Bizim büyük felaketimiz: 2021 yangınları

Dev orman yangınları, ani ve aşırı yağışlar, seller, hızla eriyen buzullar… Dünya neredeyse her yıl bir öncekinden daha fazla felaketle karşı karşıya kalıyor.

Bu yıl ilkbahardan beri dünyanın dört bir tarafından sıcaklık rekoru ve yoğun kuraklık haberleri geliyordu. Yaz mevsiminde sıcaklığın çok yüksek seviyelere ulaşmasıyla dev orman yangınları yaşanmaya başladı.

ABD yangınları

Yangın sezonunda ABD’de hemen her yıl söndürülmesi çok uzun süren dev orman yangınları çıkıyor. Son dönemde çıkan 91 yangında 7.285 kilometrekare ormanlık alan kül oldu. Bu yıl ABD genelinde çıkan 37.803 yangın, 12.140 kilometrekare alanın yanmasına yol açtı. 2020 yılının tamamında ABD’de 32.059 yangın çıkmış, toplamda 8.498 kilometrekare alan yanmıştı.

Idaho şu an 23 büyük yangınla en fazla yangın çıkan eyalet ancak Oregon, 2.244 kilometrekare ile en çok ormanlık alanın yandığı eyalet durumunda.

Sibirya yangınları

Haziran ayında yaşanan sıcak hava dalgası sonucu Sibiryanın kuzeydoğusunda 15.000 kilometrekare ormanlık alan yok oldu.

Güney Afrika Yangınları

Nisan ayında Cape Town’da çıkan Table Mountain yangınını tüm dünya dehşet içinde izledi. Yangın ormanlık alandan Cape Town Üniversitesi’ne de sıçrayak çok önemli belge ve tarihî binaların da yok olmasına neden oldu. Üniversitenin 200o yıllık kütüphanesi de bu yangında kül oldu.

Avrupa’daki yangınlar

Hava sıcaklığının 45 derecelere ulaşmasının ardından İtalya’nın farklı bölgelerinde ve Yunanistan’ın batısında da yangınlar çıkmaya başladı.

Yunanistan, on yıllardır görülmeyen, en kötü sıcak hava dalgalarından biriyle karşı karşıya ve ülke genelinde alevlerle savaşmaya devam ederken ülke kırmızı alarmda kalmaya devam ediyor.

Bosna-Hersek, Bulgaristan, İtalya, Romanya, Sırbistan ve Türkiye için de sıcaklık uyarıları yapılmaya devam ediyor. Ölümcül orman yangınları son günlerde Türkiye’nin birçok bölgesini kasıp kavurdu ve turizm beldelerinin tahliyesini zorunlu kıldı.

Yunanistan’ın başkenti Atina sakinleri, Salı günü başkentin kuzeyindeki banliyölerde çıkan bir orman yangını sonrasında kötü hava kalitesi nedeniyle pencereleri kapalı olarak içeride kalmaları konusunda uyarıldı. Aşırı sıcak, Kültür Bakanlığı’nı bu hafta yerel olarak Akropolis’i ve diğer antik yerleri 17.00’ye kadar kapatmaya zorladı.

BUNU DA OKU:  Bir dolar milyarderi, atmosfere bir milyon ortalama insan kadar karbon salıyor

Bölgedeki sıcak hava dalgası, geçen hafta İspanya, Yunanistan ve İtalya’nın Sardinya adasında meydana gelen yıkıcı orman yangınlarının hemen ardından ve kuzey Avrupa’da iki yüzden ölüme yol açan feci selden bir ay kadar sonra ortaya çıktı.

Uzmanlar, Almanya, Belçika ve Hollanda’daki sel gibi ekstrem hava olaylarının yanı sıra Kanada ve ABD’deki son sıcak hava dalgası ve orman yangınlarının iklim değişikliğinin etkilerinin bir işareti olduğunu söylüyor.
Güney Avrupa’da kuraklıklar daha sık ve daha şiddetli hale geliyor ve çevre yetkilileri, bölgenin iklim değişikliğinin kıta üzerindeki etkilerinden en büyük risk altında olduğu konusunda uyarıyor.



Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Türkiye yanıyor. Peki şimdi ne yapmalı?

Türkiye günlerdir özellikle Akdeniz'de peş peşe çıkan yangınları, bu yangınların nedenlerini ve ne yapılması gerektiğini konuşuyor. Yaşanan bu durum yalnızca...

Kapat