Türkiye’de ekoturizm: Orta ve Doğu Anadolu

Doğu Anadolu

Hüseyin SAYDAM Çiftliği – Pasinler / Erzurum

Hüseyin Saydam eşi Hatice Hanım ve kızları Halime (13 yaş) ile birlikte evlerinin üç kişinin kalabileceği bir odasında ziyaterçilerini ağırlıyorlar. Tuvalet alaturka ve dışarıda; sıcak su için şofben var. Aile ile yemek yenebilir, ancak bölgenin kültüründe bayanlar ve erkekler ayrı yemek yiyor. Hüseyin Saydam, dört yıldır sertifikasız ekolojik tarım yapıyor ve çevresindekilere yaymak için çaba gösteriyor. Arazisinde ekolojik olarak ekmeklik buğday, hayvanları için arpa ve çayır otu, kendi ihtiyacı kadar da patates ve fasulye yetiştiriyor. Hüseyin Bey aynı zamanda Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DAPHAN) genel saymanı ve Pasinler sorumlusu. Ekolojik olarak yetiştirdiği buğdayın tandırda pişen ekmeğini tatmanızı öneririz. 6. aydan 10. aya kadar konuk kabul ediyorlar.

Latif YALÇINER Çiftliği – Kemaliye / Erzincan

Latif Yalçıner’ın üç farklı evi bulunmakta; bunlardan biri Apçağa Köyü ile Kemaliye arasında (dört kişilik), diğeri bu evin karşı mahallesinde (iki oda), bir diğeri de Kemaliye’de (iki oda). Gönüllü olarak mart, nisan, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında; ücretli ziyaretçi olarak yılın on iki ayı konaklayabilirsiniz. Gönüllüler meyve ağaçlarında budama, aşılama, yabancı ot yolma, dut toplama, kurutma ve pekmez yapımında yardımcı olabilirler.

Nebil İPEK Çiftliği– Kemaliye / Erzincan

Nebil İpek eşi ve kızıyla yaşıyor. Konuklar için 7-8 kişilik iki odaları bulunuyor. İpek ailesinin evi Kemaliye Eğin evlerinin en güzel örneklerinden biri. Dut ve çeşitli sebze meyveler yetiştiriyorlar. Tuvalet alaturka olup banyoda su şofbenle ısıtılıyor. İpek ailesinin evi, Eğin evlerinin muhteşem örneklerinden biri. Ergü Köyü muhtarı Nebil İpek, tüm ürünleri ekolojik tarım yöntemiyle yetiştirmekte. Gönüllü olarak haziran, temmuz ve eylül aylarında dut toplama, serme, kurutma ve pekmez yapımı işlerine yardımcı olabilirsiniz; ücretli ziyaretçi olarak ağustos, eylül ve ekim aylarında konuk olabilirsiniz

BUNU DA OKU:  Climate Reality Project İstanbul'da

Özlem KARACA – Kemaliye / Erzincan

Süleyman Karaca ve eşi Özlem Karaca çifti, oğulları Ahmet ve Önder Ali ile birlikte yaşıyorlar. Alaturka tuvalet ve sıcak su için şofben var. Karaca ailesi ekolojik dut ve kendi ihtiyacı kadar sebze yetiştiriyor. Sıcakkanlı ve sevecen Karaca ailesi, gönüllüleri 6. ve 8. aylarda ot yolma, dut toplama, pekmez yapımı ve çapalama ve yıl boyu da misafirlerini ağırlamak için sabırsızlanıyor.

Orta Anadolu

Museum Hotel – Uçhisar / Nevşehir

“Responsible Luxury” tanımlamasıyla hem doğaya, komşularına, personeline, yöre halkına, geleneksel kültüre ve tarihi değerlere sorumluluk duyan lüks bir tesis burası.. Kayaya oyulmuş 30 suiti bulunan otel; hem mimari yapısı hem dekorasyonu ile gerçek anlamda bir müze. Su ısıtma ve ısınma için enerjinin çoğu güneş enerjisinden sağlanıyor. Bahçelerinde yaz mevsiminde sebze yetiştiriyorlar. Çok az odada klima mevcut, zaten kayaların içinde çok da klima gerekmiyor.

384 219-2220
Tekeli Mahallesi No1Uçhisar
www.museum-hotel.com

Yusuf Yiğitoğlu Konağı – Ürgüp / Nevşehir

Doğaya ve tarıma saygıyı bilen Ahmet Yiğitoğlu sahibi olduğu 150 yıllık konağa oğlunun adını vermiş. 80 dönümlük arazilerinde 5 senedir yetişen organik sertifikalı sebzeler ve meyvelerinden salça, pekmez, turşu ve kurutulmuş sebze de üretiyorlar. Ekim ayında bağbozumunda gitmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yöreye özgü şarapları da tatmadan ayrılmayın.

384 341-7400
Tevfik Fikret Cad. No34 Ürgüp
www.yusufyk.com

Gamirasu Cave Otel – Ayvalı / Ürgüp

Turistlerin henüz akın akın gelmediği Ürgüp’e 8 km uzaklıkta sakin bir köy olan Ayvalı’da süpriz bir kanyonun içinde yer alıyor Gamirasu. Bizans döneminde inziva manastırı olan otelin bir bölümü, bin yıl öncesine kadar rahipler tarafından kullanılıyormuş. Otelin sahibi olan İbrahim Baştutan aynı zamanda organik tarımı da yaygınlaştırmaya çalışıyor. Kış aylarında otelin ısıtması için gereken enerjinin %50’si güneş enerjisinden sağlanıyor. At ya da bisikletle çevreyi dolaşabilmeniz mümkün.

BUNU DA OKU:  Yılda 214 milyar TL'lik gıda çöpe atıyoruz

384 354-5420
Ayvalı Köyü, Ürgüp
www.gamirasu.com

Akköy Evleri – Ürgüp / Nevşehir

Eski Kayseri yolundan 11 km sonra Akköy’e varıyorsunuz. Mehmet Güleç eşi ve dört çocuğu ile yaşadığı 110 kişilik bu köyde doğal mimariye uygun restore ettiği otelin kayadan oyma odalarında konuklarını ağırlıyorlar. 32 dönüm arazilerinde ise sebze ve meyve yetiştiriyorlar. Ekmek, şarap, salça ve kurumuş sebze ve meyvelerini kendileri üretiyorlar.


532 461-1327
Akköy, Ürgüp
www.akkoyevleri.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Kent
Yaşamı dönüştürenlere buluşma daveti

Sosyal değişim ve toplumsal dönüşümle ilgili çalışan, 18-35 yaşları arasında genç bir lider misiniz? O zaman davetimiz size…

Kapat