Türkiye tüm zamanların en sıcak ilkbaharını yaşadı: Sıcaklıklar mevsim normallerinin 3°C üzerinde

2017 yılını geçmiş yıllara göre 0,7 derece daha sıcak yaşayan Türkiye, bu ilkbaharı normallerin 3°C üzerinde geçirdi ve tarihinin en sıcak ilkbaharını yaşadı. Geçtiğimiz Mayıs ayında sıcaklıklar 0,9°C fark gösterirken, Mart ayındakı sıcaklık farklılığı 4,2°C kadar çıktı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nü (MGM) her ay yayınladığı aylık sıcaklık analizlerine göre özellikle Nisan, Mart, Mayıs aylarını kapsayan ilkbahar mevsiminde Türkiye’de geçmiş yıllara göre ortalama sıcaklıklık 12°C iken, 2018’de ortalama sıcaklık 15°C ile mevsim normallerinin 3°C üzerinde gerçekleşti. Bu fark ile 2018 ilkbahar ayları MGM’nin ölçüm yaptığı 1971-2018 dönemi içindeki en sıcak ilkbahar mevsimi oldu.

İlkbahar döneminde sıcaklıklar sadece Batman dolaylarında mevsim normalleri civarında gerçekleşirken, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde ölçüm yapıldı. İlkbahar ayı için sıcaklık farklılıkları en fazla Ege ve Akdeniz bölgesinde görülmekte.

Bununla beraber sıcaklık farklılıkları Türkiye genelinde sadece İlkbahar aylarında değil diğer aylarda da ciddi oranlarda farklılıklar gösterdi.Türkiye 2018 yılının ilk 5 ayını da geçmiş yıllara göre 3°C daha sıcak geçirdi. Sıcaklık farkı Ocak ayında 2,1°C , Şubat ayında 4,1°C , Mart ayında 4,2°C , Nisan ayında 2,9°C , Mayıs ayında ise 1,9°C oldu.

Bu durum aslında oldukça uzun dönemdir devam etmekte. Her ne kadar 2017 yılı ilkbahar mevsimi bir önceki yıla göre daha soğuk geçmiş olsa da, 2018 ilkbahar mevsimi ise tüm zamanların en sıcak ilkbaharı oldu ve grafiklerdeki yukarı gidişi devam ettirdi.

Bu yukarı doğru tırmanış MGM’nin 1970 yılından itibaren yaptığı ölçümleri yıllık dönemlere ayırdığımızda(1970-1978, 1979-1987, 1988-1997,1998-2007, 2008-2017) daha iyi görünmekte.Tüm dönemlerde Türkiye ortalama sıcaklığı 13,1°C iken 2008-2017 yılları ortalama sıcaklığı 0,8°C artarak olarak 13,9 olarak ölçülüyor.

Eğer bu artış devam eder ve Türkiye’de ortalama 2°C’lik bir ısınma yaşanırsa, bu durumülkenin her yerinde farklı bir şekilde gösterecek. Ortalama 2°C’lik bir ısınma özellikle Akdeniz iklimini yaşayan bölgelerde 5°C’lik ısınma alanları oluşturarak kendini gösterecek. Bunun sonucunda Türkiye’de yağışların yaz döneminde %30 azalması ve yıl boyunca kurak dönemlerin uzaması ve daha şiddetli geçeceği öngörülüyor.

BUNU DA OKU:  252 milyon yıl önceki Büyük Yok Oluş'un nedeni belli oldu: İklim değişikliği
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Ben gorilim, ben çiçeğim, ben doğayım: İki bin kelimeyi işaret dili ile konuşabilen Koko hayatını kaybetti

Koko hem duygusal yetisi hem de işaret dili ile iletişim kurma becerisi ile tanınıyordu

Kapat