Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Birleşmiş Milletler (BM), Libya’daki sel felaketinden en fazla etkilenen Derne kentinde en az 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.

Kaynak: euronews

#2 Küresel iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu doğrulayan yeni bir çalışma, artan CO2 seviyeleri nedeniyle üst atmosferin önemli ölçüde soğuduğunu da ortaya çıkardı. Bilim insanları bu soğumanın yörüngedeki uydular, ozon tabakası ve Dünya’nın hava durumu üzerindeki etkisinden endişe ediyor. Kaynak: YaleEnvironment360

#3 Türkiye’de Su Krizi Araştırması, ülkede beş kişiden ikisinin su krizi konusunda “çok endişeli” olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: gazeteduvaR

#4 İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi‘nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre barajların toplam doluluk oranı yüzde 25.55’e düştü. Önümüzdeki 15 gün de İstanbul’da yağış beklenmiyor.

Kaynak: Hürriyet

#5 CREA’nın yeni raporuna göre AB ülkelerinde üretilen güneş ve rüzgâr enerjisindeki artış, Ağustos 2023’te Rusya’dan boru hattı ve LNG yoluyla yapılan toplam gaz ithalatının (33 TWh) yüzde 54’üne denk gelen 18 TWh’lik gaz tüketiminin yerine geçti.

Kaynak: temizenerji

#6 Danimarka dünyanın “ilk yeşil konteyner gemisi”ni denize indirdi ancak temiz metanolün hâlâ maliyet ve güvenlik sorunları mevcut.

Kaynak: euronews.green

#7 Yoğun yağışlar ve kuraklık dünya çapındaki nehirlerdeki su kalitesine zarar veriyor.

Kaynak: YaleEnvironment360

#8 Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM), “Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” projesini başlattı. Proje ile enerji verimliliği konusunda farkındalığın en üst seviyeye çıkarılması, sanayinin öncü sektörlerinde enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyelinin uluslararası referanslarla kıyaslanarak ortaya konulması, enerji tasarrufundan verimliliğe doğru giden sürece hazırlanacak rehberlerle katkı sağlanması hedefleniyor.

Kaynak: temizenerji

#9 Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden verilere göre iklim krizi nedeniyle yağışların azalmasıyla ülkemizde 33 yılın en kurak ağustos ayı yaşandı.

BUNU DA OKU:  Covid-19 Hava Kirliliğini nasıl etkiledi?

Kaynak: Sözcü

#10 Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin yeni raporu, çelik sektörünün ülkemizdeki enerji tüketiminin yüzde 7’si ve sanayideki enerji tüketiminin ise yüzde 22’sinden sorumlu olduğunu gösteriyor.

Kaynak: yesilgazete

#11 İtalyan mimar Stefano Boeri, kentsel hava kalitesinin iyileştirilmesi nedeniyle Avrupa Akciğer Vakfı (ELF) Ödülünü aldı. Boeri, 10 yıl önce Milano’da kurduğu ilk dikey ormanla küresel ölçekte kent ve yeşil alan konusunda farkındalık yaratmıştı.

Kaynak: euronews.green

#12 Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) pilot uygulaması emisyon raporlaması yükümlülüğüyle birlikte 1 Ekim 2023 tarihinde başlıyor. Türk ihracatçılarının, 2026 yılından itibaren devreye girecek olan SKDM’den etkilenmemek için ürünlerinin karbon emisyonlarını şimdiden hesaplaması ve emisyonları düşürücü önlemler alması gerekiyor.

Kaynak: DÜNYA

#13 Türkiye‘nin en büyük gölü olan Van Gölü, son yıllarda kuraklık sonucu kıyı bölgelerindeki çekilme nedeniyle küçülmeye devam ediyor. Yağışların azalması ve aşırı buharlaşma dolayısıyla önemli miktarda su kaybının yaşandığı gölün sığ noktalarındaki çekilme yüzlerce metreyi buluyor.

Kaynak: yeşilgazete

#14 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği organizasyonu ile 15-17 Eylül 2023 tarihleri arasında İzmir’in Gediz Deltası’nda ülkemizde ilk kez Flamingo Festivali düzenledi.

Kaynak: Cumhuriyet

#15 Yeni Apple Watch serisi, yaşam döngüsü emisyonlarındaki yüzde 75 azalma nedeniyle karbon nötr olarak pazarlanıyor.

Kaynak: edie

#16 Çin’in Fujian Eyaleti açıklarında bulunan dünyanın en büyük rüzgar türbini , tek günlük elektrik üretim rekorunu kırdı. Eylül’de, 252 metre çapındaki dev türbin, Çin’in güneydoğusunu vuran tayfun nedeniyle 24 saatte 384,1 megawatt saat (MWh) üretti . Bu, yaklaşık 170.000 eve veya 38 milyon LED’e veya elektrikli bir otomobille 2,2 milyon kilometre yol kat etmeye yetiyor .

Kaynak: euronews.green

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Shell uzun süredir uzerinde çalıştığı, karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediği karbon offset ve çevre projeleri planlarının bir kısmını sessiz sedasız

Kapat