Taze gıdadaki tehlike, iade edilen limonların çok ötesinde
Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi’nden Bülent Şık’ın haberi ile Yunanistan’a ithal edilen 164 ton limonun pestisit kalıntısı içerdiği gerekçesiyle iade edildiğini öğrenmiştik. Bu limonların akıbetinin ne olduğu hâlen açıklanmamışken biber, üzüm ve asma yaprağı gibi birçok tarım ürününün AB sağlık standartlarını karşılamadığı gerekçesiyle Türkiye’ye iade edildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN: İmdat pestisit
Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi RASFF verilerine göre Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerinin iadesi yeni bir konu değil. Bu durum yıllardır farklı gıda ürünlerinde yaşanıyor. Son olarak iade edilen limonlardaki pestisit kalıntısı ise kullanımı Türkiye’de de (pamuk ve tütün dışında) yasak olan chlorpyrifos. Bu madde hormonal sistem bozucu olarak nitelendiriliyor ve anne karnındaki bebekleri bile etkilediği söyleniyor. Türkiye’den ihraç edilen 14 farklı gıda ürünü chlorpyrifos içerdiği için iade edilmiş. Bu ürünlerin bazılarında AB sınırının 10 katı bazılarında ise 40-50 katı chlorpyrifos bulunmuş.
Yaşanan son olaydaki limonların iç pazara sürülüp sürülmediği meselesi gizemini korurken asıl endişe etmemiz gereken nokta yalnızca yurtdışına ihraç edilen gıda ürünlerindeki pestisit miktarını öğrenebiliyor olmamız. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın Yeşil Gazete’ye verdiği röportajda iç pazara sunulan taze meyve sebze ürünlerinin analiz edilmediği, dolayısıyla tükettiğimiz gıda ürünlerindeki pestisit kalıntılarının oranını bilemeyeceğimiz açıklanıyor. Bu durumda asıl endişelenmemiz gereken konu iade edilen ürünlerden çok her gün satın aldığımız sebze ve meyvelerin sağlığımız üzerindeki etkisi.
İçeriğini bilmediğiniz, analiz edilmemiş taze sebze ve meyvelerden uzak durmak için kontrolleri düzenli olarak yapılan ekolojik pazarları ve sertifikalı organik ürünleri tercih edin.
Kaynaklar:
Cumhuriyet Gazetesi
Yeşil Gazete
Heinrich Böll Enstitüsü
Gıda Hattı
RASFF