Tatilcilerden geriye kalanlar: Sakin kentler çöple doldu

Geçtiğimiz 9 günde milyonlarca kişi tatil beldelerine akın etti. Bayram tatili için seçilen yerlerden biri ise Muğla’nın Ula ilçesine bağlı ‘Sakin Kent’ unvanlı Akyaka oldu.

Yerleşik nüfusu 4 bin kişi olan beldeyi, yaklaşık 100 bin kişi tatil için ziyaret etti. Tatilcilerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Çınar plajında ise geriye kalan çöp dağları oldu.

Tatilcilerin çöplerini çöp bidonları yerine çalılıkların ve ağaçların altına bırakması ile oluşan yığın beldede yaşayanlara rahatsızlık verdi.

Öte yandan, Marmaris ve Fethiye karayolunun tek geçiş noktası Sakartepe rampasının kenarlarında da pet şişe, naylon poşet, değişik cam şişeler, sigara izmariti gibi tonlarca çöp de dikkat çekti.

Bölgede mangal, semaver yakma ve çadır kurmanın yasak olduğunu gösteren tabelalar bulunmakta. Buna karşın beldenin konaklama alanlarında yer bulamayınca tatilcilerin deniz kenarındaki ormanlık alanda çadır ve karavanlarında kalması da durumu kötüleştirdi.

Bu yaz ülkemizin muhteşem sahillerinden haberler kötü. Sahiller çöp dolu. Dahası denizde de çöp var. Sizi bilmiyoruz ama biz bu yaz denizde yüzerken, naylon, sahilde çöp toplamaktan helak olduk. Bu yazın rekoru 10 dakikada sahilde 50 adet izmarit 🚬toplamaktır. Siz düşünün gerisini. Sahillerimizdeki atıkların başında pet şişeler, bolca baylon torba, çakmak geliyor. WWF’in haziran ayında yayınlanan raporuna göre Akdeniz’e en çok plastik atık Türkiye’den atılıyor (günde 144 ton). Daha sonra İspanya (126 ton), İtalya (90 ton), Mısır (77 ton) ve Fransa (66 ton) geliyor. Akdeniz’deki atıkların %95’ini plastik maddeler oluşturuyor. Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor. Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor. Bu duruma halk olarak bir dur demek ve harekete geçmekle yükümlüyüz. Sahil temizleme aktiviteleri yürüten, bilinçlendirmeyi hedefleyen herkese teşekkürler. Sahil temizleyen dostlarınızı ve kendinizi tagleyin, örnek gördüğünüz davranışları bizimle paylaşın. Ne kadar çok kişiyiz bir görelim. Çünkü değişim hep beraber olacak. #değişim #çöp #plastik #doğa #ege #akdeniz #sahil #temizlik #temiztürkiye #temizdoğa

yesilist.com (@yesilistcom)’in paylaştığı bir gönderi ()

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir rapor ise bu durumun düzenli bir şekilde gerçekleştiğini kanıtlıyor. WWF tarafından yayınlanan rapor, Akdeniz’e en çok plastik atığın Türkiye’den geldiğini ve bunun günde 144 tona ulaştığını belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Plastik kirliliğine alternatif çözüm: Makarna pipet

Torba, sigara izmariti, balon, şişe, şişe kapağı veya pipet gibi büyük parçalardan oluşan atıklar plastik kirliliğinin gözle görünen kısmını oluşturuyor ve bu atıklar fok ve deniz kaplumbağası gibi büyük canlıları yaralıyor veya boğuyor. Daha küçük olan mikroplastikler ise sadece çevreyi kirletmiyor, deniz ürünleri ile tekrardan insanlığın masasına geri dönüyor ve sağlığımızı etkiliyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm
Azot kirliliği iklim değişikliği kadar ciddi ama biliminsanları bir çözüm bulmuş olabilir

Bazı biliminsanları iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yanında gezegenimizin karşılaştığı en büyük tehlikelerden birinin azot kirliliği olduğunu belirtiyor. Nature akademik

Kapat