Üçüncü el sigara içiciliği: Sigaranın zararları kapalı alanlarda uzun süre boyunca etkili oluyor

Sigaranın kansere, kalp rahatsızlıklarına ve erken ölüme yol açtığını kanıtlamak on yıllarca sürdü. Sigaranın yakınında bulunan ikinci el içiciler için sağlık problemlerinin oluştuğunu kanıtlamak da bir o kadar zaman aldı. Şimdi ise biliminsanları sigara ile ilgili yeni bir araştırmanın sonuçlarına ulaştılar.

Biliminsanlarının üçüncü el sigara içiciliği olarak tanımladıkları bu etki, kapalı alanlarda sigara içenlerin yıllar sonra bile içeridekileri etkileyebileceğini öne sürüyor. Sigaranın dumanı oda içerisinde bulunan ozon ve nitröz asitler ile birleşerek yeni bileşikler ortaya çıkarıyor. Bu bileşikler ise tozlarla etkileşime girip kapalı alanların her noktasına taşınabiliyor, koltuk ve halıların içine işliyor.

TIKLAYIN: Evinizdeki Uçucu Kimyasallara Karşı Alabileceğiniz 12 Önlem

77879.adapt.676.1

Saça, cilde, giysilere ve tırnaklara bile yapışan bu madde, özellikle çocukları ve bebekleri etkiliyor. Mesela çocuklarını rahatsız etmemek için dışarıda sigara içen bir ebeveyn, içeri girip çocuğunu kucağına alırsa, onu üçüncü el sigara içiciliğine maruz bırakabilmekte. NNA adı verilen tütüne özgü nitrozamin ile beraber oluşan kimyasal bileşikler çok zor temizleniyor, uzun süre bozulmuyor ve aynı zamanda kansere ve astıma yol açabiliyor.

Bu maddelerin ömrü o kadar uzun ki, en son 20 yıl önce içeride sigara içen bir kişinin bulunduğu evde bile tozların ve duvarların içerisinde bu bileşiklere rastlamak mümkün. Halıların üstünde dolaşan, yerde uyuklayan, diş çıkarırken mobilyaları ısıran bebekler bu üzden çok daha büyük bir risk altında.

Uzmanlar üçüncü el sigara içiciliğin etkilerini azaltmak için bazı öneriler sunmakta. Zehirli kimyasallar içermeyen kimyasallar ile detaylı bir temizlik, odaların yeniden boyanması, klimaların, kalorifer peteklerinin var ise havalandırmaların iyice temizlenmesi yapabileceğiniz en iyi şeylerden bir kaçı.

Ama maalesef bu bileşiklerin etkilerinin tamamen geçmesi için bir temizlik yöntemi geliştirilmiş değil. Uzmanlar alınacak en iyi önlemin daha önceden sigara içenler tarafından kullanılmış mekanların, arabaların kullanılmaması olduğunu belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Beyoğlu bugün yemyeşil

Kaynak: National Geographic

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kendin yap, Kent, Kişisel Bakım, Mimari, Şifa, Temizlik, Yeşil alanlar
7 dakikalık yüksek yoğunluklu aralıklı antremanlar (HIIT) nedir ve gerçekten işe yarıyor mu?

Zamanım yok bahaneniz olmasın. Daha kısa zamanda daha çok kalori yakan HIIT egzersizi ile tanışın.

Kapat