimyasallar, yüksek miktarda arsenik ve bakteri bulunmuş.
  • Su dünya üzerinde 400 milyar dolarla, petrol ve elektrikten sonra üçüncü büyük endüstri.
  • Musluk suyundan dolayı hastalananların sayısı yıllık ortalama 500.000 ile 7 milyon arası değişiyor.
  • Suya karışmanın bir yolunu bulan 116.000’in üzerinde faklı insan yapımı kimyasallar var. Bunları içmesek bile yıkanıyor olmamız, bu kimyasalları vücudumuza almamıza yetiyor.
  • Bolivya’da her doğan 10 çocuktan 1 tanesi, 5 yaşına gelmeden susuzluktan dolayı ölüyor.
  • Kişi başı günlük 10 litre temiz içilebilir suyun maliyeti yıllık 6$.
BUNU DA OKU:  Bu topraklara her gün birileri veda ediyor

Aslında veriler belgesel boyunca saymakla bitmiyor. Çarpıcı olan ise bu büyük şirketlerin arkalarındaki güçler elbette. Aslında hepimizin çok yakından tanıdığı bu büyük şirketlerin ne hakla suya sahip olduklarını sorguluyor film ve aslında suyu nasıl kirlettiklerini… Filmi seyrettikten sonra suyun değerini artık daha iyi anlıyorum. İçtiğim her damlasında onu bulamayanları düşünüyorum. Su gibi aziz olmanın şimdi ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliyorum.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Hayat, Sanat ve Tasarım
1001 Belgesel Film Festivali’nden haberdar mısınız?

Bu yıl 13üncüsü gerçekleştirilen 1001 Belgesel Film Festivali bu yıl 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kapat