TOMA’nın suyu nereden?

Bu yaz için kuraklık alarmları çalıyor, İstanbul’un suyunun bitmek üzere olduğundan ve yeni su kaynaklarına ihtiyaç duyulduğundan bahsediliyor. Ama TOMA’lar kaç kişiyle karşı karşıya olursa olsun çılgınca su sıkmaya devam ediyor.

İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu‘nun seçim vaatlerinden biri de “Bundan sonra TOMA’ya Belediye’den su yok,” idi. Ancak seçimlerinden ardından TOMA’ların yine Belediye hizmetindeki itfaiye kaynaklarından suyunu temin etmesi tartışma yaratmış Kocaoğlu da şu açıklamayı yapmıştı: “TOMA’ya su verdik. Belediyenin görevidir. Valilik suyu ister, belediye suyu verir. Belediye su vermezse valilik tüm itfaiye teşkilatına el koyar.” Durum İzmir”de böyle iken İstanbul’da da çok farklı değil.

taksim_5941

Rakamlarla TOMA

İtfaiyenin suyunu şehir şebeke suyundan aldığı malum. Şu halde şehir şebeke suyu, TOMA’ların emrine amade. Bir TOMA’nın su deposu 5.000-10.000 lt arasında su alabiliyor. 60 lt’lik gaz tankı, 60 lt’lik boya tankı, 80 lt’lik köpük tankı varmış. Farklı su, boya, gaz, köpük karışımı kombinasyonları yaratabilme kapasitesine de sahip. Su atma özellikleri de ‘kısa, uzun ve sürekli’ olarak tanımlanmış durumda. Örneğin, 31 Mayıs’ta Taksim’deki 50 TOMA ile en az 250.000-500.000 lt arası suyumuz ‘vatandaşa hizmet’ için hazırda bekletiliyordu. Yeniden doldurulmaları için bekleyen itfaiye araçlarının sayısını ve onların su kapasitesini bilmediğim için spekülasyon yapmayayım. Ancak bunun bir semtteki tek bir eyleme ‘başlangıç müdahalesi’ için yapılmış bir hazırlık olduğunu aklımızın bir ucunda tutarak devam edelim.

Ve rakamlarla İstanbul’un suyu

İSKİ bugün barajların doluluk yüzdelerini açıkladı. %50’nin üzerinde dolu olan tek baraj %53.4 ile Terkos barajı. Barajların ortalama doluluk oranı ise %26,71. Istrancalar, Darlık, Alibey, Büyükçekmece ve Ömerli barajları %20‘nin üzerinde doluluk oranına sahip. Ama bu veride barajların kapasitesi belirtilmediği için aslında tek başına çok umut var gibi bir tablo çizse de, bir başka istatistikle tablo daha da netleşiyor: Mevcut su miktarının barajlara göre dağılımı grafiği.

BUNU DA OKU:  Zeytini sevenler buluşuyor: Slow Olive 2018 14-15 Nisan'da Ayvalık'ta

1231231

Mayıs 2013’te barajların doluluk oranı %85 iken Mayıs 2014’te bu oran %26.89. Yöneticilerin nasıl bir önlem alınması gerektiğine dair herhangi bir politika geliştirdiğine henüz tanıklık etmedik. Önlemden ziyade İstanbul’u dışarıya daha da bağımlı kılan Melen ve Yeşilçay’dan su taşıyarak barajların bu doluluk oranlarına ulaşmasını sağlama izlekleri olduğunu biliyoruz. Bu sırada Kanal İstanbul projesinin genel hatları netlik kazanmış gibi görünse de İstanbul’un su kaynaklarına getirisi ve götürüsü üzerinde ayrıca durmak gerektiğinden bu projeyi şu an es geçiyorum.

Önümüzdeki tablo bu, bölgesel kuraklık kapıda, planlar daha ziyade günü kurtarmak üzerine. Ve bir TOMA’nın su hacmi 5.000 ila 10.000 lt arası iken İstanbulluları sıcak bir yaz bekliyor.

Kaynaklar:

  1. TOMA ile ilgili daha fazla bilgi için:

http://www.nurolmakina.com.tr/tr/ueruenler/ic-guvenlik-araclari/toma.html

  1. İSKİ’nin barajların doluluk oranına dair yayımladığı grafikler için:

http://www.iski.gov.tr/web/statik.aspx?KID=1000717

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Kent
Soma’ya 5 ‘Gökyüzü Kütüphanesi’

Projeye katkıda bulunmak ister misiniz?

Kapat