Dünya Temizlik Günü nedir?

Dünya Temizlik Günü, her yıl Eylül ayının 3. Cumartesi günü kutlanmaktadır. İlk kez 2018 yılında kutlanan Dünya Temizlik Günü, küresel ölçekte milyonlarca insanın gönüllü olarak dahil olduğu insanlık tarihinin en büyük katı atık toplama günüdür.

Verisk Maplecroft verilerine göre dünya genelinde her yıl 2.1 milyar ton, yaklaşık olarak 800 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar çöp üretiliyor ve bunların sadece yüzde 16’sı geri dönüştürülüyor. Çöplerin yüzde 46’sı geri dönüştürülemeyecek şekilde atılıyor.

Dünya Temizlik Günü fikri nasıl doğdu?

Ķökenleri 2008 yılında Estonya’da 50 bin kişinin yalnızca beş saat içinde tüm ülkeyi temizlemek için bir araya gelmesine dayanıyor. 14 yıl sonra bu basit fikir milyonlarca gönüllü ve liderin katılımıyla küresel bir harekete dönüştü. Basit bir temizlik eylemi üzerinden uluslararası ölçekte ses getiren Dünya Temizlik Günü “Let’s Do It World” tarafından düzenlenen bir etkinliktir. 191’den fazla ülkeyi birleştiren küresel organizasyonda her ülkede gönüllü olarak çalışan bir çekirdek grup mevcut.

Let’s Do It World’un dayandığı beş ilke vardır:

İşbirliği: Atıkların doğaya ait olmadığına inanan kamu sektörü, kurumlar ve sivil toplumdan kişi ve kuruluşlara açık. “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsanız birlikte gidin.”
Pozitiflik: Parmakla işaret etmek yerine çözüm arar. Olumlu değişim yaratmaya ve “çöp körlüğüne” çözüm bulmaya odaklanır.
Liderlik: Değişiklikler insanlar aracılığıyla gerçekleşir. Herkes lider olabilir ve lider olarak gelişebilir. Yerel çalışarak ve küresel işbirliği yaparak atıksız bir dünya yaratmayı amaçlayan yeni nesil liderleri güçlendirmeyi hedefler.
Teknoloji: Motive edilmiş gönüllü gücüne akıllı teknoloji ve mühendislik yaratıcılığını ekler.
Eğlence: Dünya çapında milyonlarca insanı bölgelerini temizlemek ve bunu yaparken eğlenmek için harekete geçirmek, çözüme ve gezegenimizi temiz tutma çabasına önemli bir katkı sağlar.

Atıkların yanlış yönetimi konusunda farkındalık uyandıran Dünya Temizlik Günü eko-gönüllülük esasına dayanır. Gezegenimiz için pozitif etki yaratmak adına yapılabilecek en iyi eylemlerden bir tanesi olan ekogönüllü olma halinde kişi zamanının ve bilgisinin bir bölümünü çevreye adar ve karşılığında maddi bir getiri beklemez.

BUNU DA OKU:  Geçtiğimiz Şubat ayı hem Türkiye'nin hem de Dünya'nın sıcaklık artışı rekorlarını kırdı

Dünya Temizlik Günü ülkemizde 2018 yılından beri “Let’s Do It! Türkiye” tarafından organize edilmektedir. Her yıl bölge direktörlükleri ve il temsilcilikleri koordinatörlüğünde gerçekleşen Dünya Temizlik Günü etkinliklerine 2018- 2019-2021 ve 2022 yıllarında 81 ilden 300 binden fazla gönüllü katılım sağladı. Let’s Do It! Türkiye 2018 yılında günümüze kadar bin farklı temizlik noktasında toplamda 170 bin tondan fazla katı atığın doğadan ayrıştırılmasına destek oldu.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat
Mavi balinalar günde 10 milyon parça mikroplastik yutuyor

Bilim insanları, dünyanın en büyük canlıları olan mavi balinaların günde 10 milyon parça mikroplastik yuttuğunu tahmin ediyor.

Kapat