Üçüncü havalimanı inşaatında binlerce işçi eylemde: “Her gün iki ölü çıkıyor”

İstanbul’daki 3. havalimanı inşaatında çalışan işçilerin kötü çalışma koşulları ve iş güvenliği sebebiyle bu sabah eylem başlatmasının ardından jandarma müdahale etti.

Yağmur altında uzun süre servis bekleyen işçiler, inşaat süresince yaşanan kötü çalışma koşulları ve iş cinayetlerinin ardından artık koşulların iyileştirilmesini istiyorlar. İşçiler, bugün sabah erken saatlerden itibaren çalışma koşulları nedeniyle eylem başlatarak, günboyu işbaşı yapmayacaklarını belirtti.

Havalimanı 29 Ekim’e yetiştirilmeye çalışılıyor

29 Ekim’e yetiştirilmesi planlandığı için her geçen gün daha da zorlaşan koşullara karşılık işçiler bu sabah servislerin geçmesine izin vermeyerek eylemlerine başladı, eylemi İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Twitter hesabından duyurdu.

İşçiler yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu, çalışmalar sırasındaki iş kazalarında meydana gelen ölüm ve yaralanmaların kamuoyundan saklandığını anlattı.

Havalimanı işçileri: Burası bir nevi toplama kampı

Üçüncü havalimanı inşaatında çalışan bir işçi tarafından kaleme alınan ve Evrensel gazetesinde iletilen mektupta da çalışma koşullarına ilişkin şu ifadeler işçilerin nasıl koşullarda yaşadığını gözler öne sermişti:

“16 binden fazla işçinin çalıştığı alandaki çalışma koşullarının insaniyetten uzak. İşçilerin tuvalete gitme vakti dahi yok. Buzdolabı dahi yok. Çevrede oluşmuş göletlerden gelen sularla duş alıyoruz. Bu göletlerden gelen sularla duş alıyoruz. Sağlıklı mıdır onu da bilmiyoruz. … Mesai bitiminde çarşıya gitmek haram herhalde… Çünkü servis yok. Bir nevi toplama kampındayız. İş bitiminden başka dertleri yok varsa yoksa iş. Kimsenin dinlenmesi, sıkıntılar umurlarında değil. Her gün yüzlerce işçi girip çıkıyor. Bu yüzden artık dışarıdan yabancı uyruklu işçi alımı yapılıyor. Pakistan, Vietnam, Gürcistan…”

BUNU DA OKU:  Belgrad için hareket vakti
Geçtiğimiz günlerde de bir iş makinesi işçilerin kaldıkları yerlere yakın bir noktada gölete uçmuştu

Eyleme katılan işçilerin Cumhuriyet gazetesine yaptıkları bazı yorumlar şöyle:

– “Dün otobüs kazası oldu orada arkadaşımız yaralandı. Ondan önceki gün yine arkadaşlarımız yaralandı. Arkadaşımız çatıdan düştü o yaralandı. Metro göçüğünde arkadaşlarımız içeride kaldı. Söylenmiyor bunlar.”

– “Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu.”

– “İşçilerin yarısı sabah işe çıktı. Yarısı burada. Patronlar bizimle muhatap olmuyor, ‘Bir hafta içinde hallolacak’ deyip erteliyorlar.”

– “Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal’de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz.”

Soru önergeleri cevapsız kalıyor

Havalimanında çalışan bir kamyon şoförü bu yılın şubat ayında Cumhuriyet gazetesine verdiği bilgide 400 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Büyük tartışma konusu olan bu sayı Çalışma Bakanlığı tarafından yalanlasa da 27 işçinin havalimanı inşaatında hayatını kaybettiği bu haberden sonra ilk kez ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük havalimanı olarak tanıtılan havalimanında iş cinayetleri nedeniyle işçiler sık sık eylem yaparken CHP Milletvekili Veli Ağbaba ve Ali Şeker ile HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Meclis’e işçi ölümleriyle ilgili soru önergeleri verdi. Ancak bu önergelerin hiçbiri yanıtlanmış değil.

İşçi ölümleri trafik kazası gibi gösteriliyor

CHP’li Ali Şeker, önergesinde havalimanı şantiyesinde birçok iş cinayeti yaşandığını, ancak bunların ‘trafik kazası’ gibi yansıtıldığını ifade ederek “Şantiyede dolgu alanlar olduğu için sık sık çökmeler meydana geldiğini ihmaller sonucu çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiğini” kaydetti.

29 Ekim’de açılacağı belirtilen havalimanında çalışan 30 bine yakın işçinin çalışma koşulları nedeniyle çok sayıda eylem düzenlendi.

TOMA’lar alanda

Bugünkü eylemde ise alana sevk edilen jandarmalar bir süre sonra toplanan işçilere gaz kullanarak müdahale etti. Eylem alanına TOMA’lar da sevk edildi.

BUNU DA OKU:  Kuzey Ormanları için Riva'ya

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari
Ali Kabaş’ın yeni fotoğraf sergisi Yabani, 18 Eylül’de başlıyor

Fotoğraf sanatçısı Ali Kabaş’ın 8. kişisel fotoğraf sergisi “Yabani - Untamed” 18 Eylül - 29 Eylül 2018 tarihleri arasında FMV...

Kapat