Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 ABD tarihindeki en kapsamlı “iklim paketi” olarak gösterilen “Enflasyonu Düşürme Yasa Tasarısı” Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi.

Kaynak: The New York Times

#2 Oxford Üniversitesi, İngiltere ve İrlanda’da marketlerde satılan 57 bin işlenmiş gıda ürününün çevresel etkilerini inceledi. Çevreye zararı en çok olan gıdalar arasında kırmızı et ve balık ürünleri, kuru meyve ve yemişler, kahve, peynir ve çay yer aldı.

Kaynak: MailOnline

#3 “End Fosil: Occupy!” eylem çağrısı ile lise ve üniversite öğrencileri bu yıl eylül ayından aralık ayına kadar, dünyanın dört bir yanında kampüsleri işgal etmeye hazırlanıyor.

Kaynak:Clean Technica

#4 Cape Town’da güneş enerjisinin daha fazla kullanmasını teşvik etmek amacıyla işletmelere kilovat saat başına 0,05 dolar indirim uygulanacak.

Kaynak: Clean Technica

#5 İtalya’ya bağlı Sardinya Adası’ndaki Ussaramanna kasabasında, vatandaşların kendi yenilenebilir enerjilerini ürettikleri, paylaştıkları ve bunun üzerinden para da kazanabildikleri “topluluk enerjisi” sistemi faaliyete geçiyor.

Kaynak:euronews.green

#6 CPI’nın raporuna göre, Afrika ülkelerinde iklim finansmanı olarak yıllık ortalama 250 milyar dolar gerekliyken bunun sadece 29,5 milyar doları temin edildi.

Kaynak: Climate Policy Initiative

#7 İklim değişikliği nedeniyle güneyden kuzeye doğru artan sıcaklıklar hastalık taşıyan birçok böceğin Türkiye’ye gelmesine neden oluyor.

Kaynak: CNN TURK

#8 Yılın ilk yarısında AB ülkelerinden Türkiye kaynaklı 259 pestisit bildirimi yapıldı. 2021 yılında bu sayı 372’ye ulaşarak önceki üç yılın üç katına çıkmıştı.

Kaynak: Zehirsiz Sofralar

#9 Birleşik Krallık’ta Doğa Tarihi Müzesi’nden araştırmacılar, okyanus tabanında yaşayan 30’dan fazla tür keşfetti.

Kaynak: The Guardian

#10 Birleşik Krallık ve Avrupa’yı etkileyen kuraklık nedeniyle HES’lerin üretim kapasitesi yüzde 20 düştü, nükleer reaktörlerin çalışması yasaklandı, güneş panellerinden beklenen verim alınamıyor.

BUNU DA OKU:  Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı: 2020'de tüm yenilenebilir enerji kaynakları fosil yakıtlardan daha ucuz olacak

Kaynak: BBC

#11 İspanya’nın güneyinde son 1200 yılın en kurak dönemi yaşanıyor. Büyük kuraklık, tarımı ve turizmi tehdit ediyor.

Kaynak: sky news

#12 Artemia Salina isimli tuzcul omurgasız, Tuz Gölü’nün renginin pembeye dönmesine neden oldu.

Kaynak: gazete duvaR.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel, Haftanın Yeşil Haberleri, Kent
Salgına yol açan hastalıkların yarısından fazlası iklim değişikliği ile daha da kötüleşebilir

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, insan hastalıklarının yüzde 58'inden fazlası iklim krizi nedeniyle daha kötü hâle geldi.

Kapat