Süper güçlere sahip hayvanlar IV, V ve VI: Deniz anaları, firavunfareleri ve köpekbalıkları

1. DENİZ ANASI BAĞIŞIKLIK: ÖLÜM. EVET ÖLÜM

hydrozoa-300x198

Yeryüzünün ölümsüz tek canlısına merhaba deyin: Turritopsis nutricula. Yani bildiğimiz denizanası. Bilim kurgu filmlerinden fırlama bu hikâye ister inanın ister inanmayın gerçek. Cinsel olgunlupa ulaşmayı başaran denizanaları, transdifferansiyasyon yoluyla kendilerini yenilemeye başlarlar. Bu da canlıyı oluşturan yaşlı hücrelerin gençleri taklit ederek ona dönüşmesi anlamına gelir.

Transdiferansiyasyon yapan tek canlı denizanası değil aslında. Örneğin salamanderlerin akciğerlerini tekrar oluşturma yetisi bulunur. Denizanasını ayıran ise tüm vücudunu yenileyebiliyor oluşu. Bu durumda akla bir soru geliyor… Denizanaları dünyayı ele mi geçirecek?

Durum şöyle: İlk başlarda yalnızca Karayiplerde görünen bu denizanası türü son yapılan gözlemlerde İspanya, İtalya ve Panama sularında da görüldü. Hesabı siz yapın.

2. FİRAVUNFARESİ BAĞIŞIKLIK: YILAN ZEHRİ

mongoose-300x199

Şahsen hayatta en çok korktuğum şey yılandır. Soğuk, pul pul derisi ve ayakları olmamasına rağmen o denli hızlı hareket edebil mesi beni dehşete düşürüyor. Ama firavunfaresinin umrunda değil. Hatta sanırım biraz hoşuna bile gidiyor. Bu tuhaf yaratığın en güçlü yılanı bile öldürmeye yetecek türlü türlü huyu var. Üstelik yılan zehrinden de zerre etkilenmiyor.

Pardon zerre etkilenmiyor demek biraz ağır oldu. Bazen ölümüne saldırdığı yılan, çok zehirli ise yılanı yemeden önce zehrin etkisiyle biraz kestirdiği oluyor. Bilim insanları bu gücün nedenini firavunfaresinin kas reseptörlerinin zehri etkisiz edişinde buluyor.

Ayrıca bu hayvanın derisi o kadar kalın ki çoğu yılanın zehrini geçirmiyor bile. Korkunç kırmızı gözleriyle sadece gözlerini dikerek bile bazı yılanları caydırdığı ise dedikodular arasında.

3. KÖPEKBALIĞI BAĞIŞIKLIK: HEMEN HEMEN HER ŞEY

shark-week-300x189

Köpekbalığının bilinen her hastalığa bağışıklığı olduğu bir şehir efsanesi olsa da, gerçek bundan çok da uzak değil. Kendilerinin hemen hemen her şeye bağışıklık geliştirme huyu var. Biz insanlar olarak bağışıklığımızı başımıza gelenlere gçre geliştiririz. Örneğin grip virüsüne maruz kalıp hafif bir grip atlattığımızda o virüsün daha ağır atakları için hazırlar bünyemiz kendini ve bağışıklık geliştirir.

BUNU DA OKU:  Kaz Dağları mücadelesi devam ediyor

Köpekbalıklarında ise durum farklı. Onlar doğal olarak birçok virüs ve enfeksiyona bağışıklar. Yani doğuştan. Yapılan birçok araştırma bu gücü köpekbalığının akciğerinde üretilen bir kimyasal olan “squalamine”e bağlıyor. Squalamine’de, hastalıkları önleyen anti-rial bir özellik barındığı düşünülüyor.

Evrime inananlara müjde! Tüm canlıların bir tek hücreliden evrilerek geliştiğine inananlardansanız, zaman içinde bizim de squalamine üretebileceğimizi de umut edebilirsiniz :)

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
Süper güçlere sahip hayvanlar II ve III: Mandrill maymunları ve timsahlar

İnsanlığın yakınından geçemediği süper güçlere sahip hayvan türlerini tanımaya devam ediyoruz

Kapat