Yerli muza güven olur mu?

Geçtiğimiz günlerde muzla ilgili yazımız üzerine Türkiye’deki muzların durumunu soran okurlarımız oldu. Bunun üzerine biz de Mersin Organik Muz Üreticileri Birliği Başkanı İsmet Oktan’la görüştük.

Öncelikle hepimizin aklına takılan soruyu, “Artık neden Anamur muzunun kokusunu alamıyoruz?”u sordum. Eskiden, muzlar sararsın diye dalından koparılıp bekletilirken, ortalarına bir elma veya muz konurmuş.

Bilhassa muz konduğunda işte bizim duyduğumuz o mis gibi muz kokusu sinermiş bekletilen muzlara. Şimdilerde ise muzlar koparıldıktan birkaç gün sonra marketlere girmeleri gerektiği için süreci hızlandırmak adına bu işlemde muz kabuğunun kendisinde de olan etilen kullanılıyormuş.

Organik muzla konvansiyonel muzun farkını sorduğumuzda ise İsmet Bey, ilk olarak organik muz üretiminde kesinlikle kimyasal gübre ve böcek ilacı kullanmadıklarını anlattı. Hemen sonraki sorumuz ise artık muzlar seralarda yetiştiği oldu. Meğerse seradaki muzlar da aynı şartlarda yetiştiriliyormuş.

8903dbbe0e29ea196d42eebf688d30a4_k

Özellikle son yıllarda çiftçinin bilinçlenmesiyle hayvansal gübre tercih edilmeye başlamış. Dolayısıyla yerli muzda kimyasal gübre tehlikesinin azaldığına dikkat çekti. Organik muzlarda yapılan testlerde hiçbir şekilde bir kimyasal kalıntı bulunmuyormuş.

Son olarak, kaç farklı çeşit muz vardır, biz ne yiyoruz, diye sorduğumuzda İsmet Bey, şu anda tahminen 10 ayrı çeşit muz olduğuna değindi. Ama bunların arasında yerli türlerle karışmış olanları da varmış.

Netice itibarıyla haberler iyi. Yerel muzu tercih ettiğimiz için rahat edebiliriz.

Ayrıca şunu da eklemek gerek; Latin Amerika’dan gelen muzları tüketmemek sırf karbon ayak izlerini düşünüldüğünde bile yeterli bir sebep. Düşünün ortalama bir ithal muz 80 gram, bir kilo ithal muz 480 gram CO2 çıkarıyor. Eh, haliyle geldiği yol düşünülecek olursa bu ciddi bir rakam…

 

BUNU DA OKU:  Afrika'yı aç bırakan tarım emperyalizmi
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Muz deyip geçmeyin

Muz hakkında bilmeniz gerekenler.

Kapat