Türkiye yanıyor. Peki şimdi ne yapmalı?

Türkiye günlerdir özellikle Akdeniz’de peş peşe çıkan yangınları, bu yangınların nedenlerini ve ne yapılması gerektiğini konuşuyor. Yaşanan bu durum yalnızca Türkiye’yle sınırlı değil. Birkaç yıldır dünyanın birçok yerinde aşırı sıcak ve kuraklığa bağlı, günlerce süren yangınlar görüyoruz.

Uzmanlar, kurak geçen bahar aylarının ardından çalıya dönen bitki örtüsünün yanmaya çok müsait hale geldiğini, aşırı sıcak geçen bu günlerde yangınların rüzgârın da etkisiyle hızla büyüyerek kontrol altına alınmasının güçleşeceği konusunda uyarıyorlar.

Manavgat ve Marmaris başta olmak üzere birçok ilde evler, çiftlikler, tarım alanları kül oldu. Sayısız hayvan hayatını kaybetti ve yerleşim yerleri boşaltıldı.

BUNU DA OKU:  20-21 Eylül'de Karşı İklim Zirvesi'nde Buluşalım

İklim krizinin yanında; ormanlık alanların parçalanması, bu alanlarda turizm faaliyetleri yapılması ve yangınlara erken müdahale edilememesi bu dev yangınların oluşma nedenleri arasında gösteriliyor.

Bir vatandaş olarak bu noktadan sonra yapabileceğimiz bazı şeyler:

  • Yanan alanların rehabilite edildiğinin, imara açılmadığının takipçisi olmak.
  • Ormanlık alanlara yapılan santral, turizm tesisi ve işletmelere karşı durmak.
  • Olası yangınlara erken müdahale edilmesini sağlayacak plan ve ekipman talep etmek.
  • İklim krizini engellemeye yönelik kanun ve yaptırımlar hazırlanmasını talep etmek.
  • Türkiye’nin doğal bitki örtüsünü korumaya, gerekli alanlarda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları yapan kurumlara destek vermek.

Ormancılık uzmanlarının Anka Haber’e yaptığı yangın değerlendirmesini buradan izleyebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji
1.7 Dünya varmış gibi tüketiyoruz

İnsanlığın, dünyanın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettiği gün olan Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl 29 Temmuz olarak

Kapat