Birbirinden lezzetli yaz içecekleri

Yazın sıcağında eliniz market raflarına uzanıp da endüstriyel meyve sularına gitmesin diye, ilginç ve sağlıklı, evde kolayca hazırlayabileceğiniz birkaç içecek tarifiyle karşılamak istedik deniz mevsimini. Genelde tüketici eğilimlerine baktığımızda gazlı içeceklerden daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle meyve sularının tercih edildiğini görüyoruz.

Aslında, meyve suyu üretimi son derece endüstriyel bir işlem. Örneğin portakal suyu, devasa miktarlarda üretiliyor. Portakallar bütün olarak sıkılıp tankın içine gider ve bu da demektir ki, portakal kabuğundaki kimyasal böcek ilacı kalıntılarını da içiyoruz. Meyve suları yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmelerine rağmen ısıya ve basınca dayanıklı mantarlar meyve suyunda yaşayabilir. Soya proteini ve pektinden yapılan bir bileşim portakal suyuna opak bir görünüm vermek ve tortunun dibe çökmesini engellemek için kullanılır. Üzüm gibi diğer meyvelerin suları, meyve üretiminde kullanılan florid içerikli böcek ilaçları nedeniyle daha büyük risk taşır.

Meyve sularının şeker içeriği yüksektir ve dişlere en az gazlı içecekler kadar zararı vardır. Eğer meyve suyu içmek istiyorsanız, kendi meyve suyunuzu, kimyasal böcek-tarım ilacı kullanılmamış, organik olarak üretilmiş meyvelerden, kendiniz sıkın. Elde ettiğiniz meyve suyunu su veya maden suyu ile hafif inceltebilirsiniz. Bir lokantaya gittiğinizde ise maden suyunu içine bir dilim limonla isteyip içebilirsiniz.
Aşağıdaki içeceklere ilave olarak yaz aylarında, geleneksel içeceklerimizden olan ayran, kefir, şıra ve boza (her ne kadar kış içeceği zannedilse de yazın da içilir) gibi içecekleri bol bol tüketebilirsiniz. Önemli olan hazır, işlenmiş hiç bir gıdayı almamak…
Haydi mutfağa!

 

Baharatlı Kahve

-12(5)

(4 kişilik)

1 tatlı kaşığı tarçın
4 su bardağı hazırlanmış organik filtre kahve
Kakule
1 su bardağı krema (sütü çırparak hazırlanmış)
Portakal kabuğu rendesi

Tarçını kahveye ekleyin, her fincana iki de kakule ekleyin. Kahvenin üzerine çubuk yardımıyla sütü hızla çırparak hazırladığınız kermayı ekleyin ve üzerine portakal kabuğu rendelerini ekleyin. Dilerseniz kahveyi sıcak içebilirsiniz ya da sıcak kahveyi kakule ve tarçınla soğumaya bırakıp ardından buz ekleyip kremasını ve portakalını sonradan ekleyerek de servis edebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Bisikletli gezginler nasıl beslenmeli?

Buzlu Çay

-10(5)

(4 kişilik)

4 tatlı kaşığı organik roibos çayı
2 çubuk tarçın
8-10 adet kakule
1 baş parmağı büyüklüğünde taze zencefil
10-15 karanfil
2 tatlı kaşığı şeker
Süsleme için dilediğiniz kadar nane ve dilimlenmiş limon

Roibos, tarçın, kakule ve zencefili kaynatıp, soğuttuktan sonra süzerek buz ekleyip, sürahinin içine nane ve limon ekleyerek servis edebilirsiniz.

 

Mango Frappe (4 kişilik)

-9(10)

30 kadar buz küpü
Parçalar halinde kesilmiş 4 adet mango

Buzları mutfak robotunda ince bir şekilde işleyin. Mango parçalarını da ekleyip homojenleşinceye kadar çırpmaya devam edin. Bardaklara koyduktan sonra mango dilimleri ve ananas yapraklarıyla servis yapabilirsiniz.

 

Ev yapımı limonata

-8(6)

(4 kişilik)

6 büyük boy kalın kabuklu limon
5 karanfil
1 su bardağı şeker
5 bardak su

Limon kabuklarını rendeledikten sonra limonları 5-6 parçaya keserek üzerine şeker ekleyip bir süre bekletin. Karanfilleri de ekledikten sonra elinizle limonların da suyu çıkacak şekilde uzun süre yoğurun. Azar azar 1 bardak suyu ekleyip yoğurmaya devam edin. Yoğurduğunuz karışımı bir tülbentten geçirip sürahiye doldurun ve geriye kalan su ile dilerseniz biraz da buz ekleyip servis edin.

Limonlu arpa suyu

-7(7)

(4 kişilik)

1 su bardağı arpa
8 su bardağı su
¼ su bardağı limon suyu
½ su bardağı yeşil limon suyu
½ su bardağı toz şeker

Suyu ve arpayı ağır tabanlı geniş bir tencerede 30 dakika boyunca ya da su yarıya inene kadar kaynatın. Ateşten alıp suyu bir kaba süzün. Limon suyu ve şekeri ekleyip iyice karıştırın. Soğutulmuş ve buzlu olarak limon dilimleriyle beraber servis edin.

Dr. Öz’ün yeşil içeceği

green-smoothie-dr-oz

1 su bardağı ıspanak
3 adet kereviz sapı
½ su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, küp küp kesilmiş salatalık
¼ su bardağı kıyılmış maydanoz
Küp küp kesilmiş 1 küçük elma
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı lime suyu
½ tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı lime kabuğu rendesi

BUNU DA OKU:  Yaz ayları için 10 öneri

Tüm malzemeleri blender’a koyun ve püre haline getirin. Bardağınıza buz ekleyerek içebilirsiniz. Kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz.


Sağlıklı smoothie

-5(6)

Dilimlenmiş 1 büyük muz
Çekirdeksiz ve kabuksuz 1 büyük portakal
Kabuksuz ve çekirdeksiz 1 olgun avokado
4 su bardağı parçalanmış, sapsız pazı yaprağı
2 su bardağı su

Tüm karışımları blender’dan geçirin ve süper enerji kaynağı smoothie’nizi afiyetle için.

 

Çilekli Sangria

-4(5)

½ kilo organik çilek
1 organik elma
½ demet fesleğen
1 şişe Vinolus Chardonnay
1/3 su bardağı organik agave şurubu
1 su bardağı soda
1 su bardağı organik üzüm suyu

Çilekleri iyice yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin. Elmayı da aynı şekilde yıkayıp kabuklarını soymadan küp küp kesin. Fesleğenleri ince ince keserek sangria’ya eklemektense, içenlerin boğazına yapışmasın diye çatalla ezerek tadının çıkmasını sağlayabilirsiniz. Meyveleri agave şurubunu ve fesleğini sangria sürahisine ekleyip, 10 dakika bekleyin. Rengin kırmızılaşmaya başladığını göreceksiniz. Sodayı ve şarabı da ekleyin, iyice karıştırıp, kepçeli derin bir kapta bol buzla servis edin.

 


Badem sütü

-3(8)

Badem tüm diğer tahıllardan daha yüksek lif kaynağı olan badem aynı zamanda omega-9 oleik yağlar, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengindir. Badem sütünün hazırlanışı tahmininizden daha kolay ve lezzetlidir

1 su bardağı badem
4 bardak su
Bal
Tarçın, vanilya, kakule

Bademi su içinde bir gece bekletin. ve blender’da su ile karıştırıp, dilediğiniz tatlandırıcıyı (bal veya hurma) ve dilerseniz aromalı olması için de tarçın, vanilya veya kakule ekleyin.

Çiğ susam sütü

-2(13)

(Yaklaşık 500 ml susam sütü için)

4 çorba kaşığı ÇİĞ susam (yaklaşık 36 gr)
1 büyük bardak içme suyu (yaklaşık 500 ml)
İsteğe göre mevsim meyveleri
2 adet buz

(Susamların ÇİĞ yani kavrulmamış olması çok önemlidir, zira kavrulmuş susamda yüksek ısı nedeniyle protein %50 oranında, vitaminler %85 oranında ve tüm faydalı enzimler neredeyse tamamen hasar görüp kaybolur, yani susam besin değerlerini kavrulma ile önemli ölçüde kaybeder.)
ÇİĞ susam içme suyu ile yıkanıp bol içme suyunda yaklaşık 8 saat bekletilir. Suda bekletme süresi dolunca, susamlar içme suyu ile yıkanarak blender’a koyulur. İstenirse mevsim meyvelerinden 2-3 çilek veya 1/2 muz ile 2 adet buz eklenir. 2 büyük bardak (500 ml) içme suyu eklenerek yaklaşık 3 dakika boyunca iyice karıştırılır. Susam sütünüz neredeyse hazır! Blender’daki susam sütünüzü olduğu gibi veya istenirse ince tel süzgeçten süzerek de (mercimek çorbası süzer gibi) servis yapabilirsiniz. İsterseniz susam sütünüze bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Vegan ve vejetaryenlere sorulan ‘harika’ sorular

 

Karpuz ve Zencefilli Serinletici

IMG_6780

Zencefil ve lime karpuza karşı tadlarını o kadar güzel dengeliyorlar ki, hiç durmadan içesim var bu serinletici içecekten.

4 bardak su
4 yemek kaşığı şeker
½ parmak uzunluğunda taze zencefil, küp küp kesilmiş
1 orta boy karpuz, çekirdekleri ayıklanmış
1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu

Küçük bir tencerede suyu, şekeri ve zencefili 5-10 dakika boyunca kaynatın.Süzdükten sonra soğumasını bekleyin. Blender’da karpuzunuzu işleyin ve süzün. Karpuz suyu, zencefil ve lime suyunu karıştırın. Sürahiye buz ve lime parçaları koyarak servis yapın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler
Yaza özel kivi ve mangolu smoothie

Yaz ayları kapıyı çalarken hem serinlemek hem de sağlıklı yaşamak için imdadımıza yetişen smoothie'ler...

Kapat