Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler
#1 Microsoft UK ve The Crown Estate, popüler video oyunu Minecraft’ı kullanarak çocukları rüzgar enerjisi ve biyolojik çeşitlilik konusunda eğitmeyi amaçlayan yeni bir girişim başlatmak için ortaklık kurdu.
Kaynak: edie.
#2 İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek “sıcak noktaları” belirleyen bir çalışmaya göre Türkiye’de en olumsuz değişimler Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanacak. Artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve kuraklığın ciddi sorunlar doğurabileceği hassas bölgelerde önlem alınması gerekiyor.
Kaynak: iklimmasası
#3 ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin (NSIDC) verilerine göre Antarktika‘daki deniz buzu bu kış rekor düzeyde geriledi. Antarktika’da kışın deniz buzunun önceki rekorun 1 milyon kilometre kare altına düşmesi nedeniyle emisyonların azaltılmasına acilen ihtiyaç duyulmakta.
Kaynak: euronews.green
#4 Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’ne (ECFR) göre Avrupalı politika yapıcıların seçmenleri yeşil geçişe bağlı kalmanın kendi çıkarlarına olduğuna ikna etmeleri gerekiyor. Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı‘na sadık kalması halinde hayat pahalılığı krizi, çok sayıda seçim ve artan siyasi “yeşil tepki” nedeniyle karbonsuzlaştırma için “tamam ya da devam anı” ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.
Kaynak: The Guardian
#5 Portekiz’de 6 genç aralarında ülkemizin de bulunduğu 32 ülke aleyhine iklim değişikliğinde oynadıkları olumsuz rolden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açtı.
Kaynak: euronews.
#6 Japonya‘nın kuzeyindeki bir bölgede bu yıl doğan 10 boz ayı yavrusundan sekizi somon sayısındaki azlık nedeniyle öldü. Uzmanlar ölümlerin nedeni olarak iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıklarına işaret etti.
Kaynak: The Guardian
#7 İklim değişikliği ülkemizde kurak alanları artıracak. Yüzyıl sonunda ülkemizin yüzde 30’undan fazlası “kurak” veya “yarı kurak” olarak sınıflandırılacak. En çok etkilenecek bölgelerin Orta ve Güneydoğu Anadolu olması bekleniyor.
Kaynak: iklimmasası
#8 Marshall Adaları liderliğindeki Yüksek Hırslı Koalisyon’un (HAC) 20 üyesinin liderleri, fosil yakıtların kademeli olarak ortadan kaldırılmasının yönlendirdiği, tüm ekonomik sektörlere sistematik dönüşüm çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı.
Kaynak: temizenerji
#9 Antarktika‘nın doğu kıyısı yakınlarındaki sıcaklıklar Mart 2022’de normal değerlerin 39 derece üzerine çıktı. Bu sıcaklık artışı dünyanın herhangi bir yerinde kaydedilen en yoğun sıcak dalgası oldu.
Kaynak: The Washington Post
#10 İklim krizi nedeniyle şehirler vahşi memeliler için daha da az yaşanabilir hale geldi.
Kaynak: The New York Times
#11 DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, sel nedeniyle 11 binin üzerinde can kaybının olduğu Libya’daki durumun endişe verici olduğunu ve selin ardından Libya’da ortaya çıkabilecek hastalıkların belirtilerini tespit etmek amacıyla hastalık erken uyarı sistemini güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Kaynak: gazeteduvaR.
#12 Avrupa Birliği’nde (AB) Sınırda Karbon Vergisi düzenlemesinin pilot olarak yürürlüğe girmesinden ilk etapta “karbon kaçağı riski” taşıyan çimento, demir çelik, alüminyum, gübre gibi sektörlerin yanı sıra risk listesinde bulunmayan fosil yakıtlı elektrik üretimi ve hidrojen sektörleri de etkilenecek.
Kaynak: temizenerji
#13 TÜSAD, ‘büyük beşli’ olarak adlandırılan KOAH, astım, zatürre, tüberküloz ve akciğer kanseri hastalıklarındaki ölüm oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek bunların başlıca sebeplerinin tütün kullanımı, hava kirliliği ve iklim değişikliği olduğunu bildirdi.
Kaynak: yeşilgazete
#14 İngiltere genelinde bazı tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik yasak pazar günü yürürlüğe girecek. Mağazalar ve konaklama işletmeleri artık yeni kurallar kapsamında plastik çatal bıçak takımı, balon çubukları ve polistiren bardaklar tedarik edemeyecek.
Kaynak: BBC
#15 Birleşmiş Milletler üyesi yaklaşık 70 ülke, uluslararası açık denizlerin korunmasına yönelik ilk anlaşmayı imzaladı.
Kaynak: European Commission
#16 Küçük bir Karayip adası olan Redonda, sadece birkaç yıl içinde ıssız kayalıktan yemyeşil bir yaban hayatı cennetine dönüştü.
Kaynak: BBC