Sürdürülebilir bir tatil için 9 öneri

Seyahat etmeyi kim sevmez? Seyahat etmek hepimize en iyi gelen şeylerden biri. Yeni bir yer görmek farklı bir bakış açısı kazanmayı sağlıyor, bunun dışında farklı iklimler ve bitki örtüleri ile tanıştırabiliyor, birkaç saat uzaklıkta olan bir yerin bile farklı ritüelleri olabiliyor. Hiçbir şey olmasa bile bedeni ve ruhu dinlendirerek hayatımıza yenilik ve ferahlık kazandırıyor. Ancak bir diğer taraftan seyahat etmenin çevreye ve ekolojiye etkisini de yok sayamayız. Asıl soru, “Seyahat etmenin sayısız faydasından verim alırken, bu olumsuz etkilerini azaltabilir miyiz?” olmalı. Tatilinizi daha sürdürülebilir kılmak için dokuz değerli önerimiz var.  

#1 Ulaşım aracınızı seçerken karbon ayak izinizi düşünün

Seyahat edeceğiniz yer kıtalar arası değilse veya otobüs ve tren ile seyahat edilebilecek bir yer ise uçağı tercih etmeyin. Artık yayında olmayan National Geographic Yeşil Rehberi’ne göre, uçak rezervasyonlarınızı iptal edip uzak mesafelerde araba kullanmaya başlarsanız emisyonlarınızı kabaca iki katına çıkarırsınız. Diğer taraftan treni tercih ederseniz, seyahatiniz için salınan karbondioksit miktarını yarıya indirmiş olursunuz. Bunun sebebi ise, trenin büyük bir karbon yayıcı olabileceği, ancak çok sayıda yolcu taşımak üzere tasarlandığından, kişi başına emisyonların çok daha düşük olması olarak gösterilmesidir. Bir başka deyişle, seyahat edeceğiniz konuma giderken karbon ayak izinizi göz önüne alarak hareket edin. 

#2 Seyahat edeceğiniz konumu özenle seçin

Dünyanın en popüler seyahat noktaları fazla ziyaret sebebiyle yıpranıyor. Doğasına ve yapılarına yaratılan tahribatın yanı sıra bu yoğunluk yerel halka da zarar verebiliyor. Venedik, Barselona, Machu Piccu gibi konumlarda alt yapı ve üst yapı ziyaret eden turistin ihtiyaçlarını karşılayamadığı gibi halkın hayat kalitesini de düşürebiliyor. Bu tip destinasyonları seyahat listenizde geri plana atmayı düşünebilirsiniz. 

BUNU DA OKU:  Sadece 3 kimyasal tarım ilacı tehlike altındaki canlıların %97'sini etkiliyor

#3 Konaklama tercihinizde sürdürülebilir olanları tercih edin

Eğer bir otelde kalmayı planlıyorsanız, otelinizin doğa dostu olmasına özen gösterin. Seyahat etmeden önce Global Sustainable Tourism Council’in sitesine tercihinizi değerlendirmek için göz atabilirsiniz. Öte yandan, zincir otellerde kalmak yerine gideceğiniz yerin lokal otellerinde kalarak yerel ekonomiye katkıda bulunabilirsiniz. Airbnb gibi paylaşımlı ev opsiyonlarını, Couch Surfing gibi lokal deneyim yaşayabileceğiniz tercihleri eğer mümkünse kamp alanlarında konaklamayı düşünebilirsiniz. 

#4 Zamanınızı mümkün olduğu kadar ziyaret ettiğiniz yerin yerel alışkanlıkları ışığında geçirin

Yerel yaşam biçiminde davranışları taklit etmek seyahat ettiğiniz yere saygı göstermenin en iyi yollarından biridir. Gittiğiniz yerin lokalleriyle iletişime geçerek onlardan tavsiyeler alın, turistik ‘mutlaka yapılmalı’ listesindeki maddeleri tamamlamaya çalışmak yerine bulunduğunuz yerin akışına kapılmaya özen gösterin. Şehir kütüphaneleri, parklar, çiftçi pazarları, ikinci el dükkânlar gibi yerleri ziyaret edin. Şehre ağırlık olmak yerine parçası olabilmenin mümkün olduğunu unutmayın.

#5 Lokal beslenmeye özen gösterin

Gittiğiniz yerdeki insanların yeme şeklini diyetinizin nasıl olması gerektiğine dair önyargılarınızı yok sayarak uygulamaya çalışabilirsiniz. Özellikle yeme içme konusunda yeni lezzet ve rutinlerle tanışmaya açık olmak ve bundan coşku duymak sizi daha özgür kılabilir. Yerel pazarlarla ve lokal üreticilerle tanışmak gideceğiniz yerin kültürünü tanımanızı sağlayabilir. Şehrin sokak lezzetlerini ve gizli kalmış noktalarını ise yine lokallerden öğrenebilirsiniz.

#6 Çok kez kullanılabilir eşyalarınızı bavulunuzun olmazsa olmazı belleyin

Kahve termosunuz, su şişeniz, olası alışverişleriniz için bez çantalarınız seyahate giderken yanınıza alacaklarınız listesinin en başında olsun. Bu sayede tek kullanımlık atık tüketiminizin ne kadar azaldığına siz de şaşıracaksınız.

#7 Biletlerinizi bastırmayın

Pek çok yolcu seyahat ederken biletlerini, otel rezervasyonlarını ve seyahatlerine dair pek çok detayın çıktısını alarak kendilerini sağlama almaya çalışıyorlar. Bütün bunları telefonunuza kaydederek kağıt tüketimini azaltabilirsiniz. Küçük bir detay gibi gözükse de uzun vadede alışkanlık dönüştürmenin çevrenize yaratacağınız etkisini aza indirgemeyin. 

BUNU DA OKU:  Çocuklar için sömestr etkinlikleri

#8 Hediyelik eşya seçiminizi iki kez düşünerek yapın

Sonunda çöpe atılması muhtemel gereksiz alımlardan kaçının. Alacağınız şeyin nerede yapıldığını kontrol ederek daha sürdürebilir ve anlamlı bir anı sahibi olabilirsiniz. Gerçekten yerel olan, uzaktan ithal edilmeyen bir alım yapmak çok daha mantıklı olabilir. Sanat, tekstil ve seramik gibi kalıcı değerlere yatırım yaparak gittiğiniz yerin ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz.

#9 Deneyimlerinizi paylaşarak sizden sonra seyahat edecek kişilere yardımcı olun

Seyahatinizi sorduklarında hikâyelerinizi paylaşın. Sadece iyi ve şaşalı kısmına değil, zorluklarına ve yeniden gitseniz neleri farklı yapacağınıza da değinin. Dürüst yorumlarınızı paylaşabileceğiniz forumlarda paylaşın, bu sayede sizin deneyiminiz sayesinde bir başkası daha iyi bir deneyim yaşayabilir.

Mevsim ne olursa olsun, nasıl bir seyahat yaşarsanız yaşayın, seyahatinizde çevreye karşı sorumlu olurken anı yaşamayı da ihmal etmeyin. Gözünüzü dört açın, görülecek çok şey yaşanacak çok deneyim var. 

Kaynak:
TreeHugger

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, İklim Değişikliği, Kent
Türkiye 2019’un kaynaklarını tüketti, bugünden itibaren 2020’den yiyoruz

Her yıl daha erken tarihte yaşanan Limit Aşım Günü bu yıl Türkiye için 27 Haziran olarak belirlendi. Yalnızca altı ayda...

Kapat