Van’da sürekli elektriği kesilen bu okul Mahmut Hoca sayesinde rüzgar enerjisi ile kendi elektriğini üretiyor

Van’ın İran sınırına yakın Çaldıran ilçesinde bulunan  Çubuklu Köyü Galatasaray Ortaokulu’nun elektrikleri bulunduğu nokta ve fiziki şartlardan dolayı sürekli kesilmektekteydi ama 4 yıl önce bu okula fen bilgisi öğretmeni olarak atanan Mahmut Çakır, yeniden değerlendirdiği malzemeler ile tasarladığı rüzgar türbini ile okulun kendi elektriğini üretmesini sağladı.

Elektrik kesintilerinin eğitim faaliyetlerini ve öğretmenleri olumsuz anlamda etkilediğini gören Çakır, aslında sürekli denemek istediği bir projeyi okulu için denemeye başladı. İnternet üzerinden ulaştığı bilgi ve kişiler yardımı ile geliştirdiği rüzgar türbinini için gerekli malzemeleri de yeniden değerlendirdiği parçalardan oluşturdu.

Mahmut Hoca’nın bir elektrikçide gördüğü eski bir motor, inşaat su boruları, sanayinden çıkma demir  ve eski bir okulun bahçesindeki bir direk ile haftasonları da çalışarak tasarladığı rüzgar türbini şu an okul bahçe aydınlatma­sı; okul içinde oluşturulan bir alanda USB girişli tüm teknolojik malze­melere sınırsız şarj imkanı ve hatta gerektiğinde belirli aralıklarla birkaç bilgisayar çalıştırabiliyor.

Mahmut Çakır geçtiğimiz günlerde de, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca düzenlenen Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödüllerinde bu projesi ile başarı belgesi ve ödül aldı. Rüzgar sayesinde bedava elektrik ürettiklerini, bunun yanında doğaya ve çevreye zarar vermediklerini belirten Mahmut Hoca, bu projenin sadece okuldaki elektrik sıkıntısını çözmekle kalmadığını, aynı öğren­cileri için çok iyi bir örnek ve bilgi kaynağı olduğunu belirtiyor.

Bu proje sayesinde öğ­rencilerin yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi düzeyi artmış ve temiz enerji ve geri dönüşüm adı altında birçok ders içi ve ders dışı etkinlikler yapılmış. En büyük ödülün öğrencilerin yüzünde oluşan tebessüm olduğunu belirten Çakır, “Bu denli zor koşullarda öğrencilerimin kar kış demeden sırf okulda öğretmenleri ile zaman geçirmek ve ders işlemek için geliyor olmaları bile bu mücadeleye değer.” dedi.

BUNU DA OKU:  Türkiye'nin ilk online aromaterapi kütüphanesi yayında

Mahmut Hoca aynı zamanda bir öğrencilere Fen ve Teknoloji derslerini sevdirmek amacı ile bir de Youtube kanalı kurmuş. Burada rüzgar projesinin hikayesini de görmek mümkün.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İyi haberler, Kendin yap, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji
İzmir’den emsal karar: Orman ve zeytinliklerin yakınındaki enerji santrali projesi durduruldu

Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararını iptal ederek, Aliağa'daki termik santrala ilave edilmesi planlanan ikinci ünitenin yapımına izin...

Kapat