Türkiye’nin zeytinliklerinin ölüm fermanına “Hayır!”

İmara açılması sırası yazık ki zeytinliklere geldi. Yeni tasarının bugün mecliste görüşülmesi beklenirken zeytinlikleri tehdit eden bu tasarıya karşı şimdiden 40.000’in üzerinde imza toplandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişikliğe Dair Kanun Tasarısı”nın 4. maddesi zeytin alanlarına dair bir düzenlemeyi kapsıyor. Buna göre 25 dönümden küçük zeytinlikler sıradan arazi kabul edilecek. Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü ise 10 dönüm, hatta yeni sayılabilecek zeytinliklerin yüz ölçümü bundan da küçük.

Aynı tasarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle tesisler yapılabileceği hükmünü de içeriyor olması, tasarının kanunlaşması halinde zeytinliklerin çok büyük bir bölümünün şimdilerde Kuzey Ormanları’nın karşı karşıya olduğu ‘tesis tehdidi‘nin kurbanı olacağına işaret ediyor. Bu vesileyle imara açılan alanlarda konut dahil her türlü inşa faaliyeti mümkün olabilecek.

Amaç zeytinlikleri madencilik ve enerji yatırımlarına açmak

2002 yılından beri 6 kere zeytin alanlarının madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılmasının gündeme getirildiğine dikkat çeken tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, yasa tasarısının şu haliyle hayata geçmesinin zeytinciliğin idam fermanı olacağını dile getiriyor. Yıldırım bu tasarının yaratacağı olumsuzlukları da şöyle özetliyor:

1- Zeytincilik, Türkiye’ de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının %3,5’ini oluşturuyor. Doğrudan ve dolaylı 10 milyon kişinin geçimini sağladığı bir alan, ciddi darbe alacak.

2- Son 2 yıllık ortalamaya göre, zeytinyağı üretimi 165 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 600 milyon dolar. 2023’te bu değerin yaklaşık 700 bin ton zeytinyağı için yaklaşık 3 milyar dolar olması hedefleniyor. Sofralık zeytin üretimi yaklaşık 450 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 900 milyon dolar. 2023’te bu değer yaklaşık 3,5 milyar dolar olacak. Bu ekonomik getiriler birkaç yıl veya 15-20 yıllık bir süre ile sınırlı değil. Zeytin ağacı Anadolu’da 6 bin yıldır insanoğlunun, geçim, beslenme, sağlık ve güzellik kaynağı olarak görevini yerine getiriyor. Dünya var oldukça da insanlığa ve çevreye hizmete devam edecek. Bu yönüyle yeryüzünde hiçbir madenin getirisi zeytin ağacının toplam getirisi kadar olamaz.

BUNU DA OKU:  Manisalı kadın girişimci, kurduğu güneş enerjisi santrali ile elektrik üretecek

A Palestinian farmer from Nazlat Zeid vi

3- Zeytin dünyada ve Türkiye’de stratejik bir üründür. Türkiye zeytin ağacının genetik anavatanıdır, zeytinin tüm dünyaya yürüyüşünün başlangıç noktasını teşkil etmektedir ve bu anlamda dünya mirasıdır. Kanun Tasarısı ile yapılacak değişiklik, bu potansiyel ve değerin ortadan kaldırılması anlamına da gelecektir.

4- Ülkemiz son yıllarda, zeytincilik alanında ulusal ve uluslararası arenada önemli büyüklüklere ulaştı. Marka ülke hedefine hızla yürümektedir. Yurtiçinde milyarlarca liralık yatırımlar yapıldı. Böylesi bir değişiklikle bu yatırımların kaynağı ortadan kaldırılmış olacak.

5- Bugüne kadar zeytincilik yasasında yapılmak istenen değişiklik girişimlerine sektör başta olmak üzere bilim dünyası da karşı çıktı. Zeytinci yörelerdeki bütün siyasi partiler, ortak bildiri ile Zeytincilik Yasası’nda değişiklik yapılmaması istemini TBMM’ne bildirdi. Bu konudaki toplumsal duyarlılık istismar edilmemeli.

6- Zeytinlik saha tanımında getirilen en az 25 dekarlık alanın hiçbir bilimsel temeli yoktur. Bu değişiklik ile 25 dekardan az olan özel mülkiyete konu zeytinliklerin yönetmelik kapsamında değerlendirilmeye alınmamasının önü açılmaktadır. Ege’deki köylünün üreticinin, üç beş dekar zeytinliği zeytinden sayılmayacak böylece kolayca madencilik faaliyetine ve diğer yatırımlara açılabilecektir. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yanı sıra, Ziraat Mühendisleri Odası, üreticiler, sanayiciler, ihracatçılar, sektördeki herkes bu kanun tasarısına karşı. Ortak görüş, tasarının hemen geri çekilmesi yönünde.

Siz de destek olun

Hazırlanan yasa tasarısının geri çekilmesi için siz de imzanızla destek olabilirsiniz.

İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

*Ali Ekber Yıldırım’ın Dünya Gazetesi‘nde yer alan yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi
Farkında olmadan yakılan kaloriler

Bakın günlük aktiviteleriniz esnasında ortalama kaç kalori yakıyorsunuz.

Kapat