Sürdürülebilir moda aşkına: Modanın geleceğini değiştirecek projeyi siz seçin!

The Global Change Award, 2015’ten beri, moda sektörünü daha sürdürülebilir kılacak inovasyon çalışmalarını desteklemek için düzenleniyor. Henüz araştırma/geliştirme aşamasında olan pek çok buluş, moda sektörünü çizgiselden döngüsele çevirebilmek, böylelikle doğayı ve yaşamı korumak için bu platformda yarışıyor.

TIKLAYIN: Unutulan doğal boyama tekniklerine yeniden can veren Beste Bonnard ile tanışın

Uzman bir kurulun seçtiği en iyi beş buluş, 5 Nisan’daki ödül töreninde 1 milyon Euro’yu paylaşacak ve kâr amacı gütmeyen H&M Foundation, danışmanlık şirketi Accenture ve Stockholm KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü tarafından bir yıl boyunca fikirlerini geliştirmek için desteklenecekler. 1 milyon Euro’nun bu beş fikir arasında nasıl paylaştırılacağı ise internet sitesinden herkese açık olan oylamanın sonucuna göre belirlenecek.

Kurulun seçtiği 5 fikir kısaca şöyle:

Denim-dyed denim (Kot ile boyanmış kot)

Kotlar modanın vazgeçilmez parçaları. Kota o özel rengini vermek içinse çok fazla su ve kimyasal kullanılıyor. Bu fikir, kullanılmış kotların en küçük parçalara kadar ayrılıp bu parçaların yeni kotları boyamak için kullanılmasını içeriyor.

Oylama sayfası

Manure couture (Gübreden elbiseler)

Yüksek miktarda gübre, sebep olduğu sera gazı salımıyla hayvancılık sektörünün çevresel olarak en kötü etkilerinden biri. Bu buluşla, gübredeki yüksek miktarda fiberin çeşitli süreçlerle elde edilip bunun kumaş hammaddesi olarak kullanılması öngörülüyor.

Oylama sayfası

Content thread (Şifreli iplik)

Her geçen gün daha yüksek miktarda atık giysi geri dönüştürülüyor ancak bunların ekonomiye tekrar kazandırılabilmesi için kumaşların hammaddesine göre ayrılıp işlenmesi gerekiyor. Bu ayırma işlemi ise sürecin en zor kısmı zira giysiler bize yüzde kaç elastin içerdiklerini söyleyemiyorlar. Bu proje, giysinin üretildiği kumaşın ipliğine içeriği hakkında bilgi verecek kodları yerleştirmeyi amaçlıyor.

Oylama sayfası

Grape leather (Üzüm derisi)

Deri üretimi yüksek miktarda şu ve yoğun kimyasal tüketen bir işlem. Bu fikirde şarap yapımı için kullanılan üzümlerin dal, yaprak, posa gibi atıklarından deri üretmek var. Böylelikle hem yoğun kimyasal tüketimi azalıyor hem de hayvanları giymek zorunda kalmıyoruz.

BUNU DA OKU:  Gezegenini seven küresel moda hareketine katılsın

Oylama sayfası

Solar textiles (Güneşli kumaşlar)

Bugün naylon gibi bir çok kumaş tıpı petrolden elde ediliyor ve bu sırada havanın kirlenmesine, seragazi emisyonlarına ve yüksek miktarda enerji kullanılmasına yol açıyor. Ya giydikleriniz sadece şu, bitki artığı ve güneş enerjsiyle üretilse ve böylelikle seragazi salınımına yol açmak yerine seragazinin azalmasına yardımcı olsa?

Oylama sayfası

Modanın kaderini değiştirmek için 2 Nisan’a kadar süreniz var!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda
Bu Pazar: Tohum Takası ve Şehirde Ekim-Dikim Atölyesi

Kent ve balkon bahçeciliğine başlamak isteyenlerin çektiği en büyük sıkıntı tohum ve fide bulmak oluyor. Baharın yüzünü gösterdiği, yılın ekim-dikim...

Kapat