Vahşi yaşamı evcilleştirmenin gerçek yüzü

Vahşi hayvanları evcilleştirmenin arkasındaki süreç düşündüğünüz kadar basit ya da masum değil. Endüstrileşmiş bu işkence hayvanların ehlileştirilmesini gerektirirken, vahşi yaşama ait türler üzerinde yapılanlar yalnızca sonu olan bir eğitim dönemi içinde değil, tutsaklık boyunca sürüyor.

444444444(1)

Bu sektörün bilinçsiz bir şekilde canlanmasına yardımcı olan turistlerin kafalarında oluşan en yaygın düşüncelerden bir tanesi de, vahşi canlıların içgüdülerini ve yırtıcı dürtülerini kaybetmeleri oluyor. Halbuki hayvanlar üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar, yırtıcı canlıların yalnızca davranış değişikliği gösterdiğini ortaya çıkarıyor.

‘Evcil bir şey yapmaz’ gibi kafes yanına konan bilgilendirmelerin olduğunu görüyoruz ve duyuyoruz. Ve düşünüyoruz ki gördüğümüz canlılar, köpeklerin ve ya kedilerin ‘öğrenme süreçlerinde olduğu gibi süreçlerden ve derslerden geçiyorlar.

Anlatmak istediğimiz şu ki, ‘evcilleştirme’ etiketli bu süreç altında, canlılar basit bir ‘eğitim’den geçmiyorlar. Köleleştiriliyorlar. Eğlence sektöründeki hayvanlara karşı uygulanan endüstri metodları; şiddet, uyuşturma ve aç bırakmadan başlayıp canlıların üzerinde ağır travma etkileri yaratıyor.

1. Tasmalar
Maalesef bu konuda gözümüzün önüne gelen ilk resim ürkütücü tasmalar oluyor. Bu da hayvanları kontrol altında tutmanın faturasını kanıtlar nitelikte. Derilerine zarar veren ve korku uyandıran bu nesneler, hayvanlar üzerinde üstünlük kurmak için kullanılıyor.

Özellikle hassas dokular üzerinde kullanılırken, öğrenilmiş acı; hayvanın gösterilerde sergilememesi gereken davranışlar ile bağdaştırıyor ve canlıları kontrol altında tutuyor.

2222222222222(1)

2. Uyuşturucular
Esirlik yalnızca fiziksel şiddetle değil aynı zamanda, duygusal olarak da işlenmeye başlıyor. Uyuşturulan canlılar genellikle ya saldırgan ya da tepkisiz ve umursamaz hale gelir. Ne yazık ki depresyonun endişe yaratan engellenme hissini de yaşarlar. Bu da, dürtülerini gerçekleştirememelerinden kaynaklanır.

Hayvanları depresyona sürükleyen ilaçlar, yunuslar, goriller, balinalar, aslanlar ve kaplanlar üzerinde kullanılıyor.

3. Yatıştırma
Çekilen fotoğraflarda, kafesine girilen hayvanın tepki vermeden yatması nedense kimseyi kuşkulandırmıyor. Fotoğraf çekiliyor ve fotoğraf sosyal medyada paylaşılıyor.

BUNU DA OKU:  Dünya üzerinde 100'den fazla şehir artık elektriğinin çoğunu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor

Ziyaretçilerin bilmesi gereken şeylerden bir tanesi de, kaplanların bütün gün yatmaktan hoşlanmadıkları, hele de bir sürü yabancı etraflarında dolaşırken. Vahşi yaşama ait olan bir canlının güdüleri hiç bir zaman evcilleştirilemez. Şiddet, fazla verilen öğünler, hayvanları komaya sokacak kadar zarar vericidir.

4. Aç bırakma
Hayvanlar ‘doğru ‘davranışlar’ı öğrenmek üzere eğitilir ve bu davranışlar yemek gibi ödüllerle pekiştirilir. Kurumlar aç bırakmıyoruz deseler de, sirklerde kullanılan ve eğlence sektörüne alet edilen canlılar yalnızca performanslarda beslenir kimi zaman.

3333333333(3)

5. Kilitler ve zincirler
Bir hayvanın asla özgür olamayacağını öğretmek için kullanılan şeylerden kilit ve tasmalar istenmeyen davranışlardan uzak durması gerektiğini tutsaklara hatırlatır.

Bu kadar bilgiyi okuduktan ve ya okuyabildikten sonra sen ne yapabilirsin?

Sirklerden, hayvanların bulunduğu eğlence parklarından, hayvanların kafeslerde tutulduğu hayvanat bahçelerinden uzak durun. Hayvan haklarının ihlal edildiğini unutmayın. En önemlisi bunu paylaşın ve çevrenizdekileri bilgilendirin. Bir çocuğun hayvanları izlemesi için sirklere götürülmesine izin vermeyin. Canlıların vahşi yaşama ait olduklarını hatırlayın ve anlatın!

Kaynak: http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/cruel-things-done-to-wild-animals-to-domesticate-them/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
Avrupa’nın kömür lideri Türkiye!

Yol açtığı tüm felaketlere rağmen; Avrupa'nın 112 kömür projesinin 75'i Türkiye'de

Kapat