Su Bilge Bir Dünya için…
20-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan 2023 Dünya Su Haftası, küresel kaynama çağının başladığı bir dönemde inovasyonu merkezine alarak Seeds of Change: Innovative Solutions for a Water-Wise World/ Değişim Tohumları: Su Bilge Bir Dünya için Yenilikçi Çözümler teması ile insanlığı suyu nasıl yönettiğimizi yeniden düşünmeye davet ediyor.
“Daha istikrarsız ve su kıtlığı çeken bir dünyada hangi fikirlere, yeniliklere ve yönetişim sistemlerine ihtiyacımız olacak” sorusunu eşliğinde gerçekleşecek olan haftada şu başlıklara özel bir önem veriliyor:
Sağlık için Su
Kalkınma için Su
İklim, Direnç ve Çevre için Su
İşbirliği için Su
Su Eylemi On Yılı
Dünya Su Haftası, Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü tarafından 1991’den beri her yıl düzenlenmektedir. Sektörler ve ulusal sınırlar arasında işbirliğini savunan, küresel su konusunda önde gelen konferans olan Dünya Su Haftası’nda her yıl su konusundaki çalışmaları ile öncü olan kişileri Stockholm Su Ödülü veriliyor. Bu yıl Profesör Andrea Rinaldo’nun 2023 Stockholm Su Ödülü Sahibi olduğu açıklandı. Profesör Andrea Rinaldo hidroloji, hidrojeomorfoloji ve epidemiyoloji dahil olmak üzere çeşitli akademik alanlarda büyük etkiler yaratan çalışmaları nedeniyle 2023 Stockholm Su Ödülü Sahibi seçildi. Unutmadan Dr Rinaldo, École Polytechnique Fédérale de Lausanne’de (EPFL) bulunan ve 2008 yılında açılan dünyanın ilk Ekohidroloji Laboratuvarının da kurucusudur.
Dünyadaki toplam su miktarı 1.4 milyar km3’tür. Bu miktar gözünüze çok görünebilir ancak bunun miktarın 97.5’u okyanus ve denizlerde tuzlu su olarak bulunmaktadır. Sadece yüzde 2.5`u (35,2 milyon km3) tatlı su formundadır. Yaşam kaynağımız olarak adlandırılan suyun döngüsü mevcut ama bu döngünün şu anki gezegen koşullarında dengesinde problemler var. Döngüsündeki bu aksaklıklar nedeniyle her zaman aynı yere aynı kalite ve miktarda geri dönmeyebilir.
Su kaynaklarına ulaşımda güvensizlik yaşayan kişi sayı günbegün artarken (Küresel olarak 785 milyon insan temiz içme suyuna erişemiyor. Bu nüfus ülkemizin nüfusun yaklaşık 9 katı) mevcut su sistemlerinin ağırlıklı olarak her zaman güvenilir bir su kaynağı olacağı şeklindeki tasarımı da günümüz dünyasında problem teşkil etmektedir. Daha sık ve şiddetli kuraklıkların, sellerin ve diğer aşırı hava olaylarının olduğu daha öngörülemez bir dünyaya adım attığımız için Dünya Su Haftası’nın bu yılki temasında inovasyonun öne çıkması haftayı daha da anlamlı yapıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre gelişmekte olan ülkelerdeki tüm hastalıkların yüzde 80’i suyla kaynaklı. UN-Water, 2025 yılına kadar 180 milyon kişinin tam bir su kıtlığı içinde yaşayacağını ve toplam nüfusun yüzde 66’sının sınırlı kaynaklar ve koşullarında yaşayacağını tahmin ediyor.