Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Çevresel egzersiz fizyoloğu Dr. Shawnda Morrison’un Temperature dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, çocuklar yükselen sıcaklıklar nedeniyle daha az formada.

Kaynak: StudyFinds

#2 Yüksek sıcaklıklar deniz kaplumbağalarının dişi olarak doğmasına neden oluyor.

Kaynak: Reuters

#3 One Earth’de yayımlanan bir araştırmaya göre, yüksek sıcaklıklar bir kişinin ortalama uyku kalitesinin düşmesini doğrudan etkiliyor.

Kaynak: CBC

#4 Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan WWF’nin Blue Panda yelkenlisi Çeşme’yi ziyaret etti.

Kaynak: WWF

#5 Endonezya Hükümeti, 2024 yılına kadar 600 bin hektarlık mangrov alanını restore etmeyi hedefliyor.

Kaynak: MONGABAY

#6 Reporter Brasil’in raporuna göre, Amazon’da kullanılan büyük iş makinalarının satın alınabilmesi için kolayca verilen banka kredileri ormansızlaşmaya destek oluyor.

Kaynak: MONGABAY

#7 Yağmur sularında PFAS ismiyle bilinen kimyasal maddelere rastlandı.

Kaynak: MEDICALNEWSTODAY

#8 Tuz Gölü’ndeki yavru flamingo ölümlerinin önüne geçmek için 4 kilometrelik kesintisiz boru hattıyla su aktarımına başlandı.

Kaynak: HABERTURK

#9 Galapagos Adası’nda neslinin tükendiği düşünülen bir iguana türüne yeniden rastlanıldı ve 200 yıl sonra ilk kez bu türün ürediği görüldü.

Kaynak: euronews.green

#10Mexico City’deki bir gıda pazarına, yeşil enerjiyi desteklemek amacıyla 35 bin adet güneş paneli kuruldu.

Kaynak: WORLDECONOMICFORUM

#11 Yeni Zelenda’nın ulusal iklim planında, deniz seviyesindeki 70 bin evin daha yüksek seviyelere taşınması üzerinde düşünülüyor.

Kaynak: npr

#12 Karbon ayak izini düşürmek için ABD’nin New Jersey eyaletinde, elektrikli okul otobüsleri projesine 45 milyon dolar ayrıldı.

Kaynak: NEW JERSEY MONITOR

BUNU DA OKU:  İklim değişikliğinde noktaları birleştirmek için harekete geçin!
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Genel, Haftanın Yeşil Haberleri, Hayat, Sağlık
Türkiye genelinde yağışlar yüzde 55 oranında azaldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Temmuz 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerine göre bu yıl temmuz ayında Türkiye genelinde yağışlar, geçen yıla...

Kapat