Eviniz sonbahara hazır mı?

Karbon ayak izinizi mevsimine göre azaltmanın yolları olduğunu biliyor muydunuz? Mevsimlerden sonbahar olduğu için konumuzla alakalı mevsimde gezegenimize yararlı olabileceğiniz birkaç öneri vermek istiyoruz size. Yakında ısılar iyice düşmeye başladığında bunun daha iyi farkına varacağız. Sonbaharda biraz uğraş vererek sıcak ve “yeşil” kalabilirsiniz. İşte birkaç örnek:

1. Lastiklerinizin hava basıncını mutlaka kontrol edin. Soğuk havalar lastiklerin inmesine sebep olur ve bu daha fazla yakıt harcamasına yol açar. O yüzden lastiklerinizin hava basıncının doğru olduğunu mutlaka kontrol etmelisiniz.
2. Radyatörlerinize ya da borularına yakın duran mobilyaları ya da ısıya engel olabilecek her türlü eşyayı uzaklaştırın. Radyatörleri ve borularının tozunu almak için de iyi bir zaman. Radyatörlerinizin arkasına reflektör alabilir veya sunta ve aluminyum folyo ile kendiniz hazırlayabilirsiniz. Reflektörler ısıyı artırmanıza yarayacaktır.

3. Buzdolabının arkasındaki tellerin de tozunu almayı unutmayın böylelikle kompresörün verimli çalışmasını sağlarsınız. Buzdolabının yerde eğimli durmadığını kontrol etmek için kapısını açtığınızda eğer daha fazla açılıyor ya da kapanıyorsa düz durmuyor demektir. Kapılardaki lastiklerin eskiyip eskimediğini anlamak için ise araya kağıt para koyun eğer parayı kolayca çekebiliyorsanız, kapı lastiklerini değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir. Buzdolabını verimli kullanmak için son tavsiyemiz ise, budolabını fazla doldurmayın. İçinde barındırdığı ürünleri soğuk tutabilmesi için soğuk havanın dolaşacak alana ihtiyacı olduğunu unutmayın.

2938457
4. Çamaşır kurutucunuzun arkasını ve borularını temizlemelisiniz. Ayrıca her kullanımdan sonra filtreyi temizlemeyi de ihmal etmeyin.

5. Pencerelerinizin yalıtımının tam olup olmadığını kontrol edin, eskiyenleri yenileyin. Bu işlem tabi kapılar için de geçerli. Eğer dış kapılarınızdan soğuk akımı geldiğini hissediyorsanız fitilleri değiştirin. Eğer acil bir durum için harekete geçmeniz gerekiyorsa, havlu veya battaniyelerle bu akımı durudurabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Cam kavanozlar geri dönüşsün!

6. Çatınızdaki kiremit veya shingleların yerinde olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

32442

7. Kombi veya şofbenlerin doğru çalışması ve yangına sebep olmaması için senelik bakımlarını ve temizliklerini sonbaharda mutlaka yaptırmalısınız. Eğer kolay temizlenen bir model ise el kitabından nasıl temizlendiğini öğrenebilirsiniz.

8. Çatıdaki yağmur oluklarını temizlemenizde ve aşağı inen yağmur borusunun eve dönük olmadığını kontrol etmekte fayda var. Belki de yeni bir görev edinmenin zamanı gelmiş olabilir. Yağmur borusundan akan suları yani gri suyu biriktirip gerekli yerlerde kullanmanız için bir fırsat olabilir bu zaman.

9. Evin dış duvarlarında bulunan prizler, elektrik çıkışları ve herhangi bir açık delik evinizin kışın ısınmasını engelliyor olabilir. Eğer bu gibi delikler varsa, köpükle bu deliklerden ısı kaybetmediğinize emin olun. Bu işi yapmadan önce elektrik şalterini kapamayı unutmayın.

3242903

10. Dışarıda su borularınız varsa köpükle sarmayı ihmal etmeyin donmalara karşı.

11. Evin içinde ve dışında su kaçaklarını kontrol edin.

12. Tavan pervaneniz varsa, ters yöne çalışması için mode ayarında değişiklik yapmayı unutmayın. Pervane saat yönünde döndüğünde odadaki havayı alıp yukarıya vererek sıcak havayı soğutmadan evinizin havalanmasını sağlar.

32945623

13. Şömineniz mi var? Bacaları temizletip havalandırmanın bakımını yaptırmanın zamanı gelmiş demektir.

14. Evinizin dışında yalıtım yoksa, dışa bakan duvarlarınızın olduğu yerlere kütüphane ve dolaplarınızı veya kalın halılarınızı asmak suretiyle yerleştirerek sıcak kaybını engelleyebilirsiniz.

15. Bütün yazı bahçede geçiren ev bitkilerinizi içerin alın, evinizin havasını da temizlemeye yardımcı olacaklardır.

16. Sonbahar yaprakları döküldükçe tırmıkla toplayıp bitkilerinizin köklerini korumları için malç olarak kullanabilir veya kompost yığınınıza ekleyebilirsiniz.

2343224

17. Yazlık kıyafetlerinizi kaldırırken, teker teker bakıp hangilerini tutmak istediğinizi hangileri ile başka şeyler yapabileceğinizi(temizlik bezi, el işleri gibi) veya bağışlayacağınızı ayırın.

BUNU DA OKU:  Çevre dostu etkinlik bülteni: 7-13 Ocak arasında gerçekleşecek 16 yeşil etkinlik

18. Bahçe aletlerinizi son bir kez kullandıktan sonra örneğin çim biçme makineneizin yağını boşaltın ve tüm aletleri temizleyip bütün kışı kuru geçirecekleri bir yere istifleyin. İlkbaharda bunu yaptığınıza memnun olacaksınız.

19. Bahçenizde zayıflamış dalları kesilmesi gerek ağaçların budamasını yapın veya ölü ağaçları bahçenizden çıkarın. Sert yağmur veya rüzgarlarda tehlikeli durumlarda kalmamış olursunuz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
Zehirsiz Ev’in kurucusu Mercan Uluengin’le konuştuk

"Gerçek bir evin, deneme-yanılma yoluyla daha masum ürünlere ulaşma serüveni..."

Kapat