Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Avrasya kunduzları, 1 Ekim tarihin itibariyle Birleşik Krallık’ta koruma altına alındı.

Kaynak: BBC

#2 Birleşik Krallık’taki Birkbeck Üniversitesi, çevreye olan zararlı etkilerini nedeniyle petrol, gaz ve madencilik şirketlerini kariyer fuarlarına davet etmeyeceklerini ve bu firmaların iş fırsatlarının reklamlarını öğrencileri ile paylaşmayacaklarını duyurdu. Çevreye en çok zarar veren firmaları kara listeye alan ilk üniversite oldu.

Kaynak: The Guardian

#3 ABD’nin Florida Eyaleti’nde en az 76 kişinin ölümüne neden olan fırtına, 47 milyar dolarlık hasarla eyaletin en büyük maddi zarara neden olan fırtınası oldu.

Kaynak: CNN

#4 Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu, iklim krizinden en çok etkilenen 5 ülke arasında yer alan Irak’ta kuraklık nedeniyle 3 bin ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Kaynak: MEMO

#5 Birleşik Krallık’ta, Kuzuların Sessizliği filminin afişinde de yer alan nadir bir güve türü keşfedildi. Şahin güvesi birçok kültürde ölümü sembolize ediyor.

Kaynak: INDEPENDENT

#6 Nijerya’nın Anambra Eyaleti’nde meydana gelen selde 651 bin kişinin evi hasar gördü.

Kaynak: PUNCH

#7 Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Profesör Fausto Pinto, iklim değişikliği ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki bağlantının endişe verici olduğunu ifade etti. Hava kirliliği ve iklim krizi, kalp hastalıkları için yeni bir risk faktörü.

Kaynak: The Manila Times

#8 Avrupa Yaban Hayatı Geri Dönüş raporuna göre yapılan koruma çalışmaları sonucunda ayıların, kurtların ve bizonların Avrupa’ya geri dönüş yaptığı belirtildi.

Kaynak: euronews.green

#9 Pille çalışan elektrikli uçak “Alice”, ABD’nin Vaşington Eyaleti’ndeki test uçuşunu başarıyla tamamladı.

Kaynak: euronews.next

#10 Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan 34 ülkede yapılan ankete göre, Türkiye yüzde 74 oranla iklim değişikliği nedeniyle endişelerin en fazla olduğu ikinci ülke oldu.

BUNU DA OKU:  3. İstanbul Karbon Zirvesi başlıyor

Kaynak: Sözcü

#11 Türkiye’deki kuş türlerinden 230 türe yaşam alanı olan Van’daki Erçek Gölü, küresel ısınma nedeniyle su kaybı yaşıyor ve kuraklıkla mücadele ediyor.

Kaynak: Hürriyet

#12 Dünya Kuşlarının Durumu raporuna göre, dünyadaki kuş türlerinin yüzde 49’unun sayısı azaldı, yüzde 13’ü ise risk altında.

Kaynak: euronews.

#13 Türkiye’nin beşinci büyük gölü olan, Konya ve Afyonkarahisar sınırları içindeki Akşehir Gölü’nde kuraklık nedeniyle hayvanlar otlatılmaya başlandı.

Kaynak: Diken

#14 Bu yıl Mısır’da gerçekleşecek olan hükümetlerarası iklim değişikliği paneli COP27’nin anasponsorunun Coca Cola seçilmesi hem iş hem sivil toplum çevrelerince eleştirildi.

Kaynak: Greenpeace

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Finans, Haftanın Yeşil Haberleri, Hayat, Hayvanlar, Sağlık
İklim distopyası mı ütopyası mı? İklim değişikliğinin geleceği

Geçen yaz dünya, kayıtlardaki en sıcak Temmuz’u yaşadı. Bu yıl da durum buna benzer: aşırı sıcaklar doğal afetlerle birleşiyor -...

Kapat