Suriye’deki olaylara yönelik yapabileceğiniz 5 yardım

“Halep’te insanlık tamamen eridi” BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Rupert Colville Suriye’de yaşananları böyle tanımlıyor. Suriye yönetimi, Kasım ayında Rusya’nın da havadan desteğiyle Halep’i silahlı muhalif grupların elinden almak için bir kara harekatı başlatmıştı. Ama Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Suriye’de hükümet yanlısı güçlerin Doğu Halep’te ev baskınları düzenleyerek, kadın ve çocuklar da dahil sivilleri öldürdüklerini açıkladı.

Suriyeli muhalif gruplar Doğu Halep’teki muhalif savaşçılar ile bazı sivillerin tahliyesini öngören plan kapsamında geçtiğimiz gün sağlanan ancak dün bozulan ateşkesin yeniden devreye girdiğini açıkladı. Anlaşma ile yaralı savaşçı ve sivillerin bugün erken saatlerden itibaren Doğu Halep’ten tahliye edileceğini belirtti. Şehirden ayrılan sivillerin durumları oldukça kötü ve günlük ihtiyaçlarını gidermek için sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç duyuyorlar.

Peki biz ne yapabiliriz? Yüzlerce kilometre öteden canını dişine takarak savaş alanından uzaklaşmaya çalışan insanlara nasıl yardım edebiliriz?

İşte yapabileceğiniz 5 yardım: 

1- Türk Kızılayına Bağışta Bulunun:

turk-kizilayindan-yardim-kampanyasi-3697

Türk Kızılayı tarafından doğu Halep’den kaçan yaklaşık 200 bin sivilin bölge içerisinde çatışmadan uzak yerlerde yeniden yerleşim yapacağı düşünülmükte. Kızılay, bölge halkının yerleşimini öngörüp bölgedeki insanlar için bir yardım kampanyası düzenleyecek. Siz de Türk Kızılayına yapacağınız bağışlar ile ihtiyaç sahiplerinin düzenli olarak yardımlara ulaşması konusunda çalışan Türk Kızılayına destekte bulunabilirsiniz.

Türk Kızılayına bağış yapmak için detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2- Sınır Tanımayan Doktorların Çağrısına Destek Verin:

doctors-without-borders-bulgaria

Silahlı çatışma, salgın hastalık ve doğal afet durumlarından etkilenen veya sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan insanlara acil yardım hizmeti veren, uluslararası bağımsız tıbbi insani yardım kuruluşu olan Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières – MSF) Suriye’ de çatışmalar başladığından beridir saha içerisinde bulunmakta.

Yoksul insanların üçüncü sınıf sağlık hizmeti almasına karşı olan Sınır Tanımayan Doktorlar, bu nedenle hasta ve yaralılara her koşulda en nitelikli hizmeti verebilmek için çaba sarfetmekte. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Türkiye ve Suriye’deki çalışmalarıyla ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Sürdürülebilir bir yaşam sürmenin 12 kolay yolu

3- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine Mali Yardımda Bulunun

unhcr-2

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dünya genelinde mülteci sorunlarını çözmek ve mültecileri korumak amacıyla uluslararası faaliyetleri koordine etme amacı ile kuruldu.

UNHCR içerisinde farkındalık çalışmalarına katılmak ile beraber, ihtiyaç halindeki mültecilere barınak, yemek, temiz su yardımı için bu gruba mali destek de verebilirsiniz. Türkiye’deki sığınmacılara destek için buraya tıklayabilir, UNHCR’nin Suriye’deki saha çalışmalarına destek için uluslararası bağış sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

4- Türkiye’deki Suriyeli çocuklara destek için: UNICEF Türkiye

Za'atari Refugee camp, Jordan: March 4, 2015, Tuba Buyukustun, Turkish film star and Unicef Ambassador visits children in refugee camp. Photo: Unicef / Christopher Herwig

Bir başka Birleşmiş Milletler Kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)  190 ülkede güçlü bir varlığa sahip, dünyanın öncü çocuk hakları savunucularından birisi.

Türkiye’de de çocukların haklarını savunan bir çok proje geliştiren UNICEF, Türkiye’ye sığınan 1,2 milyon Suriyeli çocuk mülteci için eğitim, psiklojik destek ve sağlık konusunda bir çok yardım yapmakta. Siz de bu programlar hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilir, UNICEF Türkiye’ye ise buradan mali destek verebilirsiniz.

5- Türkiye’de bulunan mültecilere yardım için gönüllü olun

0011406881343_d

Türkiye yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacıyı kabul ederek, Suriyeli mültecilerin en fazla sığınma yaptığı yerlerden birisi oldu. Her ne kadar Suriyeli mülteciler savaştan kaçmış olsa da, sığınmacı statüsü ile sığınmacıları ikamet izninden mahrum kalıyor, eğitim, sağlık gibi sosyal hizmetlerden yeterince yararlanamıyor. Bütün bunlarla birlikte yabancısı oldukları bir ülkede dışlanma hatta bazen şiddet ve ırkçılık gibi sorunlar da hayatlarının bir parçası oluyor.

Bunun önüne geçmek için sığınmacılara destek veren dayanışma ağlarına giderek gönüllü olabilirsiniz. Kıyafetlerinizi paylaşarak, imkanınız varsa bir ailenin sağlık ihtiyaçlarını karşılayarak, hatta raf yapımında yardımcı olarak bile destek verebilirsiniz.

Bizim dikkatimizi çeken iki kuruluş, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden bir grup akademisyen ve öğrenciyle birlikte kurulan “Mülteciyim Hemşerim” ve 1995 yılında kurulan ve çatışma bölgelerinden gelen mülteci ve sığınmacılara psikososyal destek sağlayan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) oldu. Bu kurumlara ulaşarak hem finansal hem de gönüllü olarak destek verebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliğinin 'doğal' sonuçları

Mülteciyim Hemşerim’in iletişim bilgileri için burayı tıklayabilir,  SGDD-ASAM’in Türkiye’nin 41 şehrinde bulunan şubelerine ulaşmak için buraya bir göz atabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Genel, Gündem, Kent, Topluluklar
Don Kişot bisikletini Ali İsmail Vakfı için sürdü

Don Kişot Bisiklet Kolektifi, 11 Aralık pazar günü, Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) ile dayanışma için bir bisiklet turu düzenledi....

Kapat