Yılda 214 milyar TL’lik gıda çöpe atıyoruz

Dünya genelinde üretilen tüm gıdaların 1/3’ünün çöpe gittiğini biliyor muydunuz? Ülkemizin dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer aldığını biliyor muydunuz? Gıda israfı tüm dünyada tartışılan ve önlenmeye çalışılan çok önemli bir konu. Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı tarafından hazırlanan 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre:

  • Türkiye’de her yıl 11,3 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor.
  • Türkiye’de her yıl kişi başına evlerde 93 kilogram (kg), restoranlarda 28 kg ve satış noktalarında 16 kg yiyecek çöpe atılıyor.
  • Türkiye, dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor.

Aynı rapora göre dünyada gıda israfının durumu ise şöyle:

  • Dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17’sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
  • İsrafın yüzde 61’i evlerde yapılıyor.
  • Dünya genelinde israf edilen gıdanın toplamı, 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor. Uzmanlar, “Bu kadar kamyonun uzunluğu dünyanın çevresinin yedi katı” diyor.

Peki, ülkemizde insanlar gıda israfı hakkında ne düşünüyor?

NG Araştırma 22 Mart – 1 Nisan 2021 tarihleri arasında, Türkiye geneli, 15 yaş üzeri, 2178 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinde kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.

Türkiye’de gıda israfı ne durumda?

%81’i Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Aziz Akgül’ün 2019 yılında yaptığı açıklamaya göre , “Türkiye’de 1 yılda israf edilen gıda miktarı 26 milyon tondur. Bunun karşılığı 214 milyar lira.” Anket katılımcılarından %81’i israf olduğunu düşündüklerini belirtti.

Evinde gıda israfı var mı?

Katılımcılara evlerinde gıda israfı olup olmadığı sorulduğunda, katılımıcıların %27’sinin evinde gıda israfı olduğu tespit edilmiş. Bu sonuca bakıldığında insanların gıda israfı konusunda genel olarak başkalarını sorumlu tuttuğunu görülmüş. Ama unutmayalım ki Türkiye’de evlerde kişi başı yılda 93 kg gıda israfı yapılıyor. İsraf etmek için çöpe kiloyla atmak gerekmiyor. Bir domatesi yiyemeden yarısını bile çürütüp çöpe atmak ya da bir kısmı çürüdü diye sağlam kısmını kurtarmadan tümünü çöpe atmak, ne kadar masum görünse de israf oluyor.

BUNU DA OKU:  Yemekle ilgili kendinize söylememeniz gereken 8 şey
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi
20 Nisan’a Kadar Kanal İstanbul’a itiraz edebilirsiniz

Kanal İstanbul'a 20 Nisan'a kadar itiraz edebilirsiniz. Istanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin hazırladığı bu sayfadan dosyayı indirebilir ve 20 Nisan Salı

Kapat